Mi prima Ciela

Izvor: Wikipedija
Moja rođakinja Ciela
Naslov izvornika
Mi prima Ciela
Formattelenovela
AutorPilar Romero
Glazba«Es tú amor» - Hany Kauam
GlumciMónica Spear
Manuel Sosa
Flávia Gleske
Jerónimo Gil
Guillermo Pérez
Raquel Yánez
Država podrijetlaVenezuela
Jezikšpanjolski
Broj epizoda157
Produkcija
ProducentAna Visozo González
Izvršni producent(i)Leonor Sardi Aguilera
LokacijaCaracas, Venezuela
Trajanje epizode45 minuta
Prikazivanje
TV kućaRadio Caracas Televisión Internacional
Emitiranje2. svibnja 2007. – 17. prosinca 2007.
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

Moja rođakinja Ciela (špa. Mi prima Ciela) jedna je od najuspješnijih venezuelanskih telenovela. Glavne uloge tumače Mónica Spear i Manuel Sosa, kojima je ovo ujedno i prva protagonistička uloga. Nastala prema priči Pilar Romero, telenovela je emitirana tijekom 2007. godine na kanalu RCTV Internacional.

Sinopsis[uredi | uredi kôd]

Graciela, od milja zvana Ciela, mlada je djevojka pred maturom koja sa svojim rođakinjama, Maite i Silvijom, čini nerazdvojni trio. Odrasle u zajedničkom obiteljskom okruženju, tri rođakinje odgojene su poput sestara. Premda su bliske, svaku od njih karakteriziraju različite osobine. Sve tri upoznat će sudbonosne ljubavi, no isto tako morat će pretrpjeti jedne od najtežih trenutaka u svojim životima.

Silvia će, nakon niza romantičnih i tajnih sastanaka s Rafaelom, biti prva koja će upoznati strast skrivene ljubavi i čarobno iskustvo majčinstva. Ali kada na vidjelo iziđe njezina trudnoća i veza s Rafaelom, bit će odbijena od vlastite majke, a problemi će tek uslijediti.

S druge strane, Maite, najstarija od tri rođakinje, u konstantnom je sukobu s majkom koja sanja da njezina kći postane doktorica. No Maitein san je potpuno drukčiji. U želji da postane vrhunska pijanistica, upisuje uglednu glazbenu školu, gdje će upoznati i ljubav svoga života – Abela. Iako će s njim proživjeti sretne trenutke, njihova veza zadat će joj mnoge probleme ispunjene lažima, maltretiranjem i patnjom.

U Gracielin život ljubav će ući kada upozna Davida, mladog, simpatičnog lažljivca i muljatora, čija će karizma osvojiti njezino srce. Kada se susretnu, bit će to ljubav na prvi pogled koja će ostaviti neizbrisive tragove u njihovim životima.

Sreću triju rođakinja iznenada će narušiti vijest da Graciela, najmlađa od njih, boluje od smrtonosnog oblika leukemije. Situacija će postati još kritičnija kada Graciela ostane trudna s Davidom, i time u opasnost dovede ne samo svoj život, nego i život svoga djeteta ...

Uloge[uredi | uredi kôd]

Protagonisti[uredi | uredi kôd]

Glumac/glumica Lik
Mónica Spear Graciela Andreína Zambrano Ávila (La Ciela)
Manuel Sosa David Espinoza Urdaneta (El Vido)
Glumac/glumica Lik
Flávia Gleske Maite Esperanza Muńoz Ávila
Jerónimo Gil Abel Méndez
Raquel Yánez Silvia Constanza Toscani Ávila
Guillermo Pérez Rafael Rengifo
Amanda Gutiérrez Ileana Ávila ex de Muñoz
Daniel Alvarado Alberto Zambrano
Flor Núñez Gimena Ávila de Zambrano
Nacho Huett Cristóbal Acosta
Margarita Hernández Arminda Ávila viuda de Toscani
Adita Riera Sor Esperanza Ávila
Betty Ruth Aurelia de Muñoz
Loly Sánchez Azucena de Méndez
Leopoldo Regnault Flavio Méndez
Claudia Moreno Fernanda Rendiles
Alejandro Otero Darío
Belen Marrero Bernarda Urdaneta
Adolfo Cubas Esteban Espinoza
Elena Toledo Rocio Tejera
Jesús Cervó Héctor Bermúdez
Francis Rueda Tirsa Borges
Jorge Palacios Roberto Tejera
Gustavo Rodríguez Federico Muńoz
Juan Carlos Martínez Marco Antonio Moreno

Ostale uloge[uredi | uredi kôd]

Glumac/glumica Lik
Crisbel Henriquez Nancy Ruiz
Javier Vidal Ignacio Salvador Silva
José Mantilla Doktor Chacín
Aracelli Prieto Camila de Acosta
Enrique Izquierdo Ramón Costa
Ana Gabriela Barboza Aleida
Gabriela Santeliz Nadji Brito
Estefanía López Julia Estevez
Mauricio Gómez Chicharon
Mauro Boccia Zeus
Claudia La Gatta Ruth Berroterán
Mayra Africano Tibisay
Angela Hernández Melania Medina
Aroldo Betancourt Augusto Payares
Bismarck Garcia Inspektor Granados
Rina Hernández Morella


Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Telenovela je nastala prema priči Pilar Romero, kao remake njezinih dviju telenovela : „Elizabeth“ (1980.) i „Maite“ (1981.).
  • Originalnu ideju za telenovelu autorica je dobila prema životu djevojke koja je '70-ih godina živjela u Venezueli i bolovala od neizlječivog oblika leukemije. Pohađala je istu školu kao i junakinja telenovele, te, baš kao i Ciela, svoje misli i osjećaje bilježila u dnevnik.
  • Slična tematika kao u telenoveli viđena je i u filmovima poput „A walk to remember“ i „Autumn in New York“, a jedan od prvih koji ju je primijenio bio je Erich Segal u svojoj „Love story“ (1970.) koja je rasplakala milijune čitatelja.
  • Mi prima Ciela“ smatra se, zajedno s „La mujer de Judas“, najuspješnijom telenovelom RCTV produkcije u posljednjih 10 godina. Tokom svoga emitiranja održavala je gledanost s oko 56,8 % sharea, dok je posljednja epizoda ostvarila čak 68,8 % sharea.
  • Emitiranje telenovele u matičnoj zemlji trajalo je od 2. svibnja 2007. do 17. prosinca iste godine, od ponedjeljka do subote u večernjem terminu od 21 h.
  • 27. svibnja 2007., nakon nepunih mjesec dana emitiranja u Venezueli, RCTV kanal je oduzimanjem koncesije izgubio otvoreni signal. Kao posljedica toga, bilo je zaustavljeno i emitiranje telenovele, sve do 16. srpnja kada je RCTV nastavio emitiranje u sklopu kabelske televizije.
  • U međuvremenu, u Caracasu održavani su razni eventi koji su okupljali brojne poklonike telenovele, zajedno s glumačkom ekipom i izvođačem naslovne pjesme – Hany Kauamom.
  • Naslovna pjesma „Es tú amor“ koju je otpjevao venezuelanski pjevač Hany Kauam, postala je hit u vrijeme emitiranja telenovele, a mnogi ju na jedan način smatraju „zaštitnim znakom“ RCTV-a i borbe za slobodu govora.
  • Internacionalna verzija broji ukupno 157 epizoda, dok se verzija emitirana u Venezueli sastoji od 152 epizode. Razlog tome je što u nacionalnoj verziji velik broj epizoda je trajanja čak preko sat vremena. U internacionalnoj verziji mnoge scene su izbačene ili skraćene.
  • Crkva pred kojom je snimljen prvi susret glavnih junaka je San Pedro,a nalazi u području Valle Abajo (dio Caracasa).
  • Slogan pod kojim se reklamirala telenovela glasio je : La vida puede ser muy corta. ¡Vívela intensamente! (Život može biti vrlo kratak. Živi punim plućima!)
  • Tijekom emitiranja u Venezueli nagađalo se da romansa između glavnih junaka prelazi i iza kamera, što je navodno bio pravi razlog njihovoj kemiji na malim ekranima. Oboje su opovrgnuli tu tvrdnju, a Mónica Spear se nedugo nakon završetka snimanja udala za Thomasa Berrya s kojim trenutno ima jedno dijete. Ipak, neposredno prije snimanja njihove druge zajedničke telenovele „Calle luna, Calle sol“, Manuel Sosa nije se libio priznati da je tokom snimanja „Mi prima Ciela“ bio zaljubljen u Mónicu.
  • Nakon završetka „Mi prima Ciela“, Mónica Spear i Manuel Sosa spojili su se ponovno kao protagonistički par 2009. godine u telenoveli „Calle luna, Calle sol“ (Razdvojeni svjetovi).
  • Zajedno su glumili i u 3. zajedničkoj telenoveli, „La mujer perfecta“ Leonarda Padróna (Amantes de luna llena), no ovaj put nisu tumačili par.
  • Flávia Gleske (Maite) i Jerónimo Gil (Abel) zajedno su bili i u privatnom životu nekoliko godina, te imaju jedno dijete. Upoznali su se upravo na snimanju „Mi prima Ciela“.
  • Mónica Spear (Ciela) pobijedila je 2004. godine na izboru za Miss Venezuele te je predstavljala svoju zemlju na Miss Universe 2005. u Bangkoku (Tajland).
  • 2008./09. godine Grci su snimili svoju verziju telenovele pod nazivom „Gia tin agapi sou“ (Za tvoju ljubav) u produkciji ANT1 kuće. Grčka verzija u većini radnje prati originalnu, prevedena je čak i naslovna pjesma u izvedbi Giorgosa Papadopoulosa, a sastoji se nešto više od 200 epizoda.
  • Telenovela se u SAD-u emitirala na kanalu Telefutura. Početak emitiranja doživjela je u terminu od 17 h, a onda je naprasno prebačena u jutarnji termin od 9h, dok je na njeno mjesto ubačena repriza telenovele „La Usurpadora“. Ovo nije bio prvi slučaj da se Telefutura odnosi na taj način prema venezuelanskoj telenoveli.
  • U Meksiku telenovela se emitirala na kanalu Azteca 13, no kao skraćena verzija. Emitiran je dio priče koji se odnosi na prvih 50-ak epizoda telenovele (do vjenčanja glavnih likova), ukomponiravši ih u 25 nastavaka. Time ne samo da je izbačeno više od polovice scena (čime se gubio smisao u radnji), nego nije ni obuhvaćena većina telenovele, a kraj je izmijenjen.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]