Miami Indijanci

Izvor: Wikipedija
Poglavica Mala Kornjača ili Michikinikwa

Miami (Twightwee), pleme ili grupa plemena porodice Algonquian koje su prvi otkrili Francuzi blizu Green Baya u Wisconsinu, a danas žive u Indiani i Oklahomi.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime Miami dolazi od Chippewa riječi Omaumeg, signifying "people on the peninsula," dok prema njihovoj tradiciji označava 'goluba' . Prema ranim autorima oni su sebe nazivali Twightwees, prema Hewituu od twanh twanh, 'the cry of a crane' . Za Miamie je postojalo još nekoliko naziva koji se javljaju u brojnim varijantama. Wyandoti su ih nazivali Sänshkiá-a-rúnû, što Gatschet prevodi sa 'people dressing finely, fantastically' ili, 'dandy people' . Naziv Tawatawas dolazi od Algonquianskog 'tawa' = 'naked' (=Naked Indians), a često se koristila među ranim kolonistima koji su naziv 'tawa' brkali s twanh twanh. Pkíwi-léni (Shawnee naziv, u pluralu Pkíwi-lénigi, 'dust /ili/ ashes people').

Ostale mnogobrojne varijante su: Maiama, M'amiwis, Maumee, Maumes, Maumies, Mawmee, Me-ä-me-ä-ga, Meames, Memilounioue, Miamee, Miames, Mineamies, Miramis, Myamis, Myamicks, Naked Indians, Omameeg, Oumami, Oumiamies, Twicktwigs, Tweeghtwees, Twictwicts, etc.

Jezik[uredi | uredi kôd]

Jezik Miami Indijanaca član je poorodice Algonquian i najsrodniji jeziku kojim su se služila plemena konfederacije Illinois. Preživjeli pripadnici Miami Indijanaca danas se služe engleskim.

Sela[uredi | uredi kôd]

Grob u Miamiju načelnika Franje Godfroy se nalazi na glavnom Franje Godfroy groblju, Miami County, Indiana.

Plemena[uredi | uredi kôd]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Poglavica Pacanne.

Majami u vrijeme dolaska prvih Europljana sredinom 17. stoljeća, žive u okolici Green Baya na području današnje američke države Wisconsin. Ubrzo nakon ovog prvog susreta oni će oko 1670 stići na rijeku Fox i u krajeve južno od jezera Michigan i na rijeku St. Joseph i Kalamazoo. Neke njihove bande još ranije pristigle su na područje sjeverne Indiane. Na području rijeke St. Joseph i na mjestu današnjeg Detroita zadržat će se negdje do 1711. odakle će ih protjerati plemena Potawatomi i Kickapoo. Sredinom 17. stoljeća Majami su protjerani u sjeverozapadni Ohio gdje će ostati do 1763., kada se po ugovoru vraćaju u Indianu. tada im broj iznosi oko 1,200. Tijekom ratova bili su na strani Francuza u Francuskim i irokeškim ratovima, i pomagali Britance u Američkoj revoluciji. Svoje zemlje počinju gubiti 1812., a 1840. prepuštaju čitav teritorij osim malenog područja bande Meshingomesia's u okrugu Wabash u Indiani, koja se tu održala do 1872., kada je zemlja podijeljena posljednjih 300 preživjelih članova, dok su ostali preseljeni u Kansas. Godine 1867. sa svojim srodnicima, Indijancima Illinois, odlaze na rezervat u Oklahomu, na sjeveroistočnom području države. banda Meshingomesia's, koja je ostala u Indiani 1872 postaju građani Indiane.

Etnografija[uredi | uredi kôd]

Kultura Majamija pripada Istočnim šumama i veoma su srodni Illinois Indijancima. Njihova subsistencija temelji se na lovu i agrikulturi. Društvo je patrilenearno i organizirano po klanovima kojih Morgan nalazi deset, i to: 1. Mo-wha'-wä (Vuk; Wolf). 2. Mon-gwä' (Gnjurac; Loon). 3. Ken-da-w ă' (Orao; Eagle). 4. Ah-pa'-kose-e-ǎ (Škanj; Buzzard). 5. Ka-no-za-wä (Panter; Panther). 6. Pi-la-wä' (Puran; Turkey). 7. Ah-se-pon'-nä (Rakun; Raccoon). 8. Mon-nă'-to (Snijeg; Snow). 9. Kul-swä' (Sunce; Sun). 10. /Nema podataka o indijanskom nazivu: Voda; Water/ Položaj poglavice kod Majamija je hereditaran. Prakticirala se poliginija, a izbjegloj ženi muž je imao pravo odsjeći nos.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Pierre de Charlevoix, Journal of a Voyage to North America.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Miami Indijanci