Microsoft Windows

Izvor: Wikipedija
Windows

Gore: Windows logo iz 1985. godine
Dolje: Windows logo iz 2021. godine
Web stranice:windows.microsoft.com
Tvrtka/razvijatelj:Microsoft
Posljednja stabilna inačica:Windows 10 1709 (10.0.16299.371) / 10. travnja 2018.
Posljednja nestabilna inačica:Windows 10 RS5 (10.0.17650) / 19. travnja 2018.
Dostupni jezici:Višejezičan
Radno stanje:U razvoju

Microsoft Windows je zajednički naziv nekoliko vrsta vlasničkog operacijskog sustava tvrtke Microsoft. Kao odgovor na rastuće zanimanje korisnika za grafička korisnička sučelja Microsoft je 1985. prvi put uveo operacijski okoliš zvan Windows kao dodatak MS-DOS-u. Microsoft Windows je s vremenom počeo dominirati svjetskim tržištem osobnih računala (PC), preuzimajući pozicije od starijih OS-eva OS/2 i Mac OS. Na konferenciji IDC Directions održanoj 2004. godine potpredsjednik IDC-a Avneesh Saxena tvrdio je da Windows drži otprilike 90% klijentskog tržišta operacijskih sustava.[1]

Za razliku od Microsoft Windowsa, računala koja koriste operacijski sustav Unix ili neki njemu sličan, često koriste grafički sustav X Window koji predstavlja slobodni softver.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Microsoft je prvo razvio MS-DOS i Windows je logični slijed za razvoj operacijskog sustava MSDOS dodavanjem grafičkog korisničkog sučelja nakon pojave Apple Macintosh 1984. na tržištu, koji je bio zasnovan na principima grafičkog korisničkog sučelja kao i korištenja miša kao jedan od glavnih korisničkih ulaznih jedinica. Windows verzija 1.0 pojavila se 1985. godine, no nije bila široko rasprostranjena kao i verzija Windows 2.0 koja po performansama, izgledu i korisničkom osjećaju grafičkog sučelja daleko zaostajali iza Apple Macintosh, Atari ST, te Commodore Amiga računalima. Tek od kada se pojavila Windows verzija 3.0 1990. godine, i NT 1993. godine možemo govoriti o širokoj rasprostranjenosti tog operativnog sustava.

Kronološki popis:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Microsoft Windows koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.