Midhat Ajanović

Izvor: Wikipedija
Midhat Ajanović

Midhat Ajanovic, 2012.
Puno ime Midhat Ajanović
Rođenje 20. listopada 1959.
Sarajevo
Nacionalnost Bošnjak
Književne vrste roman
Portal o životopisima


Midhat Ajanović (Sarajevo, 20. listopada 1959.) bosanskohercegovački je novinar, karikaturist i književnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Midhat Ajanović studirao je novinarstvo u Sarajevu i filmsku animaciju u Zagrebu. Magistrirao je 1998. godine i doktorirao 2009. godine iz filmologije u Göteborgu, Švedska. Osamdesetih godina režirao je nekoliko kratkih animiranih filmova prikazanih na mnogim međunarodnim festivalima. Od 1994. godine živi i radi u Göteborgu. Profesionalno se bavi pisanjem i crtanjem.

Podučavao je povijest filma i animacije na Višoj školi za animaciju u Eksjöu, a od 2004. godine predaje povijest animacije na Odjelu za filmske studije Sveučilišta u Göteborgu. Do sada je objavio nekoliko romana te više knjiga karikatura i strip-albuma. Stripovi rađeni po njegovim scenarijima objavljeni su na bošnjačkom, švedskom i talijanskom jeziku. Njegov roman "Jalijaš" doživio je i švedsko izdanje pod nazivom "Värstingen från Sarajevo" (u prijevodu Huligan iz Sarajeva), UNA Förlag, Göteborg. Dobitnik je nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Na Svjetskom festivalu animiranog filma - Animafest Zagreb 2006.

Ajanović je stalni suradnik Bosanske pošte u kojoj ima svoju kolumnu pod naslovom "Imaginarna pisma", a također redovito objavljuje članke i eseje u dnevniku "Göteborgs-Posten".

Djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Midhat Ajanović