Mikola Grigorovič Buraček

Izvor: Wikipedija
Poštanska marka posvećena djelu Mikole Buračeka

Mikola Grigorovič Buraček (ukr. Микола Григорович Бурачек - Mykola Grygorovyč Buraček); (Letyčiv, 16. ožujak 1871. - Harkiv, 12. kolovoz 1942.); je ukrajinski slikar impresionist, pisac i pedagog. Tijekom svog života često je u impresionističkom stilu slikao prirodni krajolik ukrajinske tematike poput poznatijih djela: «Doručak na Dnjepru» (1934.), «Jabuke u sjeni» (1936.) i «Bruji i zavija Dnjepar široki» (1941.).

Biografija umjetnika[uredi | uredi kôd]

Mikola Buraček je započeo svoj studij u Kijevskoj visokoj školi crtanja kasnih 1890.-tih, a potom profesionalno uz pomoć Jana Stanislavskog na Harkivskoj akademiji primijenjenih umjetnosti, u razdoblju između 1905. i 1910. godine. Također je studirao dvije godine u Parizu, u likovnom studiju Henria Matissea, a svoju prvu veću izložbu je napravio 1907. godine.

Od 1917. do 1922. Buraček je podučavao likovnu umjetnost na Ukrajinskoj državnoj akademiji umjetnosti u Kijevu, i potom na Kijevskom državnom institutu za umjetnost te kijevskoj Glazbenoj i dramskoj visokoj školi «Mikola Lisenko». Potom se odselio u Harkiv gdje je 1925. postao rektor Harkivskog instituta za umjetnost. Godine 1934. Buraček se vratio u Kijev gdje je ponovno počeo podučavati na Kijevskom državnom institutu za umjetnost.

Buraček je tijekom svog života često surađivao s dramskim kazalištima gdje je predvodio likovno uređivanje pozornica. Godine 1934. surađivao je s Harkivskim dramskim kazalištem, prilikom čega je uredio pozornicu za igrokaz imena legendarne ukrajinske umjetnice Marusje Čuraj, autora Ivana Mikitenka te igrokaz «Oslobodi svoje srce», autora Marka Kropivnickog. U 1937. godini Buraček je intenzivno surađivao s Donečkim dramskim kazalištem.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Шевченківський словник. Том 1 / Інститут літератури імені Т. Г. Шевченка Академії Наук УРСР. — К.: Головна редакція УРЕ, 1978. — С. 91.
  • Абліцов В. Г. Бурачек Микола Григорович // Енциклопедія сучасної України. — Т. 3. — К., 2004. — С. 600.
  • Ткачова Л. І. Бурачек Микола Григорович // Енциклопедія історії України. — Т. 1. — К.: Наукова думка, 2005. — С. 407.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]