Milenko Skoknic (košarkaš)

Izvor: Wikipedija
Milenko Skoknic

Milenko Esteban Skoknic Tapia (9. veljače 1954.), bivši čileanski košarkaški reprezentativac te diplomat, hrvatskog podrijetla.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Igrao je za Čile od 1972. do 1977. u mladim i seniorskim kategorijama. Na južnoameričkom prvenstvu 1973. godine, s reprezentacijom Čilea je osvojio 5. mjesto.

Studirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Čileu te je diplomirao 1977. godine. Godine 1979. bio je najboljim studentom na čileanskoj diplomatskoj akademiji Andrés Bello.

Od 2007. do 2008. bio je predsjednik Vijeća guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju[1] U svojoj diplomatskoj karijeri vršio je dužnost veleposlanik za više država. Stalni je predstavnik Čilea pri Ujedinjenim narodima u Beču i izvanredovni veleposlanik Republike Čile u Austriji od 2005. godine. Odlikovan je od strane Vatikana, Austrije te Čilea za zasluge u Republici.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Državni zavod za radiološku i nuklearnu Sigurnost Republike Hrvatske[neaktivna poveznica] Arhiva vijesti 2007. (24. rujna 2007.)
    "Za predsjednika Vijeća guvernera IAEA... izabran je predstavnik Čilea, veleposlanik Miljenko Skoknić. Ne može se ne primijetiti da je veleposlanik Skoknić porijeklom iz Hrvatske, sa otoka Brača, što je i sam u svom nastupnom govoru napomenuo."