Milivoj Zenić

Izvor: Wikipedija

Milivoj Zenić (Šibenik, 14. kolovoza 1953.Šibenik, 20. studenoga 2011.) bio je hrvatski knjižničar i kulturni povjesničar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Šibeniku 1953. godine. Diplomiravši u Zagrebu na Filozofskom fakultetu, vratio se u Šibenik, gdje je od 1979. radio u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, desetljećima kao njezin legendarni ravnatelj. Bio je sanjar Šibenika kao grada što ima ljudsku mjeru, svakako strateg njegova kulturnog razvoja. Kolebanja u putanji osobnog života nisu dugo trajale. Najprije je projektirao osobni razvoj (upisao je poslijediplomski studij), a onda se posvetio rodnom gradu, njegovoj bašćini, njegovoj sadašnjosti i budućnosti. Nije pisao mnogo, ali je pisao dobro, poglavito kad se dao na veće projekte, na pisanje knjiga U pohvalu od grada Šibenika: pisana riječ od najstarijih vremena do danas (Šibenik, 2002) te Stari Šibenik: kalama, skalama i butama (Zagreb, 2010), kao i na pisanje vodiča Šibenska katedrala (Šibenik, 2003). Milivoj Zenić znatan je dio života posvetio knjizi, hrvatskoj knjizi, poglavito onoj šibenskoj. Napisao je više radova o knjižničarstvu i o kulturnoj povijesti, bio suradnik lokalnih glasila, pa i Matičine Hrvatske revije. Bio je scenarist dokumentarnog filma Šibenski trudi, producent filma Rota koji se bavi šibenskim renesansnim bakrorescem i kartografom Martinom Kolonićem Rotom.

Godine 1997. Milivoj Zenić odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Nagradu Ivan Kukuljević Sakcinski primio je 2010. godine u znak priznanja za zasluge u unapređenju knjižničarske struke u Hrvatskoj.

Posthumno mu je županijska skupština dodijelila "Nagradu šibensko-kninske županije",[1] a gradsko vijeće grada Šibenika "Nagradu za životno djelo grada Šibenika" 2012. godine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Lešić, Daria. 11. svibnja 2012. Nagrada Županije posthumno Milivoju Zeniću. Šibenski portal (engleski). Pristupljeno 4. siječnja 2024.
  2. Nagrada za životno djelo posthumno Milivoju Zeniću. Šibenski portal (engleski). 19. rujna 2012. Pristupljeno 4. siječnja 2024.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.