Milorad Bibić

Izvor: Wikipedija

Milorad Bibić Mosor (Split, 25. srpnja 1952.Zagreb, 17. veljače 2012.), bio je hrvatski novinar, športski novinar, športski publicist, filmski scenarist, kroničar, pisac, televizijski voditelj, športaš i športski djelatnik.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se u Splitu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju "Vladimir Nazor", kao i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB), stekavši zvanje dipl. inženjera elektrotehnike.[1] Umjesto strukom bavio se novinarstvom, prvo u tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji, a potom u dnevniku Slobodnoj Dalmaciji, gdje je bio urednik športske rubrike. Specijalnost mu je bila šport, osobito košarka, o kojoj je pisao i za brojne novine i časopise iz Hrvatske (Sportske novosti, magazin Košarka, Novi list) i drugih republika bivše Jugoslavije (Delo, Oslobođenje). Od sredine 1980-ih pisao je i humorističke priloge za Slobodnu Dalmaciju, Berekin i Žulj.[1]

Kao športski novinar pratio je velika svjetska natjecanja te intervjuirao mnoge poznate osobe iz športskog miljea. Nekoliko godina bio je urednik i voditelj emisije o košarci U koš, u koš na nekadašnjoj lokalnoj televiziji TV Marjanu. 2000-ih je vodio informativno-zabavnu razgovornu emisiju na lokalnoj splitskoj televiziji Kanalu 5 Mosorijadu, u kojoj je ugostio brojne poznate hrvatske uglednike iz športa, glazbe, politike i ine (Tomislav Ivić, Gego...).[2] Surađivao je kao komentator u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u dva.

Bio je košarkaški sudac, delegat na prvoligaškim utakmicama i FIBA-in povjerenik.

Djela[uredi | uredi kôd]

Napisao je knjigu o slavnome splitskome košarkašu Dinu Rađi Moj galebe, knjigu o prvoligaškim godinama RNK Splita Split je Prva liga te zajedno sa zagrebačkim novinarem Zoranom Kovačevićem životopis poznatog košarkaškoga trenera Mirka Novosela Zlatna košarka Mirka Novosela, monografiju o KK Split Od starog placa do vrha Europe te knjiga o odrastanju u Splitu 60-ih Zakon pjace i o mladenaštvu 1970-ih Zadnja pošta Riva u kojima je romantičarski nostalgično kroničarski zapisao sjećanja na ljude, mjesta i događaje iz Splita, osobito o svojoj voljenoj Tršćanskoj ulici.

Napisao je scenarije za filmove o Frani Matošiću i Vladimir Beari, dvojici legendarnih splitskih nogometaša.[3]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

  • 1997.: Hrvatski zbor športskih novinara proglasio ga je športskim novinarem godine.
  • 2003.: Hrvatski zbor športskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za športsku publicistiku za knjigu Split je Prva liga.
  • 2005.: Hrvatski zbor športskih novinara dodijelio mu je godišnju nagradu za športsku publicistiku za knjigu Zlatna košarka Mirka Novosela.
  • 2008.: Hrvatski zbor športskih novinara dodijelio mu je nagradu za životno djelo.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Preminuo legendarni splitski novinar milorad Bibić Mosor. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. listopada 2014. Pristupljeno 23. veljače 2012. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. V. emisije Mosorijade.
  3. ZDnews
  4. Laureati. Bibiću nagrada za životno djelo, Blažičko novinar godine[neaktivna poveznica], Novinar, broj 3/4/2009., str. 28., preuzeto 25. lipnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]