Mimar Sinan

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mimar Sinani)
Mimar Sinan
Osmansko Carstvo
Mimar Sinan
Mimar Sinan (lijevo) priprema grobnicu Sulejmana I.
Rođenje 15. travnja 1489.
Ağırnas, Turska
Smrt 17. srpnja 1588.
Carigrad, Turska
Vrsta umjetnosti arhitektura
Utjecao Rafael, Tintoretto, itd.
Utjecali Domenico Ghirlandaio, Botticelli
Poznata djela Šehzadija
Ahmedija
Sulejmanija
Selimija


Most Mehmed-paše Sokolovića

Portal o životopisima

Koca Mimar Sinan Aga (Ağırnaz, Turska, 15. travnja 1489.Carigrad, 17. srpnja 1588.[1]) je bio najznačajniji arhitekt u razdoblju sultana Selima I., Sulejmana I., Selima II., i Murata III. Njegov najznačajniji rad je svakako Sulejmanova džamija u Carigradu.

Rođen kao sin armenskih roditelja, 1511. je dospio u okviru odabira dječaka u Carigrad i u početku je služio u inženjeriji janjičarske vojske. 1539. je dobio titulu "prvi graditelj". Prvi veliki rad mu je bio Šehzadina džamija u Carigradu 1548. godine. Sljedeći majstorski rad je Selimova džamija u Adrianopolusu (danas Edirne). Njegov učenik Mimar Hajrudin Aga je sagradio Stari most u Mostaru, u Bosni i Hercegovini i time položio prijamni ispit za Sinanov mentorat.

Sinan je na različitim mjestima u Osmanskom Carstvu sagradio 84 velike džamije, 52 male džamije, 57 škola Kurana (medresa), 7 čitaonica, 18 karavan-saraja, 22 mauzoleja, 46 kupališta (hamama), 35 odmorišta (saraj), 3 bolnice, 5 akvadukta, 8 mostova i 8 skladišta. Umro je 1588. i sahranjen je neposredno izvan sjevernog zida uz Sulejmanovu džamiju u Carigradu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Ostalo[uredi | uredi kôd]