Minerva (QDOS reprimjena)

Izvor: Wikipedija

Minerva je bila reprimjena Sinclairova QDOS-a, ugrađenog operacijskog sustava u proizvodnoj liniji osobnih računala Sinclair QL. Napisao ju je Laurence Reeves u Engleskoj. Sadržavala je brojne zakrpe i poboljšanja QDOS-a i programskog jezika SuperBASIC-a. Kasnije inačice su dale mogućnost višezadaćnosti za nekoliko razina SuperBASIC-ova prevoditelja, nešto što QDOS nije podupirao.

Minervu se distribuiralo kao čip za ROM na produžetku matične ploče ("ploča kćer") koji je zamijenio izvorne QL-ove čipove za ROM. "Ploča kćer" Minerva Mk. II se također proizvodila, a u njoj se je nalazilo sučelje I²C i nevolatilni sat realnog vremena (eng. real-time clock).[1][2][3][4] Od inačice 1.89, Minervin izvorni kod je licenciran kao GNU.

Druge reprimjene QDOS-a su SMS2 i SMSQ/E.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. FER[neaktivna poveznica] Programabilni releji "Releji sa sufiksom C posjeduju sat realnog vremena (RTC). "
  2. E-labArhivirana inačica izvorne stranice od 28. lipnja 2012. (Wayback Machine) "ima ugrađen sat realnog vremena (RTC) napajan litijevom baterijom."
  3. Semafor[neaktivna poveznica] Opća dokumentacija " sat realnog vremena RTC 62421 (sa rezervnim akumulatorskim napajanjem) logika za zaštitu u slučaju prekida napajanja"
  4. Control.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 5. lipnja 2011. (Wayback Machine) "Inteligentni podatkovni loger, Sat realnog vremena (RTC)"

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]