Mira Sanjina

Izvor: Wikipedija

Mira Sanjina (rođena: Mira Baum) (Zagreb, 14. siječnja 1924.Zemun, 17. prosinca 2010.), hrvatska i srbijanska balerina, koreografkinja i baletna pedagoginja.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Mira Sanjina je rođena 14. siječnja 1924 u Zagrebu. Balet je učila u Zagrebu kod Ane Maletić, u Beču kod Kurta Jossa i u Londonu kod Rudolfa Labana. Bila je karakterna plesačica izrazite individualnosti. Prve solističke večeri s vlastitim koreografijama priredila je 1940. u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani. Po uspostavi Nezavisne Države Hrvatske, Sanjina je prebjegla u Split koji je tada bio pod upravom talijanskih fašista, a od dakle je 1943. pristupila Narodnooslobodilačkom pokretu. Za vrijeme Drugog svjetskog rata tj. u partizanima je bila članica Kazališta narodnog oslobođenja. Godine 1945., nakon rata, Sanjina je bila angažirana kao solistica Baleta Narodnoga pozorišta u Beogradu. Tamo je gdje je plesala u "Ohridskoj legendi", "Baladi o jednoj srednjovjekovnoj ljubavi", "Španjolskom capricciu", "Ljubavi čarobnici" i drugim baletnim izvedbama. Koreografirala je "Salomu" Richarda Straussa i "Baladu o mjesecu lutalici" koju je postavila i u Zagrebu, te plesne scene u operama i na televizijama diljem SFR Jugoslavije. Godine 1971 otvorila je "Studio za modernu igru i suvremeni ples" u Beogradu, te se iste godine povukla sa scene. Mira Sanjina je preminula u Beogradu 17. prosinca 2010, te je sahranjena na Židovskom groblju 20. prosinca 2010.[1][2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sanjina, Mira. Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Pristupljeno 23. prosinca 2014.
  2. Sanjina, Mira. Leksikografski zavod Miroslav Krleža (Proleksis enclikopedija). Pristupljeno 23. prosinca 2014.
  3. Preminula Mira Sanjina. Radiotelevizija Srbije. 17. prosinca 2010. Pristupljeno 23. prosinca 2014.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Romano, Jaša. 1980. Jevreji Jugoslavije 1941-1945: žrtve genocida i učesnici narodnooslobodilačkog rata. Jevrejski Istorijski Muzej, Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Beograd. CS1 održavanje: ref=harv (link)
  • Sorić, Ante. 1988. Židovi na tlu Jugoslavije, katalog izložbe. Muzej MTM. Zagreb. CS1 održavanje: ref=harv (link)
Nedovršeni članak Mira Sanjina koji govori o životopisu osobe iz Hrvatske treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Mira Sanjina koji govori o životopisu osobe iz Srbije treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.