Mladen Delić

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Mladen Delić (Sinj, 15. siječnja 1919. - Zagreb, 22. veljače 2005.) bio je hrvatski športski novinar i komentator.

U mladosti se bavio lakom atletikom kao član HAŠK-a. Natjecao se na prvenstvima Nezavisne Države Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata, te bio nastavnik tjelesnog odgoja i sporta u Domobranskoj zastavničkoj školi. Osim toga, bio je nogometaš sinjskog Junaka i košarkašem zagrebačke Slavije.

Bio je novinarom koji je prvi u povijesti hrvatske televizije izravno izvješćivao s utakmice, a to je bilo 12. svibnja 1957. iz Zagreba. Utemeljiteljem je športskog uredništva Radio Zagreba. Osim što je bio radijski i televizijski novinar (Radio Zagreb i Televizija Zagreb), pisao je i za tiskovine: Narodni sport i Borbu.

Umirovio se 1984. godine. Godine 1994. dobio je nagradu za životno djelo.

Izvješćivao je sa 6 ljetnih i 7 zimskih olimpijskih igara, sa 7 svjetskih nogometnih prvenstava te sa mnogih drugih športskih događaja.[1]

Njegov usklik "Ljudi moji, pa je li to moguće!" na kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Jugoslavije i Bugarske 22. prosinca 1983. u Splitu ubrzo je postao dio kolektivne memorije i svakodnevnog govora,[2] a nerijetko ga koriste i današnji novinari.

Bavio se športskom poviješću. Izdao je nekoliko publikacija koje se tematski bave športom.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Index Umro Mladen Delić, 22. veljače 2005.
  2. Umro Mladen Delic