Modra lasta

Izvor: Wikipedija
Modra lasta

Naslovnica Modre laste, broj 7 2008/09.
Glavni urednik Barbara Zlatar Kramber
Kategorija edukacijsko-zabavni časopis
Izlazi jednom mjesečno tijekom školske godine
Izdavač Školska knjiga, d.d.
Broj stranica 52
Prvi broj 1954.
Web stranica modralasta.hr

Modra lasta je školski časopis u izdanju Školske knjige, koji izlazi od 1954. godine jednom mjesečno tijekom školske godine, na oko 52 stranice, a ima distribuciju po Hrvatskoj.

Časopis slijedi nastavni program viših razreda osnovne škole, zanimljiv i poučan časopis za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole, ali i starijima te služi kao dopunski didaktički materijal na satovima hrvatskoga jezika, medijske, likovne i glazbene kulture te povijesti, zemljopisa, biologije i ostalih predmeta.

Po naravi je za naobrazbu i zabavu.

Bavi se razinim aktualnim temama vezanim uz znanost, obrazovanje, kulturu, glazbu, sport, film, modu...

Modra lasta potiče stvaralaštvo mladih kroz rubrike:

  • Učenici suradnici,
  • Gosti urednici,
  • Prikazi školskih listova,
  • Pljesak i
  • Glavna urednica,

a sve to putem literarnih, likovnih, novinarskih, stripovskih i fotografskih nagradnih natječaja. U sadržaj Modre laste uvršteni su i sadržaji zabavnog karaktera kao što su modna i glazbena rubrika te enigmatski prilozi uz zabavne kvizove, nagradne zadatke i zabavne psihotestove.

Teme su obrađivane na jednostavan i zanimljiv način te ih svi mogu shvatiti. Osim raznih tema koje se mijenjaju iz mjeseca u mjesec, tu su i stalne rubrike (Među nama, Lastanov kutak) i kutak za mlade enigmatičare.

Modra lasta objavljuje i autorski strip najeminentnijih hrvatskih crtača stripova a strip lik Lastan je također neizostavni dio Modre laste, koji već godinama pomaže djeci na svoj humorističan/ozbiljan način.

Na trećoj stranici časopisa nalazi se strip "Modra", čiji je glavni lik Modra, djevojka plave (modre) kose, koja razvrstava poštu i ne voli urednike.

Hrvatska gospodarska komora je Modroj lasti dodijelila znak Izvorno hrvatsko[1] te je uz Smib jedini časopis s tim znakom.

Pogledati još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Modra lasta koji govori o medijima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.