Mohammed Amin al-Husseini

Izvor: Wikipedija
Mohammed Amin al-Husseini
Haj Amin al-Husseini meeting with Adolf Hitler (28 November 1941).

Mohammed Amin al-Husseini (Jeruzalem, vjerojatno 1893.[1] - Bejrut, 4. srpnja 1974.) Haj/Hajj Amin al-Husseini, bio je islamski vjerski službenik palestinskog podrijetla. Rođen u utjecajnoj jeruzalemskoj obitelji, smatra se jednim od začetnika antisemitizma modernog doba na Bliskom Istoku. Pohađao je Sveučilište Al-Azhar, ali je studiranje na ovome sveučilištu prekinuo i završio je Osmansku vojnu akademiju u Bitolju. Poznat kao muftija Jeruzalema, iako titulu nije službeno nikada dobio. Njegova najznačajnija služba je "predsjednik visokog islamskog savjeta"

Amin al-Husseini ima značajnu ulogu u širenju antisemitizma u arapskom svijetu, kao i suradnje s nacionalsocijalistima u Njemačkoj. Bio je uvjereni zagovornik holokausta i za vrijeme boravka u Berlinu 1941. godine bio je član SS-a. Šireći aktivnu propagandu za nacističku Njemačku na arapskom jeziku. U kasnijoj fazi drugog svjetskog rata al-Huseini na Balkanu i Africi pomaže i propagira mobilizaciju muslimana za jedinice Waffen-SS.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. passia.orgArhivirana inačica izvorne stranice od 28. siječnja 1999. (Wayback Machine) navodi 1895., Columbia Encyclopedia navodi 1896. godinu

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mohammed Amin al-Husseini