Moram spavat' anđele (2007.)

Ovo je jubilarni 82.000 članak. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Moram spavat' anđele
RedateljDejan Aćimović
ProducentDejan Aćimović (DA Film)
ScenaristTatjana Aćimović
Glavne ulogeKarlo Barbarić
Nataša Dorčić
Goran Grgić
Vera Zima
Miralem Zubčević
Olga Pakalović
Ksenija Marinković
Doris Šarić-Kukuljica
Gordana Gadžić
Siniša Popović
Urša Raukar
Linda Begonja
GlazbaLivio Morosin
SnimateljSaša Rendulić
MontažaAndrija Zafranović
ScenografijaIvo Hušnjak
Željko Luter
KostimografijaAmela Vilić
DistributerBlitz film & video
Godina izdanja2007.
Trajanje100 min.
Država Hrvatska
Jezikhrvatski
Žanrdrama
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Moram spavat' anđele hrvatski je dugometražni film iz 2007. godine, redatelja Dejana Aćimovića. U glavnim su ulogama Goran Grgić, Nataša Dorčić, Vera Zima, Miralem Zubčević, Olga Pakalović te debitant Karlo Barbarić.

Film je ljubavna priča i obiteljska drama, a govori o odrastanju dječaka Gorana u Mostaru početkom 1970-ih. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, od kojih su najznačajniji uvrštenje među 40 najboljih europskih filmova za 2008. od strane Europske filmske akademije te prva nagrada publike na filmskom festivalu u Münchenu.[1][2]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja filma odvija se početkom 1970-ih u omanjem gradu bivše Jugoslavije (registarske pločice vozila impliciraju da se radi o Mostaru), gdje devetogodišnji dječak Goran (Karlo Barbarić) živi naizgled sretno i lijepo djetinjstvo. Uz njega su roditelji, majka (Nataša Dorčić) i otac (Goran Grgić) te djed (Miralem Zubčević) i baka (Vera Zima) s majčine strane. Goranova obitelj podrazumijeva ljude različitog podrijetla, shvaćanja i obrazovanja. Otac je liječnik, Hrvat, majka je Srpkinja, djed revolucionar, dok baka inzistira na poštovanju vjerskih običaja.[3]

Vremenom se otac i majka počnu udaljavati. Otac napušta obitelj i ulazi u vezu s kolegicom (Gordana Gadžić), što majka teško podnosi, kao i neminovnu rastavu. Goran sve više vremena provodi izvan kuće, posebice u druženju s malom susjedom Lucijom (Zrinka Radić). Između djece razvija se prijateljstvo i prva ljubav. S ocem Goran povremeno posjećuje baku Tonku (Neva Rošić), očevu majku, ogorčenu udovicu koja ocu zamjera vjenčanje sa ženom druge nacionalnosti i uvjerenja. Povod se iščitava iz konteksta - supruga su joj nakon rata ubili komunisti. Dolaskom 1971. i Hrvatskog proljeća, očev prijatelj i Lucijin otac Nikola (Zdenko Jelčić) kao hrvatski domoljub prisiljen je pobjeći pred vlašću. Ubrzo ga slijede supruga i Lucija, što dodatno rastuži Gorana.

Majka počinje izlaziti s profesorom tjelesnog odgoja Slavkom (Siniša Popović), no ne uspijeva se upustiti u vezu s njim jer još uvijek voli svog supruga. Teško se razboli i mora ići na operaciju. Tada iznenada umre djed i tragedija jače poveže obitelj. Nakon što dozna da majka mora na drugu operaciju, otac napušta kolegicu Mariju i vraća se obitelji. Otac, Goran i baka zajedno putuju očevim automobilom na kliniku u Ljubljanu, gdje majka ostaje ležati nakon operacije. Posljednje riječi koje majka upućuje Goranu su "mama je umorna, moram spavat' anđele". Majka umire. Obitelj pri povratku svraća u Zagreb, gdje Goran ponovo vidi prijateljicu Luciju.

Uloge[uredi | uredi kôd]

Mladi Karlo Barbarić kao Goran
Vera Zima (baka) i Nataša Dorčić (majka) u sceni iz filma

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Film su producirali DA Film, HRT, Bosanskohercegovačka radiotelevizija i Croatia Film,[1] uz sufinanciranje Ministarstva kulture Republike Hrvatske.[4]

Dejanu Aćimoviću ovo je bio drugi cjelovečenji igrani film u ulozi redatelja. Za prvi, Je li jasno, prijatelju? iz 2000. sam je napisao scenarij, dok je za Moram spavat' anđele scenaristica njegova sestra Tatjana. Rođen u Čapljini, Aćimović je zajedno sa sestrom realizirao obiteljsku dramu koja se elementima oslanja na njihovo zajedničko odrastanje.[5] Film je sniman u Bjelovaru, koji je trebao dočarati Mostar 1970-ih. Veliki je produkcijski trud uložen u vjernu rekonstrukciju atmosfere tog vremena, od vozila, odjeće i glazbe pa do arhivskih snimaka, kao što su one sa Svjetskog prvenstva u košarci 1970. ili govor Savke Dabčević-Kučar iz svibnja 1971. Svoje su debitantske uloge ostvarili mladi Karlo Barbarić i Zrinka Radić, a u filmu se pojavljuje i pjevač Jole.

Moram spavat' anđele premijerno je prikazan na Festivalu igranog filma u Puli 2007.,[1] a u kino distribuciju pušten je 8. travnja sljedeće godine.[6] Film je u redovitoj distribuciji prilagođen gluhim, slijepim i slabovidnim osobama.[7][8]

Glazba[uredi | uredi kôd]

Moram spavat' anđele
Livio Morosin, razni izvođači (filmska glazba)
Objavljen2008.
Trajanje41:08
IzdavačCroatia Records
Producent(i)Livio Morosin
Mauro Giorgi
Suzana Matušan

Godine 2008. u izdanju Croatia Recordsa izašao je album s glazbom iz filma. Producent i skladatelj većeg dijela glazbe s albuma istarski je glazbenik Livio Morosin, poznat po suradnji s Alenom Vitasovićem tijekom 1990-ih. Pjesme izvode Jole, Nives Ivanković i drugi.

Popis pjesama s albuma[uredi | uredi kôd]

  1. "Uvod" - 1:51
  2. "Uvod drugi" - 2:20
  3. "Tike, Tike, Tačke" (glazba i stihovi Đorđe Novković, vokal Jole) - 2:49
  4. "Pitaš gdje je moja ljubav" (glazba María Teresa Vera, stihovi Livio Morosin, vokal Jole) - 4:14
  5. "Groblje" - 1:23
  6. "Baka Tonka" - 1:34
  7. "Rane moje" (glazba i stihovi Aksentije Šoškić, vokal Nives Ivanković) - 3:40
  8. "Zvončići" - 1:11
  9. "Bella Ciao" (narodna, vokali Olga Pakalović, Ksenija Marinković, Nataša Dorčić) - 1:32
  10. "Bicikleta" (glazba Suzana Matušan, stihovi Livio Morosin) - 1:30
  11. "Ogledalo" - 0:42
  12. "Sreća" (glazba María Teresa Vera, stihovi Livio Morosin) - 1:07
  13. "Odlazak Lucije" - 2:47
  14. "Majka" - 3:59
  15. "Finale" - 2:50
  16. "Pitaš gdje je moja ljubav" (vokal Livio Morosin) - 4:20
  17. "Pitaš gdje je moja ljubav" instrumental - 3:19

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Kritika[uredi | uredi kôd]

Prema mišljenju novinara Jutarnjeg lista, Jurice Pavičića, "Moram spavat' anđele" je pristojan film koji nema mnogo izuzetnih vrlina, a ima možda samo jednu veću manu: filmova poput ovog vidjeli smo jako mnogo.[7] Kritičar Boško Picula napisao je da je "Moram spavat' anđele" u konačnici komunikativan rad s nizom dobro zamišljenih likova čiji polagani ritam i opća mjesta ne smetaju ni komunikaciji s publikom niti razumijevanju bosansko-hercegovačke realnosti na početku olovnih 1970-ih i da Aćimović nije pogriješio odlučivši se za dugometražni film. Fokusirao se na percepciju dječaka kao svog filmskog alter ega ne bez nadahnuća u filmovima Federica Fellinija i Emira Kusturice. Ništa loše. Dapače.[5]

Robert Jukić je napisao da bi "Moram spavat' anđele" trebao biti neka vrsta još jednog domaćeg 'Amarcorda', ali opet, nedostatak duhovitosti i šarma (kojih se redatelji možda i boje) samo ga smješta u aktualnu hrvatsku kinematografiju.[9]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Nataša Dorčić dobila je za ulogu majke Zlatnu arenu za najbolju glavnu žensku ulogu na Festivalu igranog filma u Puli 2007. godine.[10] Olga Pakalović je nagrađena za najbolju sporednu žensku ulogu, skladatelj glazbe Livio Morosin dobio je Vjesnikovu nagradu "Breza" za najboljeg debitanta, a film je dobio i nagradu Žirija mladih filmofila za najbolji film Nacionalnog natjecateljskog programa.[10]

Europska filmska akademija uvrstila je Moram spavat' anđele među 40 najboljih europskih filmova za 2008.[1] Film je dobitnik prve nagrade publike (Bayern 3 Publikumspreis) na filmskom festivalu u Münchenu 2008., u konkurenciji 237 filmova iz cijeloga svijeta,[2][11] kao i glavne nagrade ("Zlatna mimoza") na festivalu u Herceg Novom.[12]

Kućna izdanja[uredi | uredi kôd]

Film je 2008. izašao u DVD izdanju distributera Blitz film & video.[13]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Film Moram spavat, anđele među najboljih 40. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. listopada 2020. Pristupljeno 12. lipnja 2010.
  2. a b Još jedna nagrada filmu "Moram spavat' anđele" Dejana Aćimovića[neaktivna poveznica]
  3. Sinopsis. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Pristupljeno 12. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Hrvatska: Moram spavat, anđele
  5. a b Moram spavat' anđeleArhivirana inačica izvorne stranice od 5. siječnja 2012. (Wayback Machine), film.hr
  6. Udruga ZAMISLI. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. svibnja 2009. Pristupljeno 12. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  7. a b Moram spavat' anđele, filmski.net
  8. Film 'Moram spavat' anđele' prilagođen za gluhe i slijepe. Inačica izvorne stranice arhivirana 31. kolovoza 2010. Pristupljeno 12. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  9. F.I.L.M. recenzija. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. siječnja 2012. Pristupljeno 12. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  10. a b Festival 2007.
  11. Filmfest München. Inačica izvorne stranice arhivirana 5. siječnja 2010. Pristupljeno 12. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  12. 'Moram spavat, anđele' dobio glavnu nagradu na festivalu u Herceg Novom
  13. Dejan Aćimović; Scenarij: Tatjana Aćimović - Moram spavat anđele DVD. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. travnja 2010. Pristupljeno 12. lipnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]