Mrežokrilaši

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mrežokrilaši
Mravolovac (Distoleon tetragrammicus)
Mravolovac (Distoleon tetragrammicus)
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Insecta
Podrazred: Pterygota
Nadred: Neuropteroida
(Linnaeus, 1758)
Područje života

Mrežokrilaši (Neuropteroida) su nadred kukaca kojima su oba para krila opnasta, podjednako velika i gusto isprepletena mnogobrojnim rebrima kao mrežom (po kojoj su nazvani).

Obični ušenjkar (Chrysopa perla)
Obična dugovratka (Raphidia ophiopsis)
Ditaxis biseriata iz reda plošnokrilaca hvataju plijen prednjim nogama, slično kao bogomoljke.

Izgled[uredi VE | uredi]

Na glavi imaju najčešće nitasta ili čekinjasta ticala. Usni organi im služe za grizenje. Prvi prsni kolutić je jako pokretan. Noge su im slabašne.

Ličinke[uredi VE | uredi]

Ličinke su grabežljive, mnoge imaju kliješta koja im omogućavaju da zgrabe plijen (obično manjeg kukca) i da ga isišu iz hitinskog oklopa. Preobražavaju se potpuno. Neke se zakukulje u slobodnu kukuljicu, neke čine zapredak, a u nekih je i kukuljica pokretna.

Redovi i porodice[uredi VE | uredi]

Nadred mrežokrilaša se dijeli na tri reda: muljari (Megaloptera), dugovratke (Raphidioptera), plošnokrilci ili mrežokrilci (Planipennia). [1]

Porodica: Ascalaphidae, Berothidae, Chrysopidae, Coniopterygidae, Dilaridae, Hemerobiidae, Ithonidae, Mantispidae, Myrmeleontidae, Nemopteridae, Nevrorthidae, Nymphidae, Osmylidae, Polystoechotidae, Psychopsidae, Rapismatidae, Sisyridae[2].

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ivo Matoničkin, Ivan Habdija, Biserka Primc-Habdija, Beskralješnjaci, biologija viših avertebrata, Školska knjiga, Zagreb, 1999. ISBN 953-0-30824-8
  2. Catalogue of Life: 2012 Annual Checklist