Mutantska akcija

Izvor: Wikipedija
Mutantska akcija
Naslov izvornika
Acción mutante
RedateljÁlex de la Iglesia
ProducentAgustín Almodóvar
Pedro Almodóvar
Esther García
ScenaristJorge Guerricaechevarría
Álex de la Iglesia
Glavne ulogeAntonio Resines
Álex Angulo
Fernando Guillén
GlazbaDef Con Dos
SnimateljCarles Gusi
MontažaPablo Blanco
Godina izdanja1993.
Trajanje95 min.
Država Španjolska
Jezikšpanjolski
Proračun$2 500 000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu
Plakat filma

Mutantska akcija (špa. Acción mutante) je španjolska znanstvenofantastična crna komedija iz 1993. godine koju je režirao Álex de la Iglesia. U svom cjelovečernjem prvijencu De la Iglesia spaja elemente Cyberpunka sa svojim specifičnim smislom za humor. Između velikih korporacija, mutanata i svemirskih kolonija uklopio je pjesme španjolske pop pjevačice Massiel i baskijsku beretku na zapovjednom mostu svemirskog broda koji prevozi račje repove i smrznutu ribu.

Radnja[uredi | uredi kôd]

U svijetu budućnosti kojim vladaju bogati i lijepi, teroristička skupina "Mutantska akcija" sije strah i teror u zemlji. Skupina je sastavljena od deformiranih i invalidnih pojedinaca. Nakon napada na ustanove javnog zdravstva, aerobik klub i banku sperme mozak "Akcije" Ramon Yarritu planira oteti kćerku bogatog industrijalca Oruja na sam dan njenog vjenčanja. Otmica se pretvara u krvoproliće i policija opkoljava svadbenu salu. Otmičari uspijevaju pobjeći s Patricijom Orujo i uputiti se svemirskim brodom na planet Axturias gdje se treba izvršiti primopredaja otkupnine.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Reakcije[uredi | uredi kôd]

Nagrade i nominacije[uredi | uredi kôd]

Film je osvojio nagrade Goya za najbolje specijalne efekte, najbolju umjetničku produkciju i najbolju šminku i frizuru.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]