Muzej čokolade Köln

Koordinate: 50°55′55.93″N 6°57′51.38″E / 50.9322028°N 6.9642722°E / 50.9322028; 6.9642722
Izvor: Wikipedija
Muzej čokolade Köln

Položaj muzeja na poluotoku
Osnovan 1993.
Smještaj Köln
Vrsta Povijesni muzej o čokoladi
Službena stranica Muzej čokolade
Čokoladna fontana


Muzej čokolade Köln (njem. Imhoff-Schokoladenmuseum) otvorio je Hans Imhoff 21. listopada 1993. kao Imhoff-Stollwerck muzej čokolade. Cijena izgradnje muzeja iznosila je 53. mil. maraka.[1] Muzej se nalazi u južnom dijelu kölnskog starog grada (njem. Innenstadt) na poluotoku u rajnskoj luci, i uz muzej Ludwig i Wallraf-Richartzov muzej, jedan je od najpoznatijih kölnskih muzeja.

Posjetitelji mogu vidjeti izložbe povijesti čokolade: počevši s Olmecima, Mayama i Astecima, pa sve do današnjih čokoladnih produkata i načina njihove proizvodnje. S oko 4000 tura s vodičima i 650.000 posjetitelja godišnje, muzej spada u Top Ten njemačkih muzeja po posjećenosti. Muzej ne treba nikakvu novčanu pomoć tj. može se sam uzdržavati. Zato služi vlastiti marketinški odjel.


Uprava[uredi | uredi kôd]

Muzejom upravlja poduzeće Schokoladenmuseum Köln GmbH. Novi partner u odjelu izložbe produkcije je od ožujka 2006. švicarski proizvođač čokolade Lindt & Sprüngli. Prije njih partner je bio kölnski proizvođač čokolade Stollwerck, što je i stajalo na starom imenu muzeja (Imhoff-Stollwerck-Museum).

Atrakcije[uredi | uredi kôd]

U maloj, staklenoj, tropskoj kući oblika kocke (veličine oko 100 m2) mogu se vidjeti drveća kakaoa: Theobroma cacao i Theobroma grandiflorum. Naknadno su sagrađene umanjene proizvodne linije na kojima se proizvode čokoladice, koje se na ulazu dijele posjetiteljima. Posebna atrakcija je i tri metra visoka čokoladna fontana, u kojoj radnica muzeja umače vafle u tekuću čokoladu a zatim ih dijeli posjetiteljima muzeja. Kod ulaza u muzej nalazi se i prodavaonica čokolade i pralina svih vrsta ali ponajviše proizvoda poduzeća Lindt & Sprüngli.

Skupocjeni kolekcionarski predmeti su porculanske i srebrne zdjele iz 18. i 19. stoljeća, i posude za pijenje čokolade iz pretkolumbovske Srednje Amerike.

U muzeju su izloženi i predmeti napravljeni od čokolade koji prikazuju povijesne strojeve za pravljenje čokolade. Dalje, tu je prikazana i zbirka starih aparata za prodaju čokolade.

Fotogalerija[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Muzej čokolade Köln

Izvori[uredi | uredi kôd]