NK Draga Mošćenička Draga

Izvor: Wikipedija
NK Draga
Puno ime Nogometni klub Draga
Osnovan 1924.
Igralište Slatina, Mošćenička Draga
Kapacitet 100
Liga 4. NL NS Rijeka
2021./22. 1. (1. ŽNL Primorsko-goranska, promoviran)[1]
Domaći dres
Gostujući dres
Trenutačna sezona

NK Draga je nogometni klub iz Mošćeničke Drage. U sezoni 2022./23. se natječe u 4. NL NS Rijeka.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Osnivanje kluba pod imenom Club Sportivo Vis[3] dogodilo se 1924., u vrijeme talijanske vlasti, koja je rad kluba povezivala sa sokolskim organizacijama slavenskoga tipa te je malo nakon osnutka morao biti ugašen, a ponovno je oživljen 1927. pod imenom AC Gloria di Val Santamarina.[4][5] U poslijeratnom razdoblju, sve do 1952. godine, sportska aktivnost odnosno igranje nogometa, nastavlja se po livadama i privatnim poljanama, pod vrlo teškim okolnostima jer nije postojala određena lokacija terena na kojoj bi se moglo organiziranije djelovati na sportskom planu. Međutim, 1952. godine, Ivan Jovanović, tadašnji komandir stanice milicije i Josip Grabrovac kao trener, okupili su tadašnju omladinu, a s obzirom na to da je u to vrijeme propala mjesna poljoprivredna zadruga, uspjeli su izboriti da se taj teren dodijeli mjestu za sportske aktivnosti. Nakon toga, s prijateljima nogometa osposobljen je teren i uređen za odigravanje nogometnih utakmica pa je tako ponovno oživio nogomet među mještanima i omladinom.

Ovakvom organizacijom nastao je period igranja prijateljskih utakmica širom Istre i Hrvatskog primorja gdje je nogometni klub Mošćeničke Drage Poslije uvijek rado priman i gdje je zbog visoke sportske svijesti i skromnosti sticao sve više sportskih prijatelja. Konačno 1963. godine je službeno registrirano Sportsko Društvo Draga[3] unutar kojeg djeluje i nogometni klub, postavši član nogometnog podsaveza Rijeke. Te je godine uključen u službena natjecanja tadašnje riječko-kotarske lige.

Najveći uspjesi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Croatia 2021/22 - Fifth Level (1st County Leagues). rsssf.com (engleski). Pristupljeno 2. prosinca 2022.
  2. 4. NL NS Rijeka. sofascore.com. Pristupljeno 2. prosinca 2022.
  3. a b Jovanović, Milovan. Kronološki prikaz sporta u Općini Mošćenička Draga. pdfslide.tips. str. 13-15. Pristupljeno 6. prosinca 2021.
  4. Ricman, Boris; Staraj, Rikardo. 2016. Sport u Općini Mošćenička Draga / Lo sport nel Comune di Draga di Moschiena. Naklada Kvarner. str. 45
  5. SUŠAČKA REVIJA. www.klub-susacana.hr. Pristupljeno 7. prosinca 2021.
Nedovršeni članak NK Draga Mošćenička Draga koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.