NK Sikirevci

Izvor: Wikipedija
NK Sikirevci
Puno ime Nogometni klub Sikirevci
Nadimak Borac
Osnovan 1948.
Igralište Plac
Kapacitet 1000
Trener Josip Bogdanović
Liga MŽNL Slavonski Brod – Požega
2020./21. 4.[1]
Domaći dres
Gostujući dres
Trenutačna sezona

NK Sikirevci su hrvatski nogometni klub iz Sikirevaca. U sezoni 2021./22. se natječe u MŽNL Slavonski Brod – Požega.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nogomet se počeo igrati 1923. godine kada u Sikirevce dolazi prva, prava kožna nogometna lopta na „šnjiranje“. Nogomet se neorganizirano igra sve do dolaska „Pete sekcije Autoputa bratstva i jedinstva“ kada počinje sustavno realiziranje športskih i kulturnih aktivnosti. Iz tog ozračja iznjedrila se i ideja o osnutku sikirevačkog Nogometnog kluba. Sikirevački nogometni klub osnovan je 1948. godine pod nazivom „Omladinac“. Zamisao o osnutku nogometnog kluba je prvi javno priopćio Đuro Dumešić, a suutemeljitelji su: Stjepan Bešenić, Pero Božanović i Ivan Dimšić–Brico. Sikirevački nogometni klub nakon prvog imena „Omladinac“ nastupa i pod imenom „Borac“ i to sve do Domovinskog rata kada mijenja ime u „Sikirevci“ koje nosi i danas.

Prvi juniorski sastav potječe iz 1978. godine, a pionirski iz 1980. godine, dok se sastavi mlađih pionira i limača prvi puta okupljaju 2005. godine.

Prvi značajniji rezultat klub ostvaruje u sezoni 1982./83. kada je izboreno 1. mjesto u Prvoj općinskoj nogometnoj ligi Slavonski Brod te nakon kvalifikacijskih utakmica s NK “Ukrina“ (BiH) ulazi u Međuopćinsku nogometnu ligu – Jug (zonu).

Nakon Domovinskog rata te kratkog prekida u radu NK “Sikirevci“ se u natjecanje uključuje 1993. godine. Idućih se godina klub natječe u 5. HNL – Jug, 4. HNL – Jug te 1. ŽNL iz koje zbog reorganizacije (7 od 16 ekipa) ispadaju. NK „Sikirevci“ su sve do 2006. godine u 2. ŽNL BPŽ kada se vraćaju u 1. ŽNL gdje se natječu i danas.

Davna ideja o izgradnji tribina za gledatelje realizirana je 2006. godine kada su izgrađene natkrivene tribine sa 210 sjedećih mjesta.

U svojoj povijesti Sikirevački je nogometni klub ugostio mnoge prvoligaše (NK „Osijek“, NK „Cibalia, veterani NK“Dinamo“….), a 2005. godine mu je ukazana posebna čast kada je pred 1500 gledatelja ugostio ekipu HNK „Hajduka“ iz Splita predvođenu bivšim izbornikom Hrvatske nogometne reprezentacije Miroslavom Blaževićem te sadašnjim reprezentativcem Nikom Kranjčarom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Croatia 2020/21 - Fourth Level. rsssf.com (engleski). Pristupljeno 1. prosinca 2021.
  2. Croatia 2021/22 - Fourth Level. rsssf.com (engleski). Pristupljeno 1. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak NK Sikirevci koji govori o hrvatskom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.