NK Studentski grad Zagreb

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s NK Studentski Grad)
NK Studentski grad
Puno ime Nogometni klub Studentski grad Zagreb
Nadimak Studenac
Osnovan 1. siječnja 1972.
Igralište "Grbavica"
Kapacitet 500
Liga 1. Zagrebačka nogometna liga
2020./21. 11.[1]
Domaći dres
Gostujući dres
Trenutačna sezona

NK Studentski grad je nogometni klub iz Zagreba. U sezoni 2021./22. se natječe u 1. Zagrebačkoj nogometnoj ligi[2]

Klub se nalazi u kvartu Gornja Dubrava u zagrebačkoj četvrti Dubrava. Sjedište kluba smješteno je u zgradi bivše mjesne zajednice u Studentskom gradu na adresi Studentski grad, M. Gavazzija bb. Nogometni teren se nalazi u ulici Gjure Prejca i popularno ga se naziva "Grbavica". Klub se trenutačno nalazi u 1. Zagrebačkoj ligi. Igrači igraju u tamnoplavim dresovima s bijelim crtama na rukavima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Počeci[uredi | uredi kôd]

NK Studentski grad osnovan je 1972. godine u Studentskom gradu. Uspjeli su se kvalificirati u 2. zagrebačku ligu 1977. i postigli značajne uspjehe ( pobjede nad Maksimirom, Dubravom, Podsusedom...). I sljedećih godina Studentski grad postiže uspjehe i do sredine 80-ih godina dostiže drugo mjesto u 2. zagrebačkoj ligi, te nešto kasnije i prvo mjesto. Ekipa kasnije slabi i istisnuta je od mnogo jačeg Maksimira, Dubrave i Prigorja.

Međuopćinska liga[uredi | uredi kôd]

I na ovome se natjecanju Studentski grad iskazao, postigavši vrlo dobre rezultate ( 3. mjesto ) ali ih je opet nadjačao kvartovski rival Dubrava. Ipak su dobivali utakmice protiv drugih klubova, međuostalom i Maksimira. Na posljednjem međuopćinskom natjecanju osvojili su 6. mjesto

Novija povijest[uredi | uredi kôd]

Klub se natječe u prvoj zagrebackoj ligi.

Klub je osvojio nekoliko drugih turnira i natjecnja.

Nogometni teren je obnovljen i ima umjetnu travu s dva mala terena takoder s umjetnom travom i postavljene su tribine.

Zahvaljujući dugogodišnjem direktoru kluba Željku Petroviću i nekolicini marljivih entuzijasta klub je napredovao financijski i kvalitativno. Pokrenute su neke strukture u gradu Zagrebu, te je postavljena i rasvjeta.

Nogometni teren[uredi | uredi kôd]

Nogometni teren "Grbavica" je upočetku bio običan travnjak s označenim linijama igrališta. Nakon nekog vremena oko glavnog terena je postavljena metalna ograda i nasip za gledatelje. Kasnije su još dodane klupe za rezervne igrače i trenere, a sam teren je dobio novu umjetnu travu i golove te nove svlacionice .

Kraj glavnog terena se nalaze 2 pomoćna mala terena s umjetnom travom za mlađe uzraste na koje su postavljeni golovi. Nedavno je na sjevernoj strani postavljena tribina za gledatelje s oko 100 sjedećih mijesta, a na nasip može stati još mnogo više gledatelja.

Izgrađene su i nove prostorije za klupsko vodstvo, svlačionice i tuševi za izgrače, a posebno svlačionice i tuševe za suce, sve to u kratko vrijeme i nesebničnim zalaganjem šačice ljudi u vodstvu tog kluba.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

  • Prva zagrebačka liga: dva druga i jedno treće mjesto.
  • Kup Zagreba : treće mjesto.
  • Plasman u 1. zagrebačku ligu u sezoni 2006./07.

Plasman u 2. hrvatsku nogometnu ligu za kadete i juniore ovoga kluba najveći je podvig u povijesti, u sezoni 2009./10. Kadeti i juniori NK Studentskog grada odmjerit će snage s vrlo jakim klubovima iz sjevernog dijela hrvatske.

Navijači[uredi | uredi kôd]

Kako je klub zasjenjen mnogo većim i jačim suparnikom, NK Dubrava, tako su i navijači kluba malobrojni. Za klub uglavnom navijaju obitelji igrača te njihovi prijatelji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Croatia 2020/21 - Fifth Level (1st County Leagues). rsssf.com. Pristupljeno 8. srpnja 2021.
  2. Kašina sretno u 1. ZNL, poznati svi klubovi u sezoni 2021./2022. ZGnogomet.com. Pristupljeno 10. kolovoza 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]