NK Vitez

Izvor: Wikipedija
NK Vitez
Puno ime Nogometni klub Vitez
Nadimak Vitezovi
Osnovan 1947.
Igralište Gradski stadion, Vitez
Kapacitet 3000
Trener Armin Duvnjak
Liga Druga liga FBiH – Zapad
2022./23. 9.
Domaći dres
Gostujući dres

NK Vitez je hrvatski nogometni klub iz grada Viteza, BiH.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Klub je osnovan 1947. godine kao NK Radnik, uz Radnik klub je nosio ime Sloga, a od 1954. nosi ime NK Vitez. U dva navrata nosili su sponzorska imena: 2004. NK Vitez FIS[1] i 2009. NK Ecos Vitez.[2] Prvi predsjednik bio je Petar Paar.

NK Vitez se u bivšoj Jugoslaviji natjecao u tadašnjem ligaškom sustavu. Od sezone 1994./95. godine Vitez se natjecao u Prvoj ligi Herceg-Bosne, a nakon stvaranja Premijer lige BiH u sezoni 2000./01. nastavljaju natjecanje u Prvoj ligi FBiH. U Prvu ligu FBiH su se ekspresno vratili nakon ispadanja u Drugu ligu u sezoni 2009./10. Za ulazak u prvu ligu igrali su play-off s momčadi NK Podgrmeč koju su pobijedili u Vitezu s 5:1, a u uzvratu u Sanskom Mostu remizirali 2:2 te s ukupnih 7:3 ostvarili plasman u Prvu ligu FBiH. U sezoni 2012./13. NK Vitez postaje prvak Prve lige FBiH što je najveći uspjeh u povijesti kluba, te ostvaruje plasman u Premijer ligu BiH.

U debitantskoj sezoni u najvišem rangu natjecanja Vitez je završio na 9. mjestu. Prvu premijerligašku pobjedu Vitez je ostvario tek u 7. kolu protiv Širokog Brijega.[3] U drugom dijelu sezone 2013./14. klupu Viteza preuzeo je bivši hrvatski reprezentativac Ante Miše, s kojim je klub bilježio dobre rezultate. Pred početak sezone 2014./15. novim trenerom imenovan je Husnija Arapović. Arapović se nije dugo zadržao na klupi Viteza, nakon nekoliko kola dobio je otkaz, a trener je ponovno postao Miše koji se na klupi zadržao do završnice prvenstva kada ga je naslijedio Valentin Plavčić. Vitez je te sezone ostao je u ligi zahvaljujući boljoj gol razlici koju je imao od predzadnje ekipe Mladosti iz Velike Obarske.

Na početku sezone 2016./17. novi trener Viteza postaje Branko Karačić koji je uspio osigurati opstanak u ligi. Sljedeće sezone, u kojoj su ga vodili Boris Pavić i Slaven Musa, Vitez ponovno u zadnjim kolima osigurava opstanak u ligi čime osigurava peti uzastopni nastup u najvišem rangu natjecanja.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Stadion[uredi | uredi kôd]

NK Vitez svoje domaće utakmice igra na Gradskom stadionu u Vitezu. Zbog nedobivanja potrebne licence za Gradski stadion Vitez je prvu sezonu u Premijer ligi utakmice odigrao u Zenici na stadionu Kamberovića polje koji posjeduje potrebnu licencu za ovo natjecanje. Gradski stadion u Vitezu dobio je licencu pred početak sezone 2014./15.[4]

Poznati igrači i treneri[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bosnia-Hercegovina 2004/05
  2. Od sada Nogometni klub Ecos Vitez. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. ožujka 2012. Pristupljeno 5. prosinca 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Vitez upisao prvu pobjedu u Premijer ligi – pao Široki Brijeg!, vitez.info, preuzeto 8. rujna 2017.
  4. D. Kurbegović: Općina Vitez odobrila rekonstrukciju Gradskog stadiona, sportsport.ba, preuzeto 5. srpnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak NK Vitez koji govori o bosanskohercegovačkom nogometnom klubu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.