Nacionalni park Manas

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Nacionalni park Manas

Flag of UNESCO.svg Svjetska baština - UNESCO
Nacionalni park Manas
Flag of India.svg Indija


Nacionalni park Manas na karti Indija
Nacionalni park Manas
Nacionalni park Manas
Lokacija NP Manasa na Sumatri
Godina uvrštenja: 1985. (9. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, ix, x
Ugroženost: 1992.-2011.
Poveznica: UNESCO

Nacionalni park Manas ili Rezervat divljih životinja Manas je nacionalni park, i rezervat tigrova i slonova, u Indijskoj pokrajini Assam. Manas se nalazi u podnožju Himalaja i nastavlja se na Kraljevski nacionalni park Manas u Butanu[1], a najbliži grad Guwahati je udaljen 176 km. Park je dobio ime prema rijeci Manas (rijeka), koja opet ime duguje hinduističkoj božici-zmiji, Manasa. Rijeka Manas je pritok rijeci Brahmaputra koja presjeca park Manas.

Nacionalni park Manas ima površinu od 950 km² i upisan je 1985. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji kao jedno velikih utočišta divljih životinja središnje Azije. Osim navedenih bengalskih tigrova i azijskih slonova, u parku obitavaja 31 ugrožena vrsta životinja kao što su: Indijski nosorog (Rhinoceros unicornis), Asamska krovasta kornjača (Pangshura sylhetensis), Hispidski zec (Caprolagus hispidus), Zlatni Langur (Trachypithecus geei) i Patuljasti vepar (Porcula salvania). Sveukupno u parku obitava 55 vrsta sisavaca, 380 vrsta ptica, 50 vrsta reptila i 3 vrste daždevnjaka.

Zbog krivolova i terorističih aktivnosti, park je upisan na popis ugroženih mjesta svjetske baštine 1992. godine, ali je zbog uspješne provedbe zaštite ispisan s ovog popisa 2011. godine[2].

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Royal Manas National Park, Bhutan na stranicama WWF (engl.) Posjećeno 28. ožujka 2011.
  2. Uklanjanje s popisa ugrožene svjetske baštine na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 13. listopada 2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 02°30′00″S 28°45′00″E / 2.5°S 28.75°E / -2.5; 28.75