Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu. Za druga značenja pogledajte Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu (razdvojba).
Nadbiskupska klasična gimnazija
Ad honorem Dei et bonum hominis
(Na čast Božju i dobro čovjeka)
Nadbiskupska klasična gimnazija u Zagrebu
Pogled na gimnazijski kompleks.
Adresa
Voćarska cesta 106
Zagreb
Hrvatska
Informacije
Osnivač Zagrebačka nadbiskupija
Zvjezdarnica

Nadbiskupska klasična gimnazija, službeno Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti je srednja škola smještena na Šalati u Zagrebu. Nalazi se između MEF-a, PMF-a i Instituta Ruđer Bošković. Svoje djelovanje je započela 1920. na Kaptolu, na broju 29. Kad je dobrotom i marom nadbiskupa Bauera i biskupa Akšamovića dovršena gradnja impozantnog kompleksa na Šalati, gimnazija je promijenila adresu i od 1928. godine nalazi se u Voćarskoj cesti 106.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nadbiskupska klasična gimnazija razvila se iz Nadbiskupskog liceja osnovanog 1854. godine u sklopu Bogoslovnog sjemeništa. Od 1922. godine škola djeluje kao Nadbiskupska velika gimnazija, a od 1931. kao Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti. No, ta javnost školi je ukinuta 1948., ali ona usprkos tome i dalje radi, a temeljem osnivačkoga akta od 8. rujna 1948. godine.[1] Do 1989. godine, kada škola nije imala pravo javnosti, u njenom velikom kompleksu bila je smještena vojna bolnica. Pravo javnosti škola ponovno dobiva u travnju 1991. godine, te je dopušten upis vanjskih učenika. Važna godina za povijest Šalate je 2003. jer su te godine biskupi Zagrebačke metropolije odlučili da školu mogu pohađati i djevojke. Generacija učenika maturanata 2006./2007. je prva generacija u kojoj su bile djevojke.

Ustroj[uredi | uredi kôd]

Nastavni program[uredi | uredi kôd]

Školu je osnovala Zagrebačka nadbiskupija i isprva je bila zamišljena kao odgojno-obrazovna ustanova za odgoj dječaka koji će postati svećenici. Danas škola njeguje duhovan život, što informativno, što odgojno. Škola sudjeluje u mnogim dobrotvrnim akcijama, duhovnoj obnovi i odgoju učenika.

Škola provodi klasičan program. Kroz sve četiri godine uče se latinski i grčki jezik, što učeniku daje visoko opće obrazovanje te znanje o klasičnoj kulturi.

Uz to što ima klasičan program, škola pruža i obrazovanje opće gimnazije. Satnica ostalih predmeta je gotovo slična kao kod ostalih općih gimnazija.

Zvjezdarnica[uredi | uredi kôd]

Nadbiskupska klasična gimnazija je jedina obrazovna ustanova srednjeg školstva u Hrvatskoj koja posjeduje vlastitu zvjezdarnicu. Isto tako, posjeduje WiFi koji pokriva područje škole te putem WLana izravnu vezu s PMF-om.

Školski list Ostvarenja[uredi | uredi kôd]

Školski list Ostvarenja izlazi od 1974. godine.[2]

Poznate osobe[uredi | uredi kôd]

Profesori[uredi | uredi kôd]

U Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji predavali su Ljubomir Maraković, Tomo Matić, Ivan Merz, Pavao Tijan i Mate Ujević.

Učenici[uredi | uredi kôd]

Poznati nekadašnji učenici Nadbiskupske klasične gimnazije su Bonaventura Ćuk, Vjekoslav Bajsić, Ivan Golub, Tomislav Ivančić, Franjo Kuharić i Adalbert Rebić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Osnivački akt br. 5041/48. od 8. rujna 1948. godine.
  2. Ostvarenja, nkg-zagreb.hr, pristupljeno 5. prosinca 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta