Nagrada Bili smo prvi kad je trebalo

Izvor: Wikipedija

Nagrada Bili smo prvi kad je trebalo jest književno-publicistička nagrada za najbolju knjigu iz Domovinskog rata.

Dodjeljuje ju, na poticaj novinara i publicista Mladena Pavkovića, Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata (UBIUDR) Podravke, a od 2014. godine nagradu dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, prije svega s Udrugom branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Razlog pokretanja ove nagrade je taj što je u to vrijeme književnost o Domovinskom ratu bila na rubu pozornosti. Medijska zainteresiranost bila je niska, kao i interes povjerenstava za otkupom takvih knjiga. Kao i slični slučajevi kod malih sredina, koje su bile svjesne svojih i svih ostalih hrvatskih žrtava u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tako je i Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika Podravke iz Koprivnice organizirala ovu nagradu. Od 2014. godine natječaj organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.).

Uvjeti[uredi | uredi kôd]

Nagrada se dodjeljuje svake godine. Odnosno razdoblje za objavljene knjige je od 1. travnja prethodne godine do kraja kolovoza tekuće godine.

Uvjet da se autori mogu natjecati je taj da su iz Hrvatske, BiH, Slovenije i drugih država, a vrste književnih ili publicističkih djela koje se nagrađuje su zbirka pjesama, roman, novela, putopis, zbirka pripovjedaka, knjiga ratnih fotografija i slično.

Autor(i) najbolje knjige dobivaju prigodnu plaketu, a nagrada se svečano uručuje početkom listopada ili studenoga u Zagrebu, ali i u drugim gradovima.

Prosudbeni sud[uredi | uredi kôd]

Od poznatih osoba su u Prosudbenom sudu bile: Marija Peakić-Mikuljan, Mladen Pavković, Josip Pečarić, Josip Nakić-Alfirević, Zdravko Tomac, Ljubo Ćesić Rojs, Božica Prkos, Zvonimir Šeparović, Hrvoje Šošić, dr. Vesna Bosanac, Josip Palada...

Dobitnici[uredi | uredi kôd]

Nenad Ivanković, za knjigu Ratnik, pustolov i general
Hrvoje Šošić, za knjigu Istine o dr. Franji Tuđmanu (I-III)
Ocjenjivalo se četrnaest naslova. Osim nagrađene, prosudbeni sud je osobito pohvalio knjige Tomislava M. Bilosnića Listopad, Zorana Žmirića Blockbuster, A. N. Tadića Šutre Ratnik i pjesnik, Tihomira Kavaina Krvave borbe hrvatskih gardista i Mirka Adžage Vatrene ulice.[1]
Ocjenjivalo se sedamnaest naslova. Osim nagrađene, prosudbeni sud je osobito pohvalio i knjige Nevenke Nekić Burik i Nenada Marinca I nebo je plakalo za tobom.[3]
  • 2011.: Milan Vuković, Haaški sud - "Zajednički zločinački pothvat" : što je to?[4]
  • 2012.: Julienne Eden Bušić, za romansiranu biografiju Živa glava[4]
  • 2013.: Bože Vukušić, za cjelokupni publicistički rad[5]
  • 2014.: Andrija Hebrang, za knjigu Zločini nad civilima u srpsko-crnogorskoj agresiji na Republiku Hrvatsku
  • 2015.: Davor Domazet-Lošo, za knjigu Admiralovi zapisi : o pobjedi i ljubavi
  • 2016.: Andrija Hebrang, za knjigu Hrvatski sanitet tijekom srpsko-crnogorske agresije na Republiku Hrvatsku 1990. – 1995.
  • 2017.: Josip Jurčević, za knjigu Heroji hrvatskoga Domovinskog rata: svjedočanstva
  • 2018.: Miljenko Brekalo, za knjigu Slatinska kronika Domovinskoga rata[6]
  • 2019.: Ante Nazor i Tomislav Pušek, za knjigu Domovinski rat : pregled političke i diplomatske povijesti
  • 2020.: Josip Palada, za zbirku priča Tko je palio moje knjige i
Michael Palaich, za knjigu Za Hrvatsku moje bake[7]
  • 2021.: Vlado Košić i Ivan Tolj, za knjigu Junačka i sveta Hrvatska[8]
  • 2022. Rahim Ademi: Samo istina[9]
  • 2023. Mate Rupić i Stevo Culej "Sjeme zla"

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Braniteljski portal (HINA) UBIUDR: "U viteza krunica" najbolja knjiga iz Domovinskog rata za 2009., 3. listopada 2009., preuzeto 8. travnja 2011.
  2. Petrinjski radio[neaktivna poveznica] Nikola Blažeković: Najbolja knjiga iz Domovinskog rata, 19. listopada 2010., preuzeto 8. travnja 2011.
  3. Podravka, list dioničkog društva 'Podravka' Koprivnica[neaktivna poveznica] (N.Z.I.): Dodijeljena plaketa za najbolju knjigu iz Domovinskog rata, br.1949/29. listopada 2010., preuzeto 8. travnja 2011.
  4. a b HKV: Romanu "Živa glava" J. E. Bušić nagrada "Bili smo prvi kad je trebalo", preuzeto 19. siječnja 2013.
  5. Bože Vukušić dobitnik nagrade Bili smo prvi kad je trebalo, koprivnica.net, 4. rujna 2013., preuzeto 20. rujna 2013.
  6. Antonija Tomičić, Priče o sudbinama samozatajnih branitelja, glashrvatske.hrt.hr, 25. rujna 2017., pristupljeno 2. listopada 2017.
  7. Najbolja je knjiga američkog Hrvata, matis.hr, objavljeno 1. listopada 2020. (IA)
  8. Knjiga “Junačka i sveta Hrvatska” najbolja na temu Domovinskog rata, www.glasistre.hr, objavljeno i pristupljeno 12. rujna 2021.
  9. Vučković, Snježana. 13. rujna 2022. 'BILI SMO PRVI KAD JE TREBALO'! Knjiga generala Ademija 'Samo istina' proglašena najboljom. Dnevno.hr. Pristupljeno 27. rujna 2022.

Za podatke koji nisu izričiti referencirani:

  • ubiudr.podravka.hr/priznanja/nagrada_najknjiga.htm UBIUDR Podravka - Da se ne zaboravi! (neaktivne stranice)
  • UBIUDR Podravka Arhiv