Najat Vallaud-Belkacem

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Najat Vallaud-Belkacem
Najat Vallaud-Belkacem

Najat Vallaud-Belkacem u lipnju 2013. godine

Francuska ministrica za prava žena
trenutačno
u službi od
16. svibnja 2012.
Premijer(i) Jean-Marc Ayrault
Predsjednik François Hollande
Glasnogovornica Vlade Francuske Republike
Trenutačno
u službi od
16. svibnja 2012.
Članica Generalnog vijeća departmana Rhône
Trenutačno
u službi od
16. ožujka 2008.
Rođenje 4. listopada 1977.
Politička stranka Socijalistička stranka (Francuska)
Suprug Boris Vallaud

Najat Vallaud-Belkacem (djevojački Najat Belkacem, Beni Chiker, Maroko, 4. listopada 1977.) francuska je političarka koja je 16. svibnja 2012. godine u vladi Jean-Marca Ayraulta imenovana ministricom za prava žena i glasnogovornicom Vlade Francuske Republike. Godine 2007. bila je glasnogovornica u kampanji Ségolène Royal za predsjedničke izbore, a ovaj zadatak ponovno je preuzela 2009. ususret predizborima francuske Socijalističke stranke za predsjedničkog kandidata 2011. godine. U razdoblju od 2008. do 2013. godine obnašala je funkciju gradske vijećnice u Lyonu.

Biografija[uredi VE | uredi]

Najat Belkacem rođena je, kao druga od sedmero djece, u marokanskom selu Beni Chikeru, pokraj Nadora u regiji Rif. Godine 1982. preselila se u Francusku k ocu koji je bio građevinski radnik, zajedno s majkom i starijom sestrom Fatihom, te je odrasla u predgrađu Amiensa. Diplomirala je na Institutu političkih znanosti u Parizu 2002. godine. Na Institutu je upoznala Borisa Vallauda za kojeg se udala u kolovozu 2005.

Godine 2002. se učlanila u Socijalističku stranku, a 2003. se kao stručna suradnica pridružila timu Gérarda Collomba, gradonačelnika Lyona, u kojem je vodila akcije usmjerene na jačanje lokalne demokracije, borbu protiv diskriminacije, promicanje građanskih prava te na pristup građana zapošljavanju i stanovanju.

Godine 2004. izabrana je u Regionalno vijeće Rhône-Alpes gdje je bila predsjednica Odbora za kulturu. S ove je funkcije odstupila 2008 godine.

U veljači 2007. godine postala je treća glasnogovornica u predsjedničkoj kampanji Ségolène Royal, uz Vincenta Peillona i Arnauda Montebourga.

Na kantonalnim izborima održanima u ožujku 2008. izabrana je u Generalno vijeće departmana Rhône kao kandidatkinja Socijalističke stranke.

Dne 16. svibnja 2012. godine u vladi Jeana-Marca Ayraulta imenovana je ministricom za prava žena i glasnogovornicom Vlade Francuske Republike.

Podupire nastojanja francuske vlade koja želi obvezati Twitter da cenzurira govor mržnje, kao primjerice homofobne istupe, koji je nezakonit prema francuskom zakonodavstvu. Što se tiče istospolnih brakova u Francuskoj, izjavila je da je njihovo legaliziranje pitanje „povijesnog napretka“ [1]. Također, podržala je prijedlog zakona kojim se previđa uvođenje kazni za korisnike usluga prostitucije [2].

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]