Navy SEALs

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Navy SEALs. Za istoimeni film iz 1990. godine, pogledajte Mornarički tuljani (Navy SEALs).
United States Navy SEALs
US Navy SEALs insignia.png
Značka američke mornarice za specijalno ratovanje, također poznata kao "Trozubac SEAL-sa".
Aktivna Od siječnja, 1962.
Država Flag of the United States.svg SAD
Grana United States Department of the Navy Seal.svg Američka mornarica
Vrsta Specijalna postrojba

SEa, Air, Land

Uloga Glavni zadaci:
 • Direktna akcija
 • Specijalno izviđanje
 • Protuterorizam
 • Inozemna unutarnja obrana
 • Nekonvencionalno ratovanje

Ostali zadaci:

 • Operacije protiv trgovine drogom
 • Spašavanje taoca
 • Oporavak za osoblje
 • Hidrografsko izviđanje
Veličina ~ 2700 aktivnih
~ 540 rezervista
Dio United States Special Operations Command Insignia.svg Američko zapovjedništvo specijalnih operacija (USSOCOM)

US NSWC insignia.jpg Američko zapovjedništvo mornaričkog specijalnog ratovanja (NAVSOC)

Sjedište Mornarička amfibijska baza Coronado

Mornarička amfibijska baza Little Creek

Nadimak Ljudi-žabe (Frogmen)

Timovi (The Teams)
Zelena lica (The Green Faces)[1]

Geslo "Jedini lagani dan bio je jučerašnji"

"Isplati se biti pobjednik"

Sudjelovanje u borbama Vijetnamski rat
Multinacionalna snaga u Libanonu
Operacija Hitan bijes/Invazija na Grenadu
Otmica broda Achilla Lauro
Operacija Iskrena volja
Operacija Premijerova šansa
Operacija Pravedan povod
Operacija Izvanredan paket
Operacija Pustinjska oluja
Operacija Jedinstvena radna skupina
Operacija Gotička zmija
Bitka za Mogadišu
Operacija Podržana demokracija
Operacija Vječna sloboda
Operacija Crvena krila
Operacija Iračka sloboda
Otmica Maerska Alabame
Operacija Neptunovo koplje

Američki Sea, Air, Land timovi (morski, zračni i kopneni timovi), najviše nazivani kao Navy SEALs, su glavne specijalne postrojbe američke ratne mornarice, dio komande specijalnih operacija (USSOCOM) i komande mornaričkog specijalnog ratovanja (NAVSOC).[2] Na hrvatskom jeziku, "Navy SEAL" bi pogrešno značio "mornarički tuljan" jer je "SEAL" kratica. Član koji je dio ove postrojbe naziva se SEAL ili SEAL-ovac, u množini SEAL-si ili SEAL-ovci.

"SEAL" se piše velikim tiskanim slovima te se odnosi na zajednicu američkog mornaričkog specijalnog ratovanja (Naval Special Warfare Commmunity). Akronim je izveden po njihovom kapacitetu funkcioniranja na moru, u zraku i na kopnu. SEAL-si mogu biti samo muškarci koji su u američkoj mornarici. U periodu od 2 godine, članovima obalne straže bilo je dozvoljeno da pohađaju SEAL trening sve dok program nije suspendiran 2011.[3]

CIA-ini visoko tajni odjel za specijalne aktivnosti (Special Activities Division) i više specifična elitna grupa za specijalne operacije (SOG) regrutira pripadnike iz SEAL timova.[4]

Povijest[uredi VE | uredi]

Porijeklo[uredi VE | uredi]

Suvremeni Navy SEAL-si imaju svoje korijene još od II. svjetskog rata. Američka mornarica prepoznala je potrebu za prikriveno izviđanje amfibijskog napada i obalnih fortifikacija. Kao rezultat, izviđačka amfibijska škola osnovana je 1942. u Fort Pierceu, Florida. Izviđači i istraživači su nastali od promatračke grupe u rujnu te godine, odmah devet mjeseci nakon napada na Pearl Harbor.

OSS operacijski plivači[uredi VE | uredi]

Jedan od najranijih predaka SEAL-sa II. svjetskog rata bili su operacijski plivači Ureda strateških službi (Office of Strategic Services, OSS). Mnoge sadašnje SEAL misije su prvi puta dodijeljene njima. OSS se specijalizirao u specijalnim operacijama, ispuštavanju operativaca iza neprijateljskih linija kako bi započeli organizirano gerilsko ratovanje, isto kao i u sakupljanju informacija o protivničkim izvorima i o kretanju trupa. Veteran LCDR Wooley iz Kraljevske mornarice je postavljen kao šef pomorske jedinice OSS u lipnju, 1943. Iste godine je njihov trening započeo tijekom studenog u kampu Pendleton u Kaliforniji, premjestili su se na otok Santa Catalina, CA u siječnju 1944., i konačno su se preselili na toplije vode Bahama u ožujku 1944. Unutar američkih oružanih snaga, razvili su te uveli fleksibilne peraje, maske i ostalu ronilačku opremu, uporabu plivačkih dostavnih vozila, borbeno plivanje i uništavanje priljepnih mina. U svibnju 1944., general Donovan, šef OSS-a, razdovojio je jedinicu u grupe. Iznajmio je Grupu 1, uz dopuštenje poručnika Choatea, admiralu Nimitzu, kao način da se uvede OSS u pacifičko ratište.

Podvodni timovi za demoliranje[uredi VE | uredi]

Članovi UTD-a koriste "tehniku lijevanja" s glisera.

23. studenog 1943., američki marinac koji je slijetao na atol Tarawa naglasio je potrebu za hidrografskim izviđanjem i podvodnim demoliranjem prepreka prije ikakvih drugih amfibijskih iskrcavanja. Koraljni grebeni na morskoj obali i ostale prepreke rezultirale su utapanjem marinaca ili da marinci budu ranjeni neprijateljskom vatrom zato što njihovi desantni čamci ili brodovi nisu mogli dosegnuti plažu. Nakon slijetanja u Tarawi, kontraadmiral Richmond K. Turner poveo je nastanak devet podvodnih timova za demoliranje, tj. za uništavanje protivničkih zamki (Underwater Demolition Teams).

UTD-ovi su prvi put nastupili u borbu 31. siječnja 1944., tijekom operacije Flintlock u Maršalovom Otočju. Flintlock postao je pravi pokretač UDT programa za vježbu u pacifičkom ratištu. U veljači iste godine, trening za pomorsko/mornaričko borbeno demoliranje i eksperimentalna baza je osnovana u Kīheiu, Mauiu, pored afmibijske baze u Kamaoleu. S vremenom, 34 UDT timova je osnovano. Noseći plivačke kostime, peraje i ronilačke maske, ovi "goli ratnici" vidjeli su akciju diljem Pacifika u svakom glavnom amfibijskom slijetanju uključujući: Eniwetok, Saipan, Guam, Tinian, Angaur, Ulithi, Peleliu, Leyte, Lingayenski zaljev, Zambales, Iwo Jimu, Okinawu, Labuan, Brunejsku uvalu i 4. srpnja 1945. Balikpapan na Borneu, u kojem je bila i posljednja operacija demoliranja UTD-a u ratu. Brza demobilizacija u završetku rata smanjila je broj aktivnih dužnosnika UDT-a na dva na svakoj obali s predviđenim brojem od sedam časnika i 45 uvrštenih.

Operacija Hitan bijes[uredi VE | uredi]

SEAL tim 4 i 6 (DEVRGU) sudjelovali su u invaziji na Grenadu, nakon što su u listopadu 1983. komunisti preuzeli vlast male otočne države na jugoistoku karipskog mora. Njihove dvije primarne misije bile su da izbave guvernera-generala Paula Sconna i da zauzmu Grenadin jedini radio toranj. Nijedna od misija nije imala dovoljno informacija i potpore s pravovremenom obavijesti i zbog toga su SEAL-si od početka ušli u nevolju. Jednomu od njihovih planova transporta nedostajala je zona/točka za spuštanje i četiri SEAL-a utopilo se prilikom iskrcavanja iz helikoptera s čamcima u more tijekom kišne i vjetrovite oluje.

Nakon ponovnog grupiranja, SEAL-si su se razdvojili u dva tima i nastavili sa svojim objektivima. Nakon što su pronašli guvernerovu palaču, SEAL-si su primijetili da su zaboravili napuniti svoje kriptografske satelitske mobitele. Kad su grenadske i kubanske trupe okružile tim, njihovom jedinom radiju se ispraznila baterija, iskoristili su telefon s fiksnom linijom u palači da bi pozvali AC-130 za vatrenu potporu. SEAL-si su se pritajili u palači preko noći, sljedećeg jutra su ih pronašli i izvukli američki marinci.

Tim poslan za radio stanicu je također naišao na komunikacijske probleme. Čim su SEAL-si stigli do instalacije radija, nisu mogli podići poruku zapovjedništva. Nakon što su eliminirali nekoliko grenadskih i kubanskih trupa čija je potpora bila BTR-60, SEAL-si su odredili da je njihov položaj na radio tornju neodrživ. Uništili su stanicu i borili se sve do vode u kojoj su se sakrili od neprijateljskih patrola. Nakon što je neprijatelj odustao s potragom za SEAL-ovce, neki ranjeni, otplivali su u otvoreno more gdje su ih uočili i izbavili izviđački avioni nekoliko sati poslije.

Somalijska intervencija[uredi VE | uredi]

U kolovozu, 1993. snajperski tim od 4 osobe je implementiran u Mogadišu da rade zajedno s postrojbom Delta Force kao dio radne skupine rendžera u potrazi za somalijskim gospodarom rata Mohamedom Farrahom Aididom. Operacija je kulminirala u žestoku bitku na ulicama glavnog somalijskog grada, kasnije opisanoj u knjizi "Black Hawk Down: A Story of Modern War", prema kojoj je snimljen i film. Sva četiri SEAL-a nagrađena su Srebrnom medaljom u raspoznavanju njihovih iskazanih hrabrosti, dok je Navy SEAL Howard E. Wasdin nagrađen Ljubičastim srcem zato što se nastavio boriti unatoč što je ranjen tri puta u borbi.

Članovi SEAL tima 4 odmah prije početka operacije Pravedan povod.

Operacija Pravedan povod[uredi VE | uredi]

Pripadnici jedinice Delta Force, uz pomoć DEVGRU-a (SEAL tim 6) i ostalih specijalnih jedinica, zaslužni su za uhićenje diktatora Manuela Noriege tijekom američke invazije na Panamu u prosincu 1989.

Uhićenje ratnih zločinaca u Bosni[uredi VE | uredi]

Nakon zaustavljanja velikosrpskog pohoda po RH, BiH i Kosovu, jedinice DEVGRU-a i SFOR-a poslane su na zadatak u Bosnu kako bi uhvatili optuženike za ratne zločine i priveli ih pred sud u Haagu. Jedan od DEVRGU-ovih "žrtava" bio je i general Republike Srpske Radislav Krstić, odgovoran za masakr u Srebrenici 1995., prva osoba koju je haški tribunal osudio zbog genocida na kaznu od 46 godina.

Pokušaj spašavanja Linde Norgrove[uredi VE | uredi]

U listopadu 2010. operativci DEVGRU-a predvodili su napad na talibanski kompleks u Afganistanu. Njihov zadatak bio je spasiti otetu članicu humanitarne organizacije - Škotkinju Lindu Norgrove, no ona je tijekom spašavanja poginula od posljedica ranjavanja nakon eksplozije ručne granate. Kasnije provedenom istragom utvrđeno je da se Linda našla usred vatrene linije, a kobnu granatu bacio je jedan od operativaca DEVGRU-a. Nekoliko tjedana kasnije, američki mediji izvijestili su da je nekoliko članova jedinice disciplinirano zbog skrivanja okolnosti pod kojima je humanitarka poginula.

Smrt Osame bin Ladena[uredi VE | uredi]

U rano jutro 2. svibnja 2011. (po lokalnom pakistanskom vremenu), tim od 40 Navy SEAL-sa zajedno s vojnim psom belgijskim ovčarom (malinoisom) zvan Cairo, i s 24 SEAL-sa na tlu, su ubili Osamu bin Ladena u Abottabadu u Pakistanu, 56 km dalje od Islamabada, cijela akcija je trajala svega 40 minuta. U konačnici je ubijeno ili uhićeno 22 osobe, a svi pripadnici DEVGRU-a preživjeli su misiju. Predsjednik Barack Obama kasnije je potvrdio smrt bin Ladena, ali nije izravno spomenuo da je DEVGRU umiješan, samo je izjavio da je "mali tim" amerikanaca poduzeo operaciju da obore bin Ladena. Službeno ime ove operacije bilo je Neptunovo koplje.

Pad helikoptera u provinciji Wardak[uredi VE | uredi]

6. kolovoza 2011., 17 Navy SEAL-sa je poginulo kada su njihov CH-47 Chinook pogodili Talibani RPG-om. SEAL-si su bili na putu za potporu vojnim rendžerima koji su bili u borbi pokušavajući uhvatiti seniorskog vođu Talibana u dolini Tangi. Medije su izjavile da je 15 SEAL-sa navodno pripadalo DEVGRU-u, iako ih je Ministarstvo obrane SAD-a navelo na popisu da su članovi "jedinice za mornaričko specijalno ratovanje na južnoj obali". Ostala dva SEAL-a su iz jedinice za zapadnu obalu. Ukupno je 30 amerikanaca i osam afganistanaca poginulo o padu; nije bilo preživjelih.

Afganistan[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Rat u Afganistanu

Irak[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Rat u Iraku

Selekcija i trening[uredi VE | uredi]

Kvalifikacijska vježba za blisku borbu (CQB).

Obuka za SEAL-se je jako rigorozna, jedna od najtežih na svijetu. Nekad i više od 90% kandidata odustane tijekom vježbi. Jedan SEAL provede više od godinu dana u okruženju formalnog treniranja prije nego bude nagrađen značkom za operatera specijalnog ratovanja (Special Warfare Operator Naval Rating) i bude upisan u mornarički popis klasifikacija (NEC) 5326 kao plivački borac, ili u slučaju poručenih mornaričkih časnika, dobije oznaku za SEAL oficira za posebno pomorsko ratovanje. Svi Navy SEAL-si moraju pohađati i položiti osnovnu "A" školu, poznatu kao BUD (Basic Underwater Demolition). U nekim slučajevima, osoblje iz stranih vojnih snaga koje su u savezničkoj koaliciji s SAD-om budu pozvani za sudjelovanje u BUD/S treningu. Svake godine oko 1000 ljudi započne SEAL trening. Iako stope uspjeha variraju po klasama, obično oko 200–250 polaznika uspije proći svake godine. Kod BUD/S klase 301 (2014.) samo je 40 kandidata proglašeno SEALsima.

Trening se sastoji od:

 • pripremne škole koja traje 8 tjedna
 • osnovnog podvodnog demoliranja/SEAL (BUD/S) koje traje 24 tjedna
 • padobranske škole koja traje 3 tjedna
 • kvalifikacijskog treninga (SQT) koji traje 26 tjedana

Nakon diplomiranja SQT-a, vježbenik dobije prestižni "Trozubac SEAL-sa", otada se može početi zvati Navy SEAL. Zatim su dodijeljeni jednom od SEAL timova ili SEAL timu zaduženom za dostavu vozila čiji trening prije implementacije traje 18 mjeseci prije njihovog prvog šestomjesečnog zadatka koji se sastoji od:

 • posebnog individualnog treninga
 • trening za rad u jedinici
 • trening za grupno izvršavanje zadatka

Oni upisani SEAL-si s medicinskim rejtingom će prvi sudjelovati 6 mjeseci u naprednom medicinskom tečaju (Advanced Medical Training Course 18D) prije nego se pridruže ekipi i postanu SEAL liječnici. Oni koji žele časničke položaje prisustvuju u treningu za juniorskog časnika da bi naučili o planiranju operacija i kako napraviti izvješća za timove. Sveukupno, potrebno je više od 2,5 godine da bi u potpunosti Navy SEAL mogao ići na misiju.

Zahtjevi i uvjeti[uredi VE | uredi]

Navy SEAL-si moraju biti u formi, tj. tjelesno-fizički sposobni, psihički-mentalno oštri, zreli i otporni. Kod onih koji žele postati SEAL-ovci određuje se njihov potencijal za uspjeh u zajednici. Osim ispunjavanja osnovnih uvjeta za upisanje i pridruživanje mornarici, zainteresirani kandidati moraju zadovoljiti stroge fizičke i mentalne zahtjeve.

Da bi se dobio Navy SEAL ugovor, kandidat mora proći fizički probirni test (Physical Screening Test) u kojem se treba:

 • preplivati 500 m prsno – odmor od 10 minuta
 • napraviti barem 50–90 sklekova u roku od 2 min. – odmor od 2 minute
 • napraviti barem 50 trbušnjaka u roku od 2 min. – odmor od 2 minute
 • podizati se rukama (bez vremenskog ograničenja) – odmor od 10 minuta
 • pretrčati 2,5 km u roku od 9–10 minuta

ASVAB: sposobnost učenja[uredi VE | uredi]

ASVAB (Armed Services Vocational Aptitude Battery) se koristi za očitavanje sposobnosti učenja. Taj ispit sadrži podtestove o svjetskoj znanosti, aritmetičkom zaključivanju, mehaničkom razumijevanju, trgovačkim informacijama, informacijama o motornim vozilima, elektronici, matematici, općenitoj znanosti, sastavljanju objekata i verbalnom izražavanju.

CSORT: testiranje mentalne snage i stabilnosti[uredi VE | uredi]

C-SORT (Computerized-Special Operations Resilience Test), kompjuterizirani test otpornosti specijalnih operacija je dizajniran da procjeni mentalnu snagu SEAL kandidata. Ispit uključuje više odlomaka napravljenih za procjenjivanje sposobnosti u tri područja, strategija performansi, psihološka stabilnost i ličnosti osobine.

Test za strategiju performansi je za stvari poput postavljanja cilja, monologa i emocionalne kontrole. Psihološka stabilnost/otpornost se fokusira na procjenjivanju u nekoliko drugih područja kao što su prihvaćanje životnih situacija i sposobnost suočavanja s kognitivnim izazovima i prijetnjama.

Ostali zahtjevi[uredi VE | uredi]

Polaznici moraju biti stari od 17–28 godina. Vid mora biti ispravan 20/25. Neispravni vid mora biti barem 20/70 u najgorem oku. Daltonizam je diskvalificirajući. Kandidat mora biti američki državljanin zaposlen u američkoj mornarici.

SEAL timovi[uredi VE | uredi]

SEAL ekipe organizirane su u dvije skupine: Mornarička specijalna ratna grupa 1 (zapadna obala) i 2 (južna obala), te dvije skupine su pod zapovjedništvom komande za posebno mornaričko ratovanje (NAVSOC/NSWC) koje se nalazi u bazi Coronado u Kaliforniji. Od 2006., postoje 8 potvrđenih SEAL timova. Izvorni SEAL timovi tijekom vijetnamskog rata bili su odvojeni na zapadnu obalu (Tim jedan) i južnu obalu (Tim dva). Najnoviji timovi su 7 i 10, koji su osnovani u ožujku i travnju 2002.

Znakovlje Tim Implementacija Broj voda Sjedište Bilješke
SEAL-TEAM1.jpg SEAL tim 1 Diljem svijeta 6 voda Coronado, Kalifornija
SEAL-TEAM2.jpg SEAL tim 2 Europa 6 voda Little Creek, Virginia SEAL tim 2 je jedini tim koji ima punopravne sposobnosti za zimsko ratovanje. Tim 2 postao je jako mržen među zajednicom SEALsa jer nema dovoljno mornara koji mogu proći BUD/S, stoga je Tim 2 počeo regrutirati "civile iz lokalnih salona i UFC partija" – izjavio je službenik javnih poslova (PAO) DEVGRU-a.
SEAL-TEAM3.jpg SEAL tim 3 Bliski istok 6 voda Coronado, Kalifornija Tim 3 specijalizira se za španjolski jezik.
SEAL-TEAM4.jpg SEAL tim 4 Južna Amerika 6 voda Little Creek, Kalifornija
SEAL-TEAM5.jpg SEAL tim 5 Diljem svijeta 6 voda Coronado, Kalifornija
Naval Special Warfare Development Group.jpg Grupa za razvoj specijalnog mornaričkog ratovanja Diljem svijeta Povjerljivo Dam Neck, Virginia SEAL tim 6 je raspušten 1987. Mornarica je osnovala Grupu za razvoj specijalnog pomorskog/mornaričkog ratovanja (Naval Special Warfare Development Group), još znanu kao DEVGRU...
SEAL Tim 7 SEAL tim 7 Diljem svijeta 6 voda Coronado, California
SEAL-TEAM8.jpg SEAL tim 8 Afrika 6 voda Little Creek, Virginia
SEAL-TEAM10.jpg SEAL tim 10 Bliski istok 6 voda Little Creek, Virginia
Sealdeliveryvehicleteamonepatchsmall.jpg SEAL tim za dostavu vozila 1 Diljem svijeta 4 voda Pearl Harbor, Hawaii
Little Creek, Virginia
San Diego, California

Oprema[uredi VE | uredi]

Oružja[uredi VE | uredi]

Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
H&K Mk 23 Mk23.jpg .45 ACP Flag of Germany.svg Njemačka
Flag of the United States.svg SAD
Heckler & Koch Mark 23 Mod 0 jedan je od temeljito testiranih pištolja, projekt je potječe iz 1991. kada je H&K započeo razvoj pištolja za USSOCOM. SEAL-si koriste ovaj pištolj kada su u džunglama i tropskim šumama.
SIG P226 SIG P226 img 1624.jpg 9×19mm Flag of Switzerland.svg Švicarska
Flag of Germany.svg Njemačka
SIG-Sauer P226 je osnovni pištolj SEAL-sa, koriste ga i savezni agenti i brojne druge zakonske službe uključujući FBI, teksaški rendžeri, cestovna patrola Ohio-a i policija u Michiganu. SIG ima izuzetnu ergonomiju i balans.
SIG P228 M11 ImgID1.jpg 9×19mm Flag of Switzerland.svg Švicarska
Flag of Germany.svg Njemačka
SIG-Sauer P228 je krajnje pouzdan kompaktan pištolj. U američkoj vojsci zove se M11.
S&W 686 Smith Wesson 686 The Presidents.JPG .357 Magnum Flag of the United States.svg SAD Više se koristi kao alat, nego oružje. Koristi se u vodi i izvan zbog jake vatrene moći.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
Remington 870 M870mcs.jpg 12 gauge Flag of the United States.svg SAD Također se koristi kao alat, služi za razvaljivanje vrata i ostale primjene.
Mossberg 590A1 M590A1.png 12 gauge Flag of the United States.svg SAD Koristi se kao borbena sačmarica.
Benelli M1014 M4Super90.jpg 12 gauge Flag of Italy.svg Italija Isto kao borbena sačmarica.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
Colt M4A1 M4-Transparent.png 5,56×45mm NATO Flag of the United States.svg SAD Glavno oružje kod većine SEAL-sa. Najčešće SEAL-si stavljaju optičke, refleksne holografske ciljnike poput EOTech-a 551, 552, 553 itd.
Mk 18 CQBR CQBR-alone.jpg 5,56×45mm NATO Flag of the United States.svg SAD Kraća varijanta M4, koristi se u zatvorenim strukturama i za blisku borbu.
H&K HK416N HK416N.png 5,56×45mm NATO Flag of the United States.svg SAD
Flag of Germany.svg Njemačka
Temeljen na M4, HK416 sadrži nekoliko izmjena. SEAL-si najčešće stavljaju prigušivače na ovu jurišnu pušku.
FN SCAR-H FN SCAR-H (Standard).jpg 7,62×51mm NATO Flag of Belgium (civil).svg Belgija
Flag of the United States.svg SAD
Najpopularniji kod vojnih rendžera i SEAL-sa zbog većeg kalibra i paljbe s veće udaljenosti.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
FN MK20 SSR Fnh-usa-mk-20-ssr.jpeg 7,62×51mm NATO Flag of Belgium (civil).svg Belgija
Flag of the United States.svg SAD
Snajperska varijanta SCAR-H-a s dužom cijevi i podesivim kundakom.
DPMS TAC20 SR-25 pic02.jpg 7,62×51mm NATO Flag of the United States.svg SAD Snajperska varijanta M4 ili M16.
Barrett M107 M107 1.jpg .50 BMG (12,7×99mm NATO) Flag of the United States.svg SAD Velikokalibarska poluautomatska snajperska puška dizajnirana za mete na dalekom dometu, s ovom puškom može se zaustaviti bilo kakvo neoklopljeno vozilo.
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
M249 SAW PEO M249 Para ACOG.jpg 5,56×45mm NATO Flag of the United States.svg SAD Zrakom hlađena laka strojnica M249 može imati pojas pun metaka ili STANAG okvire najčešće nađenih kod pušaka M4 ili M16.
M240 PEO M240B Profile.jpg 7,62×51mm NATO Flag of the United States.svg SAD Američko ime za strojnicu FN MAG, trenutno ju proizvodi FN Herstal.
M60E4/Mk 43 M60.jpg 7,62×51mm NATO Flag of the United States.svg SAD Strojnica opće namjene, M240 ju je većinom zamijenila.
Mk 48 Mod 0/1 Mk 48 PEO Soldier.jpg 7,62×51mm NATO Flag of the United States.svg SAD Laka strojnica, inačica M249 samo u većem 7,62mm kalibru.
Browning M2HB PEO Browning M2E2 QCB.jpg .50 BMG (12,7×99mm NATO) Flag of the United States.svg SAD Teška strojnica, koristi se za uništavanje vozila i većih grupa protivnika.
 • Protutenkovska/raketna oružja
Ime Slika Kalibar Porijeklo Bilješke
M72A2 LAW USAF M72 LAW.jpg 66mm Flag of the United States.svg SAD
Flag of Norway.svg Norveška
Flag of Turkey.svg Turska
Kompaktan prijenosni raketni bacač.
M136 AT-4 CS M136.jpg 84mm Flag of Sweden.svg Švedska Namijenjen da pješaštvo eliminira oklopna vozila ili fortifikacije.

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Wentz, Gene; B. Abell Jurus, Men in Green Faces., St. Martin's Paperbacks, , 1993., ISBN 978-0-312-95052-1.
 2. SEALs Surface to Blow Holes in Navy Nerd Image Anthony Perry (27. srpnja 1990.), The Los Angeles Times. Preuzeto 28. travnja 2010..
 3. "Coast Guard Graduates First Two SEALs « Coast Guard Compass". Coastguard.dodlive.mil. Preuzeto 1. listopada 2011.
 4. The CIA's Secret Army Douglas Waller (3. veljače 2003.), TIME (Time, Inc.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]