Ignacije Falzon

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Nazju Falzon)
Nazju Falzon
Rođen 1. srpnja 1813.
Valletta
Preminuo 1. srpnja 1865.
Valletta
Beatificiran 9. svibnja 2001.
Slavi se u Rimokatolička Crkva
Spomendan 1. srpnja
Zaštitnik Malte
Portal o kršćanstvu

Nazju Falzon (Valletta, 1. srpnja 1813.Valletta, 1. srpnja 1865.), malteški svećenik koji je proglašen blaženim 2001. godine.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Falzon je rođen 1813. godine, od oca Franje Josipa Falzona, sudca, i Marije Terezije Falzon, kćeri sudca. Imao je tri brata; sva četvorica postaju odvjetnici, a kasnije dvojica braće ulaze u svećenstvo. Ubrzo i sam Nazju Falzon dobiva diplomu iz teologije te počinje podučavati vjeronauk lokalnoj djeci.

Falzon je radio s britanskim vojnicima i mornarima koji su bili stacionirani na Malti te je uspio preobratiti 600 britanskih vojnika i 6 Židova.[1] Prevodio je vjerske tekstove na lokalne jezike i prilagođavao ih za lakše razumijevanje. Uz to što je prevodio i sam je pisao neke tekstove. Nazju Falzon je umro na dan 52. rođendana, od srčanog udara, a pokopan je u kapeli Bezgrješnog začeća u franjevačkoj crkvi u Valletti.

Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 2001. godine. Jedan od motiva proglašenja blaženim bilo je ozdravljenje čovjeka oboljelog od raka 1981. godine. Franjevac Marjan Vella napisao je životopis Nazjua Falzona, "Glorja Tal-Kleru Malti".[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Predigt von Johannes Paul II. bei der Seligsprechungsfeier auf der Piazziale dei Granai in Valetta
  2. Franciscan Province - Malta. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. rujna 2015. Pristupljeno 13. ožujka 2015.