Neovisna narodna stranka

Izvor: Wikipedija
Neovisna narodna stranka
Osnivač Matija Mrazović
Osnovana 1880.
Raspuštena 1903.
Nasljednica Hrvatska stranka prava (1903.)
Sjedište Zagreb
Država djelovanja Hrvatska
Ideologija Hrvatski nacionalizam
liberalizam
Politički položaj desni centar

Neovisna narodna stranka (neodvisna, kako se je u svojem vremenu zvala) naziv je za političku stranku koju su 1880. godine u Banskoj Hrvatskoj osnovali bivši članovi Narodne stranke na čelu s Matijom Mrazovićem. Razlog za odlazak iz stranke bilo je nezadovoljstvo prevelikom popustljivošću narodnjaka prema nastojanjima mađarizacije Hrvatske. Iako nije formalno bio član, jedan od glavnih pokrovitelja i vođa stranke bio je i Josip Juraj Strossmayer. Glavno glasilo stranke bio je Obzor te su se nazivali i obzoraši, a jedno vrijeme Pozor, pa su ih zvali i pozoraši.

Stranka je usprkos svojem otporu mađarizaciji pod Khuenovim banovanjem bila marginalizirana, tako da je 1894. godine stupila u stalnu koaliciju sa Strankom prava, koju su zvali "domovinaši", a godine 1902. se je s njome ujedinila u Hrvatsku opoziciju, koja 1903. mijenja ime u Hrvatska stranka prava.

Istaknuti članovi stranke koji su bili odvjetnici bili su Matija Mrazović, Šime Mazzura, Marijan Derenčin, Ivan Zahar, Lovro Vidrić (svi iz Zagreba), Josip Majcen (u Krapini) i Ignjat Brlić (u Brodu).[1]

Također pogledajte[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. A. Kent, Hrvatski odvjetnici i politika profesije: dilema profesionalizacije 1884-1894.Arhivirana inačica izvorne stranice od 24. rujna 2015. (Wayback Machine) Historijski zbornik, god. XLIII (1), str. 258 (1990)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • GROSS, Mirjana: Izvorno pravaštvo, Zagreb, 2000., ISBN 953-6168-82-0
  • PERIĆ, Ivo: Hrvatska i svijet u XX. stoljeću, Zagreb, 1995.