Nikola Polić

Izvor: Wikipedija

Nikola Polić (26. studenog 1890., Pećine kraj Sušaka15. listopada 1960., Volosko), hrvatski pjesnik, esejist, feljtonist i glazbeni kritičar, mlađi brat poznatijeg književnika Janka Polića Kamova.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u obitelji imućnog trgovca Ante Polića podrijetlom s Hvara, koji je ugled stekao baveći se trgovinom u Rijeci. Pohađao je gimnaziju i kasnije građevinsku školu, ali nije stekao nikakvo zvanje.[1] Nije završio nikakve škole te cijeli život proveo je na relaciji Rijeka - Zagreb.[2] Nakon očevog bankrota obitelj se 1902. seli u Zagreb, gdje se Nikola okreće književnom radu i novinarstvu. Prve pjesme objavljuje po zagrebačkim časopisima, a 1914. je sedam njegovih pjesama uvršteno u antologijsku zbirku Hrvatska mlada lirika. Bio je i glazbeno obrazovan, tako da mu se poezija prvenstveno odlikuje melodioznošću i čistoćom izraza. Pisao je glazbene kritike za Riječki novi list, Sušački novi list i Primorske novine,[3] a u njegovim feljtonima o sušačkoj (Sušačka subota) i zagrebačkoj sredini (Zagrebačke šetnje) vidljiv je stilski utjecaj Antuna Gustava Matoša.[4] Njegova najznačajnija pjesnička zbirka (Jučerašnji grad, 1936.) inspirirana je ponajviše doživljajima iz zagrebačkog okruženja pa tako u pjesmama najčešće obrađuje gornjogradske motive i oživljava stari Zagreb, a nerijetko se bavi i socijalnim temama (život gradske sirotinje i bijednika s gradske periferije). Bratu Janku posvetio je pjesmu Bijeg. Razasuti feljtoni, kritike i eseji objedinjeni su u knjižici Marginalia (1921.) Pred kraj života radio je kao knjižničar u Gradskoj knjižnici.[2] Nikolina poznata braća bili su Janko, Milutin u umjetnosti te u gospodarstvu Vladimir, direktor Austro-hrvatskoga parobrodarskog društva i Dušan, direktor kina na Sušaku. Jedan od rijetkih od četrnaestero braće i sestara koji su doživjeli prirodnu smrt.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Matica hrvatska - Čudnovati prizori s Korza. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. travnja 2009. Pristupljeno 29. ožujka 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. a b c Google Knjige Mladen Urem, Milan Zagorac: Janko Polić Kamov & njegovo i naše doba: priručnik za čitanje Kamova 100 godina poslije, str. 30. - 31., Izdavački centar Rijeka, 2010., ISBN 9536939649 (pristupljeno 20. siječnja 2019.)
  3. Kultura na Kvarneru / Glazbena baština
  4. Kultura na Kvarneru / Književna riječ