Obregón

Izvor: Wikipedija
Obregón

Vrsta Poluautomatski pištolj
Država podrijetla Meksiko
Povijest proizvodnje
Projektant Alejandro Obregón
Projektirano 1935.
Proizvođač Fabrica de Armas
Razdoblje proizvodnje sredina - kraj 1930-ih
Proizvedeno komada nekoliko tisuća
Svojstva
Dužina 216 mm
Masa 1,13 kg
Brzina 253 m./sek.
Kalibar .45 ACP
Dužina cijevi 127 mm
Broj žljebova 6
Domet ~ 50 m
Kapacitet spremnika 7 metaka
Ciljnik Čelični ciljnik

Obregón je meksički poluautomatski pištolj kojeg je sredinom 1930-ih dizajnirao Alejandro Obregón.[1] Vizualno, pištolj podsjeća na čuveni Coltov M1911. Međutim, za razliku od američkog originala, Obregón radi na načelu kratkog trzaja i bravljenja rotacijom cijevi sa šest žljebova a otponac je jednostrukog djelovanja (pritisak na otponac vrši se samo spuštanje udarača na udarnu iglu, a zapinjanje udarača se vrši rukom ili kretanjem zatvarača u stražnji položaj). Ta karakteristika je preuzeta sa Steyrovog Hahn modela.

Pištolj je proizvodila tvrtka Fabrica de Armas iz Mexico Cityja od sredine do kraja 1930-ih.[1] Ukupno je proizvedeno nekoliko tisuća pištolja a vjeruje se da je njih 800 u privatnom vlasništvu časnika meksičke vojske.[1] Obregón danas predstavlja antikvitet među kolekcionarima oružja.

Vidjeti također[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • W. H. B. Smith: "Small Arms of the World. The basic Manual of Military Small Arms. American, British, Russian, German, Italian, Japanese and all other important Nations", 5. obnovljeno i dopunjeno izdanje, Military Service Publishing, Harrisburg PA, 1957.
  • Jane's Infantry Weapons, MacDonald & Jane's Publishers, London 1976., ISBN 0-354-00531-6.