Gradska općina Maribor

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Općina Maribor)
Gradska općina Maribor
Gradska općina Maribor na administrativnoj karti Slovenije
Država Slovenija
Pokrajina Štajerska
Statistička regija Podravska
Sjedište općine Maribor
Površina 147.5 km²
Stanovništvo 135.249 (2002.)
Gustoća stanovništva 750,29 st./km²
Prosječna starost 40,81[1]
Načelnik Franc Kangler
Službena stranica www.maribor.si

Gradska općina Maribor (slo.:Mestna občina Maribor) je općina u sjevernoj Sloveniji u pokrajini Štajerskoj i statističkoj regiji Podravskoj. Središte općine je grad Maribor.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Maribor nalazi se u sjevernom dijelu Slovenije. Općina je pogranična prema Austriji na sjeverozapadu. Najveću važnost ima ravničarsko područje u dolini rijeke Drave na jugu i jugoistoku. Sjeverni dio općine je brdskog karaktera. Krajnji zapad općine je planinski - jugozapadno se izdiže Pohorje, a sjeverozapadno Kozjak.

U općini vlada umjereno kontinentalna klima. Najveći vodotok u općini je rijeka Drava. Svi ostali vodotoci su manji i njeni su pritoci. Značajan je potok Pesnica u sjevernom dijelu općine.

Naselja u općini[uredi | uredi kôd]

Općinska naselja
Općinska naselja

Bresternica, Celestrina, Dogoše, Gaj nad Mariborom, Grušova, Hrastje, Hrenca, Jelovec, Kamnica, Laznica, Limbuš, Malečnik, Maribor, Meljski Hrib, Metava, Nebova, Pekel, Pekre, Počehova, Razvanje, Ribniško selo, Rošpoh - del, Ruperče, Srednje, Šober, Trčova, Vinarje, Vodole, Vrhov Dol, Za Kalvarijo, Zgornji Slemen - dio, Zrkovci

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Gradska općina Maribor koji govori o općini u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.