OpenDocument

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

OpenDocument format (ODF) je engleska kratica za OASIS Open Document Format for Office Applications - otvoreni format datoteka za spremanje i razmjenu uredskih dokumenata kao što su tekstualni dokumenti (uključujući memorandume, izvještaje i knjige), tablične proračune, grafikone i prezentacije. Standard je razvio OASIS industrijski konzorcij, a temelji se na XML baziranom sustavu datoteka originalno napravljenom od strane OpenOffice.org razvojnog tima.

U osnovi, korištenjem ovog standarda nije važno kakva računala obje strane koriste, niti koji softver koriste, jer obje mogu bez poteškoća razmjenjivati dokumente. Također, korištenjem ovog standarda osigurava se dugovječnost arhiviranih dokumenata (odnosno, korištenjem ovog otvorenog standarda bit će moguće čitati arhivirane datoteke i nakon vrlo dugog niza godina). Zbog potpune transparentnosti specifikacije osigurava se potpuna kontrola nad informacijama. Ukratko, to je otvoreni način da se razmjenjuju uredski dokumenti.

OpenDocument Format postao je i priznata međunarodna norma u ISO tijelu, te dobio oznaku ISO/IEC 26300:2006. OpenDocument Format odnosno ISO/IEC 26300:2006 postao je službeno i dvije godine kasnije hrvatska norma s oznakom HRN ISO/IEC 26300:2008 objavom u službenom glasilu HZN-a (oglasnik za normativne dokumente broj 2/2008 na stranici A13)

Standard su javno razvijale različite organizacije, javno je dostupan i može se implementirati bez ikakovih ograničenja. Namjena OpenDocument formata je pružiti otvorenu alternativu vlasničkim formatima dokumenta uključujući popularne DOC, XLS i PPT formate korištene od strane Microsoft Officea, kao i Microsoft Office Open XML formata (ovaj posljednji zahtjeva razne licence prije nego ga konkurencija može koristiti). Organizacije i individualci koji pohranjuju svoje podatke u otvorenim formatima kao što je OpenDocument potpuno uklanjaju rizik zaključavanja (tzv. Vendor lock-in) na jednog proizvođača softvera, ostavljajući im izbor zamjene softvera ukoliko njihov postojeći proizvođač propadne, podigne svoje cijene, promijeni svoj softver ili promijeni licencu u neodgovarajuću.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: OpenDocument.