Ora et labora (album)

Izvor: Wikipedija
Ora et labora
Marko Perković Thompson (studijski album)
Žanrheavy metal, simfonijski metal, hard rock
Objavljen10. travnja 2013.
Snimanje2011.2013.
Trajanje60:32
IzdavačCroatia Records
Kronologija albuma – Marko Perković Thompson
Druga strana
(2008.)
Ora et labora
(2013.)

(—)

Ora et labora sedmi je studijski album hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona objavljen 10. travnja 2013. godine.[1]

Producent albuma je Tiho Orlić.[2] Pjevač kaže kako se tematski nije odmakao od prethodnih pjesama, te da opet pjeva o onome što ga najviše zaokuplja: političko, društveno i socijalno stanje u Hrvatskoj, kao i duhovne i povijesne teme koje ga beskrajno nadahnjuju. Thompson ističe kako je posebno ponosan na pjesmu "Bosna" kojom skreće pozornost na ono što se događa s hrvatskim narodom koji tamo živi.[3]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

  1. "Sokolov krik" (4:37)
  2. "Dobrodošli" (5:45)
  3. "Bog i Hrvati" (9:26)
  4. "Zapali vatru" (4:15)
  5. "Maranatha" (5:33)
  6. "Uvijek vjerni tebi" (5:31)
  7. "Bosna" (8:48)
  8. "Samo je ljubav tajna dvaju svjetova" (5:47)
  9. "Nema predaje" (4:54)
  10. "Put u raj" (5:56)

Prodaja albuma[uredi | uredi kôd]

Album je doživio veliki uspjeh. Prvih petstotinjak primjeraka rasprodalo se u svega dva sata, a prvi je put jedan album hrvatskog izvođača u samom vrhu prodaje albuma na službenoj iTunes top-ljestvici. Naime, u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji Ora et labora je među prvih pet najprodavanijih albuma zajedno s imenima kao što su The Beatles, Bruce Springsteen, David Bowie, AC/DC i Eric Clapton.[4] Nakon samo tjedan dana, album je dosegao zlatnu nakladu, a nakon tri mjeseca i platinastu. Najprodavaniji je album u Hrvatskoj 2013. godine.[5]

Promocija albuma[uredi | uredi kôd]

Ljubavna balada "Samo je ljubav tajna dvaju svjetova", za koju je snimljen i videospot, je u samo četiri dana dosegnula gotovo 80.000 pregleda na YouTubeu, a do kraja godine brojka je prešla 3.300.000 pregleda. U svibnju 2016., pjesma je prešla preko 6.000.000 pregleda na YouTube kanalu Croatia Records.[6] Drugi videospot s albuma je snimljen za pjesmu "Nema predaje".

Nakon izlaska albuma pokrenuta je velika Ora et Labora turneja s prvim koncertom u Münchenu. Nakon toga je organiziran koncert na splitskom Poljudu kojem je nazočilo više od 50.000 ljudi. Koncert je snimljen u HD tehnologiji, a 16. studenoga, na dan koncerta u zagrebačkom Domu sportova, je izašao i DVD koncerta naslovljen Poljud: Live.

Nakon Splitskog koncerta, uslijedili su koncerti u Biogradu na moru, Orašju, Crikvenici, Poreču, Zadru, Bjelovaru i razni drugi.

O pjesmama[uredi | uredi kôd]

Moto Ora et Labora potječe iz tradicije benediktinaca u srednjem vijeku. Prevedeno s latinskog jezika, to znači: Moli i radi.

Uvod u pjesmu Dobrodošli je preuzet iz govora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana (23. studenoga 1996.).

Izreka Bog i Hrvati potječe iz govora Ante Starčevića (26. lipnja, 1861.). Starčević se referirao da o sudbini Hrvatske jedino mogu odlučivati Bog i Hrvati.

Pjesma Uvijek vjerni tebi je izdana kao singl, godinu dana prije albuma, ali je za album napravljen novi aranžman te je pjesma ponovo snimljena.

Riječ Maranatha potječe iz Pavlove Prve poslanice Korinćanima. Prevedeno s aramejskoj jezika, to znači: "Naš Gospodin je došao", "Naš Gospodin će doći" ili − najvjerojatnije − "Gospodine naš, dođi!"

Pjesma Bosna sadrži mnoge povijesne referencije, kao na primjer o kralju Tomislavu, o kraljici Katarini Kotromanić, o drinskim mučenicama itd.

Pjesmu Samo je ljubav tajna dvaju svjetova je Thompson posvetio svojoj supruzi Sandri.

Pjesme Sokolov krik i Put u raj sadrže iste, zborski otpjevane strofe.

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

Marko Perković Thompson - vokali

Tiho Orlić - bas-gitara, prateći vokal; akustična gitara na pjesmama Bog i Hrvati, Maranatha, električna gitara na pjesmama Bog i Hrvati, Zapali vatru, Bosna, Nema predaje, Put u raj, solo gitara na pjesmama Zapali vatru, Samo je ljubav tajna dvaju svjetova, Put u raj, clean gitara na pjesmi Maranatha

Duje Ivić - klavijature

Ivica Bilić Ike - bubnjevi

Gosti na albumu[uredi | uredi kôd]

Silvije Škare Braco - električna gitara na pjesmama Dobrodošli, Maranatha, Uvijek vjerni tebi, Bosna i Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

Vedran Bazulj - električna i akustična gitara na pjesmi Bog i Hrvati, električna i solo gitara na pjesmi Bosna

Mladen Magud - akustična gitara na pjesmi Samo je ljubav tajna dvaju svjetova

Boris Stanić - violina na pjesmi Bog i Hrvati

Branka Pleština - gost vokal na pjesmama Bog i Hrvati, Maranatha i Put u raj

Prateći vokali i zborovi[uredi | uredi kôd]

Prateći vokali na pjesmi Uvijek vjerni tebi - Duje, Ike, Tiho, Marko

Prateći vokali na pjesmi Bosna - Vesna Ivić, Brankica Brodarić, Tiho Orlić

Zbor na pjesmama Sokolov krik i Bosna - Ante, Franjo, Jure, Luka, Duje, Ike i Tiho

Zbor na pjesmi Bog i Hrvati - Bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Split

Zbor na pjesmi Maranatha - Ante, Franjo, Jure, Luka, Tiho

Zbor na pjesmi Put u raj - Branka, Ante, Franjo, Jure, Luka i Tiho

Stihovi, aranžmani i produkcija[uredi | uredi kôd]

Svu glazbu i sve stihove napisao Thompson, osim glazbu za Sokolov krik, koju su skladali Thompson i Orlić i stihove za pjesmu Maranatha koju je napisao šibenski biskup msgr. Ante Ivas.

Za sve aranžmane i glazbenu produkciju je zaslužan Tiho Orlić.

Za mix i mastering albuma zaslužan je Tomislav Mrduljaš.

Za izdavača pripremio Želimir Babogredac.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. thompson.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 24. lipnja 2015. (Wayback Machine) "Od danas u prodaju novi Thompsonov album Ora et labora", objavljeno 10. travnja 2013., pristupljeno 12. svibnja 2013.
  2. sveulaznice.comArhivirana inačica izvorne stranice od 9. travnja 2013. (Wayback Machine), "Thompson dovršio novi album Ora et labora" objavljeno 24. ožujka 2013., pristupljeno 2. travnja 2013.
  3. www.dnevno.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 7. ožujka 2013. (Wayback Machine), "U pravo vrijeme: Thompsonov novi album Ora et labora razljutit će jugonacionaliste!" objavljeno 4. ožujka 2013., pristupljeno 2. travnja 2013.
  4. www.vecernji.hr "Thompson hit na iTunesu u Austriji i Švicarskoj, uz bok Beatlesima", objavljeno 15. travnja 2013., pristupljeno 23. travnja 2013.
  5. Marko Perković Thompson velikim koncertom zatvorio 6. Rujanfest i najavio nove pjesme (Croatia Records, objavljeno 21. rujna 2015., pristupljeno 13. prosinca 2015.)
  6. www.facebook.com