Otokar Hrazdira

Izvor: Wikipedija

Otokar Hrazdira (Češka, 1898.Ivanec, 9. prosinca 1944.),[1] rudarski činovnik, međunarodni majstor umjetničke fotografije

Životopis[uredi | uredi kôd]

U Ivanec je došao poslije 1. svjetskog rata, zabilješka je sačuvana u zapisničkoj knjizi Ivanečke obrtne zadruge od 24. lipnja 1920., kojoj pristupa kao utemeljujući član. Aktivno je sudjelovao u društvenom životu Ivanca. Sa suprugom Pavicom otvorio je dva mala ugljenokopa kamenog ugljena pored Ivanca. Doprinosi i gradnji planinarskog doma i piramide na Ivanščici 1929. godine. Bio je svestrano obrazovan i likovno nadaren te je svoj talent usmjerio na umjetničku fotografiju. Prema Američkom godišnjaku fotografije (Boston, 1934.), Hrazdira je od 1930. sudjelovao na ukupno 8 internacionalnih salona s 18 izloženih i nagrađivanih fotografija. Priznanje međunarodnog majstora fotografije dobio je zahvaljujući internacionalnim izložbama i nagradama u Cannesu (Prix offert, brončana medalja), Luzernu (srebrna i tri brončane, medalje), Pragu (3. nagrada za kolekciju kontaktnih slika) te brojnim diplomama i priznanjima za fotografije u Chicagu, Parizu i Bethuneu.[2] U Ivancu 30. lipnja 1930. osniva Foto-sekciju HPD-Ivančica. Prvu izložbu umjetničke fotografije u Ivancu održao je 1932. godine. Bio je nakladnik jedinog međunarodnog časopisa umjetničke fotografije Galerija (objavljeno 6 brojeva, listopad 1933. - ožujak 1934.), a sjedište redakcije bilo je u Ivancu. Zbog aktivnog pomaganja antifašističke borbe osuđen je na smrt vješanjem u prosincu 1944. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://hbl.lzmk.hr/clanak.aspx?id=8025
  2. Kraš, M. Znameniti Ivančani. // Zbornik 600 godina Ivanca / uredio: akademik Andre Mohorovičić. Varaždin : TIVA Varaždin. Str 342.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]