PlayStation Portable

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s PSP)
PSP
PSP1000 (prvi model)
Proizvođač Sony Computer Entertainment
Inačica
PSP1000
PSP2000/3000
PSP GO
PSP E1000
Generacija 7
Prvo dostupan 12. prosinca 2004.
Mediji UMD (Universal Media Disc)
Upravljač  gumbovi (Trokut, Kružnica, Križ, Kvadrat, D-Pad, L, R, Start, Select, PS, Volume ±, Power)
Online service PlayStation Network
Prodanih primjeraka 82 milijuna
Najprodavanija igra Monster Hunter Portable 3rd (4.6 milijuna prodanih primjeraka)

PlayStation Portable ili PSP prijenosna je igraća konzola koju je proizvodio i prodavao Sony Computer Entertainment do prosinca 2014. Konzola je puštena u prodaju 2004. godine. Do danas je izašla u 4 hardverske revizije: PSP1000, PSP2000, PSP3000, PSP Go i PSP E1000 (novije su potisnule prethodne s tržišta). Konkurent u toj generaciji mu je bio Nintendo DS.

S lijeve strane konzole nalaze se četiri upravljačke strelice, tzv. D-pad. U sredini je ekran, a s desne su strane PS gumbi: zeleni trokut, crveni krug, plavi X i ljubičasti kvadrat.

PSP podržava samo UMD (Universal Media Disc) igre. PSP Go ne podržava UMD, jer su igre dostupne samo u digitalnom obliku. Igre može igrati više osoba istovremeno preko WLAN-a. Pored igara, konzola podupire slušanje glazbe, pregled slika i videozapisa te pretraživanje interneta, ako mu se može pristupiti (pristup internetu je bio kontroverzan, jer je dijete moglo lako pristupiti stranicama neprimjerennima za njegovu dob).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak PlayStation Portable koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.