Paolo Corallini

Izvor: Wikipedija
Paolo Corallini

Rođen 26. rujna 1952.
Filottrano
Borilačka vještina Aikido
Škola Aikikai
Iwama Ryu
Učitelj(i) Morihiro Saito
Rang majstorstva 7. Dan Iwama Ryu
7. Dan Aikikai

Paolo Corallini (Filottrano, 26. rujna 1952.), talijanski majstor borilačkih vještina. Nositelj je 7. Dana u aikidu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

U dobi od 18 godina upisao se na Ju-jutsu i ubrzo nakon toga upoznao borilačku vještinu koja je obilježila njegov život, aikido, koja se tada tek počela pojavljivati u Italiji. U početku slijedi slijedi učenja Motokagea Kawamukaija koji mu dodjeljuje 1. Dan 1977. godine. Zatim dobiva 2. Dan od Hirokazu Kobayashi 1979. godine, a zatim počinje pohađati škole aikida u Francuskoj gdje upoznaje Andréa Nocqueta, osnivača i predsjednika Europske aikido asocijacije, koji mu je dodijelio 3. Dan 1981. i 4. Dan 1983. godine. Nocquet ga također imenuju predsjednikom i tehničkim ravnateljem Talijanske aikido unije. Te godine Corallini objavljuje svoju prvu knjigu o aikidu i prisustvuje mnogim seminarima u režiji najvećih japanskih učitelja: Nobuyoshi Tamura, Koichi Tohei, Yoshimitsu Yamada, Mitsugi Saotome i Kazuo Chiba.

Godine 1984. potaknut željom da upozna Morihira Saita i vidi dojo u kojem je O-Sensei stvorio aikido, otišao je u Iwamu. Tu upoznaje Morihira Saita i shvata, da je ono što se vježbalo u Iwami bio O-Senseijev tradicionalni aikido. Stoga odlučuje da će od tog trenutka Morihiro Saito biti njegov jedini učitelj, te postaje najodaniji deshi (učenik). U veljači 1985. godine Saito prihvaća poziv Paola Corallinija da održi seminar Iwame Takemusu aikida u Italiji i tako dolazi prvi put u Srednju Europu.

Od 1985. godine, Corallini je svake godine pozivao Saita u Italiju, te odlazio u Iwamu najmanje jednom godišnje, kako bi tamo učio kao uchi-deshi. Godine 1985. Corallini je osnovao Iwama Ryu Italy, koja isključivo i s apsolutnom vjernošću slijedi učenje Morihita Saita. Od 1984. do 2002. Paolo Corallini slijedio je Saita u mnogim zemljama kao vjeran učenik i uvijek je radio na tome da se Iwama Takemusu aikido širi ne samo u Italiji već u Europi i šire. Godine 1988. dobio je 5. Dan od Morihira Saita, a tih godina je dobio i u 5. Dan Buki Wazi i ovlaštenje za dodjeljivanje Iwama Ryu Tai Jutsu-Buki Waza stupnjeva. Saito ga je imenovao za svog predstavnika u Srednjoj i Južnoj Europi, a u ožujku 1993. u Iwama dojou dodijelio mu je 6. Dan i naslov shihan. Također je naknadno primio 6. Dan Aikikai.

Godine 2001. Morihiro Saito dodjeljuje 7. Dan Iwama Ryu Paolu Coralliniju i Ulfu Evenåsu i imenuje ih za svoje službene predstavnike. Godine 2003. doshu Moriteru Ueshiba službeno je ovlastio Paola Corallinija da drži ispite svojim učenicima za dodjeljivanje Dan stupnjeva u Aikikaiju, a 2011. godine isti doshu dodjeljuje mu 7. Dan u Aikikaiju, kao potvrđivanje prethodnog stupnja Iwame Ryu koju mu je dodijelio Morihiro Saito 2001. godine.

Paolo Corallini je prvi Talijan koji je dobio 7. Dan u Aikikaiju, a primio ga je izravno od doshua Moriteru Ueshiba tijekom ceremonije Kagami Biraki 2011. godine. On je ujedno i prvi Talijan koji je ponio naslov shihana u Aikikaiju 2017. godine.[1]

Corallini svake godine provodi brojne seminare u Italiji i inozemstvu kao što su zemlje: Njemačka, Škotska, Švicarska, Francuska, Portugal, Austrija, Engleska, Španjolska, Libanon, Hrvatska, Bugarska, Danska, Švedska i Južnoafrička Republika. Od 1994. godine je također nacionalni tehnički savjetnik za sektor aikida u F.I.J.L.K.A.M. (C.O.N.I) (Federazione Italiana judo lotta karate arti marziali).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Paolo Corallini. taai.it. 5. kolovoza 2017. Pristupljeno 4. studenoga 2020.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]