Plavi Kristov cvijet

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Passiflora caerulea)
Plavi Kristov cvijet
Cvijet passiflore
Cvijet passiflore
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Malpighiales
Porodica: Passifloraceae
Rod: Passiflora
Vrsta: P. caerulea
Dvojno ime
Passiflora caerulea
L.
Baze podataka

Flora Croatica

Plavi Kristov cvijet (krunica gospodinova, lat. Passiflora caerulea) je biljka koje potječe iz južnog Brazila i Argentine, a tamo je poznata pod imenom pasionaria ili mburucuyá. U Paragvaju je nacionalni cvijet. U narodu je dobila imena kao što su: Isusova kruna, Isusova muka, Isusovo cvijeće, Kristova kruna, Gospodinova kruna, mukokaža. Jedan od znanstvenih naziva je modra pasiflora.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Loza koja odrveni može narasti od 15-20 metara. Listovi su živahnozelene boje, troprstni iili petoprstni kao i listovi palme te su dugi od 10-18 cm. Cvijet ima promjer oko 10 cm s pet latica koji su bjelkasti. Njezin plod je ovalan i ima mnogo sjemenki koje imaju sličnosti sa sjemenkama nara.

Od svih vrsta pasiflora najpogodnija je za uzgoj u kući. Biljka je vazdazelena ili poluvazdazelena penjačica. Ima vitice, a stabljike su drvenaste. Cvjeta od ljeta do jeseni. Cvjetovi su mirisni i bijeli modro isprugane krunice. Biljka može narasti do 10 metara visine. Otporna je na studen, pa ju se može uzgajati i vanka. Podnosi temperature do -15°C.[1]

Ime su joj dali katolički misionari u 18. stoljeću, zbog osobina kojim podsjeća na raspeće Isusa Krista. Pet prašnika je kao pet Isusovih rana na križu, trodjelni tučak tri čavla, a cvjetište stub križa. Vjenčić podsjeća na krunu od trnja.

Ljekovitost biljke[uredi | uredi kôd]

Njezin se plod rijetko jede svjež. Od njezinih se cvjetova pravi čaj za koji se smatra da pomaže protiv stresa i nervoze. Međutim, njezini listovi sadrže jedan sastojak nazvan cijanogenetskim glikozidom, koji je otrovan.

Sinonimi[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Repozitorij Poljoprivrednog fakulteta u OsijekuArhivirana inačica izvorne stranice od 9. studenoga 2018. (Wayback Machine) Ivana Rudnički: Uzgoj Passiflora incarnata L., Osijek, 2014. (pristupljeno 8. studenoga 2018.)
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Plavi Kristov cvijet
Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Passiflora caerulea