Pavle Primorac

Izvor: Wikipedija

Pavle Primorac (Nova Gradiška, 27. veljače 1975.22. studenog 2017.) bio je svećenik Požeške biskupije i katolički publicist.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Kao dijete roditelji su ga odgajali u jednom agnostičkom duhu. U Požegi pohađao je osnovnu, osnovnu muzičku školu i srednju školu. Sa sedamnaest godina života postao je katolikom kada je primio sakramente kršćanske inicijacije. Nakon svog djelovanja u katoličkoj zajednici mladih u Požegi, 1993. godine upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu i stupio u Bogoslovno sjemenište. Nakon uspostavljena Požeška biskupija 27. rujna 1997., Pavle je postao kandidat novouspostavljene biskupije.[1]

Nakon završenog studija teologije zaredio se za đakona 5. srpnja 1998. Đakonski praktikum od godinu dana odradio je u župi Sv. Josipa u Slatini a mladu misu je slavio je u rodnoj župi Sv. Lepololda Mandića u Požegi 25. srpnja 1999. Bio je kapelan u župi sv. Luke u Novskoj i župnik u župi sv. Nikole u Podgoraču. 2011. godine razriješen je službe pastoralnog suradnika župe sv Augustina u Velikoj i zbog zdravstvenih tegoba (depresija), a 2013. godine imenovan je duhovnim pomoćnikom u svojoj rodnoj župi sv. Leopolda Mandića u Požegi. Nedugo nakon toga dijagnosticirana mu je teška bolest tumora na plućima, s kojom se hrabro borio, no s nesmanjenim intenzitetom i dalje je pisao, radio i djelovao. Zbog teškoga zdravstvenog stanja Pavle Primorac u proljeće 2017. godine obustavlja svoje kolumne i radi liječenja i mira povlači se u anonimnost.

Publicistika[uredi | uredi kôd]

Svoje publicističko djelovanje Primorac je započeo u ranim 2000-tim. Prvo je objavljivao tekstove u dnevnim tiskovinama Večernji list i Vjesnik, a bio je redoviti kolumnist Hrvatskoga slova, a kasnije "Fokusa". Danas objavljuje redovite komentare na web portalu Hrvatski fokus pod nazivom Solus chatolicus, a također je kolumnist web portala Objektiv. Publicirao je do sada i tri knjige.

Sudjeluje na raznim tribinama, televizijskim i radio emisijama. Pristup Pavla Primorca je izrazito apologetski i kristocentričan, snažan i polemički sa snažnom dozom argumentacije sa svojim polemičarima. U svojim argumentima Pavle pokušava svim kristocentričnim i crkvenim silama, na duhovnom i intelektualnom području ukazati na lažni humanizam i prevrtljivost osporavatelja autentičnosti kršćanstva i Kristove Crkve.Zajedno s krugom intelektualaca pokreće suradnju djelovanja na medijskom području kako bi se kvalitetno i snažno pariralo anticrkvenim i antikatoličkim stavovima i osobama koje djeluju protiv Kristove Crkve.


Djela:

  • "Dim Sotonin"(2004.)
  • "Prezrena nježnost"(2007.)
  • "Relativizam i sebedarje" (2015.)

Smrt[uredi | uredi kôd]

Velečasni Pavle Primorac umro je 22. studenog 2017. u Požegi nakon borbe s dugom i teškom bolešću.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. travnja 2015. Pristupljeno 20. travnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)