Peščenica – Žitnjak

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Peščenica)

Gradska četvrt
Peščenica – Žitnjak


Položaj gradske četvrti Peščenica – Žitnjak na zemljovidu grada Zagreba

Površina: 35,26 km²
Stanovništvo: 56 487 stan. (2011.)
Gustoća stanovništva: 1602,01 stan./km²

Peščenica – Žitnjak gradska je četvrt u samoupravnom ustrojstvu Grada Zagreba. Osnovana je Statutom Grada Zagreba 14. prosinca 1999. čime su dvije, do tada odvojene gradske općine (Peščenica i Žitnjak), integrirane u jedinstvenu gradsku četvrt. Prema popisu iz 2011. površina četvrti iznosi 35,26 km2, dok je broj stanovnika 56 487.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Četvrt obuhvaća jugoistočni dio grada, a sklopu četvrti je i samostalno naselje Ivanja Reka. Sjeverni dio (Peščenica) omeđen je Heinzelovom ulicom, na sjever do Zvonimirove ulice. Južni dio istočno je od Držićeve avenije, južno od Slavonske avenije, a sjeverno od Save. Peščenica je tradicionalni dio grada. Žitnjak se nalazi na krajnjem istočnom dijelu grada.

Župna crkva Blaženog Augustina Kažotića na križanju Ulice grada Vukovara i Ivanićgradske.

Većina stanovnika četvrti stanuje na Peščenici, urbaniziranom prostoru koji, posebice svojim najsjevernijim dijelom, pripada širem gradskom središtu, a nastavlja se na istočni dio Donjeg grada. Četvrt obuhvaća naselja (kvartove): Volovčica, Borongaj, Ferenščica, Borovje, Savica Šanci, Folnegovićevo naselje, Petruševec, Kozari putevi, Kozari Bok, Vukomerec, Resnik i Ivanja Reka.

U četvrti se nalazi i zagrebačka džamija i Islamski centar (Folnegovićevo naselje) te brojni industrijski pogoni. Nalazi se i popularan trgovački centar City Center One East.

Žitnjak – susjedno dobro kraj Petruševca. Nekad je Sava tekla sjevernije od Petruševca i Filipovca, pa je ovo dobro bilo na strani Turopolja. Isprva se kraj zvao Filipovac, po Filipu, sinu Dobšinom. Ne zna se kad se pojavio oronim Žitnjak.[2]

Jedno od jezera Savica.
Zagrebačka džamija u Folnegovićevom naselju
ŠRD Pešćenica pored jezera Savica.

Na Žitnjaku, u predjelu Savica Šanci, smjestila se skupina manjih jezera, ostataka nekadašnjih savskih rukavaca i šljunčara, koja predstavlja jedinstven kompleks vodnoga i parkovno-šumskog, od 1991. zaštićenog krajolika, s izdvojenim zoološkim rezervatom. U tom “ribičkom raju” svoje je stanište našlo više od 150 vrsta ptica, među kojima su 53 vrste močvarica.[3]

U ovom su dijelu grada smještena i dva značajna vodocrpilišta: Sašnjak u peščeničkom i Petruševec u žitnjačkom dijelu četvrti. Na ovom potonjem grade se novi bunari pa bi ono uskoro trebalo postati najvećim gradskim vodocrpilištem.[3]

Vijeće gradske četvrti Peščenica – Žitnjak[uredi | uredi kôd]

Nakon lokalnih izbora 2013. vijeće je konstituirano 26. lipnja 2013. Vijeće ima 19 članova. Trenutni predsjednik je Dragan Vučić (SDP).

Kultura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Gradska četvrt Peščenica - Žitnjak Osnovni podaci. zagreb.hr. Grad Zagreb. Pristupljeno 25. ožujka 2011.
  2. Nedorečen sam Povijest Zagrebačkih naselja i ulica II. 3. travnja 2009. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. svibnja 2021. Pristupljeno 6. lipnja 2017.
  3. a b Gradska četvrt Peščenica - Žitnjak. zagreb.hr. Grad Zagreb. 19. travnja 2017. Pristupljeno 23. prosinca 2020.
  4. Goran Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT: Koncert u parku Pešča ChillOUT HRT. 18. lipnja 2020. Pristupljeno 18. lipnja 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]