Kvecali

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pharomachrus)
»Kecal" i "Kvecal« preusmjerava ovamo. Za najpoznatiju vrstu iz ovog roda ptica, pogledajte dugorepi kvecal.
Kvecali
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Trogoniformes
Porodica:Trogonidae
Rod:Pharomachrus
de la Llave. 1832.
Euptilotis
Gould, 1858.
Vrste
vidi tekst
Baze podataka

Kvecali (hrvatski kecali, lat. Pharomachrus) su rod ptica iz porodice trogona (Trogonidae) koje žive u tropskim područjima Amerike.

Ime kvecal prvobitno se odnosilo samo na najpoznatiju vrstu iz ovog roda, dugorepog kvecala (Pharomachrus mocinno), lijepe ptice s dugim (i ponekad do 100 cm) pokrovnim perima na repu. Ta ptica živi u Srednjoj Americi i nacionalni je simbol Gvatemale. Još uvijek se to ime odnosi prije svega na vrstu dugorepog kvecala, no često se koristi i za sve vrste roda Pharomachrus i roda Euptilotis. U nastavku su sve vrste oba roda koje se nazivaju kvecalima:

Euptilotis neoxenus je srodan rodu Pharomachrus. Neki stručnjaci, kao American Ornithologists' Union ga nazivaju kvecalom, a drugi trogonom.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Ime "kvecal" potiče iz jezika Nahuatl, quetzalli, što znači "duga brilijantna repna pera" (American Heritage Dictionary) ili "repni pokrov kvecala" (Merriam-Webster Collegiate Dictionary) od korijena jezika Nahuatl quetz što bi u ovom slučaju značilo "ustati, stajati, biti uspravan", a odnosi se na "nakostiješeno" perje.

Pharomachrus je od starogrčkog pharos = "kaput", i makros = "dugačak, dug" a odnosi se na pokrovna pera krila i repa dugorepog kvecala.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Wikivrste imaju podatke o taksonu Pharomachrus