Pinakothek der Moderne

Koordinate: 48°8′49″N 11°34′20″E / 48.14694°N 11.57222°E / 48.14694; 11.57222
Izvor: Wikipedija
Pinakoteka moderne umjetnosti
Osnovan 2002.
Smještaj Kunstareal, München, Njemačka
Vrsta Muzej moderne umjetnosti
Pristup javnim prijevozom No. 27 tramvaj za Pinakotheken
Službena stranica pinakothek.de

Pinakothek der Moderne (hr. „Pinakoteka moderne umjetnosti”) je umjetnička galerija u Münchenu otvorena 2002. godine. U ovom muzeju su smještena umjetnička djela moderne umjetnosti 20. i 21. stoljeća i izložbenom površinom od 22.000 m² jedan je od najvećih muzeja moderne umjetnosti u svijetu. Ovo je treći muzej koji kompletira umjetnine Münchena, pored Alte Pinakothek (umjetnička djela od Srednjeg vijeka pa do kraja 18. stoljeća) i Neue Pinakothek (djela umjetnika iz 19. stoljeća).

Ulazno predvorje ispod kupole promjera 30 m.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Muzej dizajna u Pinakothek der Moderne
Unutrašnjost umjetničkog krila Pinakothek der Moderne

Zgrada ima pravocrtno pročelje kojem dominiraju tanki sivo-bijeli betonski stupovi i zidovi otvoreni velikim prozorima, koji nose ravni krov. Sva četiri kuta zgrade, povezana središnjom rotundom, je posvećen drugoj kolekciji: umjetnost (Kunst), arhitektura (Architektur), dizajn (Design) i grafike (Graphik).

Zgradu Pinakoteke moderne umjetnosti dizajnirao je njemački arhitekt Stephan Braunfels još 1990-ih, a otvorena je nakon sedam godina izgradnje u rujnu 2002. god. Izgradnja je kasnila zbog birokratskih pritužbi na izgled i cijenu (koštala je 120 milijuna $, a zbog izgleda je lokalci zovu „kartonskom kutijom”), ali su naposljetku problemi riješeni zahvaljujući privatnim donacijama[1]

God. 2004., Danner fundacija je financirala otvaranje stalnog postava nakita, Danner kolekcija nakita, koja predstavlja djela od više od stotinu međunarodnih zlatara.

Kolekcija[uredi | uredi kôd]

Kolekcija muzeja se uglavnom sastoji od kolekcije umjetnina 20. st. iz minhenskog „Doma umjetnosti” (Haus der Kunst), obogaćene djelima Nacionalne bavarske kolekcije moderne i suvremene umjetnosti "(Sammlung Moderne Kunst)" i smatra se za jednu od najvažnijih i najposjećenijih muzeja moderne umjetnosti u Europi.

Kolekcija je od 1945. godine naglo rasla skupljanjem tzv. „Izopačene umjetnosti” koju su nacisti proganjali, ali i privatnim donacijama. Tako su u muzeju zastupljenu mnogi umjetnički pravci i pokreti 20 st., kao što su: ekspresionizam, kubizam, fovizam, nova objektivnost, Bauhaus, nadrealizam, apstraktni ekspresionizam, pop art, minimalizam i dr.

U muzeju su izložena djela poznatih umjetnika kao što su: Pablo Picasso, Henri Matisse, Salvador Dali, René Magritte, Joan Miró, Franz Marc, Max Beckmann, Vasilij Kandinski, Andy Warhol i brojnih drugih umjetnika.

Kronološka galerija odabranih djela[uredi | uredi kôd]

Muzej posjeduje i jednu od najvećih svjetskih kolekcija primijenjenih umjetnosti i dizajna s oko 70.000 izložaka. Zbirka je zasnovana 1925. godine, a najveći dio je izložen u podrumskim prostorijama muzeja. Neki od značajnijih predmeta su:

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Pinakothek der Moderne
  1. Desmond Butler, A Home for the Modern In a Time-Bound City, New York Times 10. studenoga 2002. (engl.) Pristupljeno 18. kolovoza 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]