Titiji, sakiji i uakariji

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pitheciidae)
Pitheciidae
bjeloglavi saki (Pithecia pithecia)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Primates
Podred:Haplorrhini
Infrared:Simiiformes
Pared:Platyrrhini
Porodica:Pitheciidae
Mivart, 1865
rodovi
Baze podataka

Pitheciidae, nazivani povremeno i kratkorepi majmuni, su porodica primata iz grupe majmuna Novog svijeta. Dijele se u četiri roda s ukupno 41 vrstom.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Ova porodica majmuna živi u tropskim kišnim šumama na sjevernom i srednjem dijelu Južne Amerike i to samo istočno od Anda.

Opis[uredi | uredi kôd]

Porodica Pitheciidae su mali do srednje veliki majmuni, no zbog svog gustog i ponekad čupavog krzna ostavljaju dojam krupnih životinja. Boja krzna se kreće ovisno o vrsti od crne preko sive i smeđe pa do bijele. Dijelovi lica im mogu biti bez dlaka. Rep, kojim se ne služe za hvatanje, služi samo za održavanje ravnoteže i čirav je obrastao krznom, a samo kod uakarija je zakržljao do malog batrljka.

Način života[uredi | uredi kôd]

Sve vrste žive na stablima i aktivni su danju. Dobri su penjači i veći dio života provode na drveću. Žive u grupama koje mogu biti male obiteljske skupine (kao kod sakija) ili mogu imati i 50 jedinki. Sporazumijevaju se čitavim nizom glasova, karakteristični su visoki krikovi kao i cvrčanje koje liči na glasanje ptica.

Hrana[uredi | uredi kôd]

Generalno, vrste iz ove porodice su svežderi i hrane se voćem i kukcima. Pored toga, jedu i cvijeće, izdanke, orahe i male kralježnjake. U razbijanju ljuski nezrelog voća služe se velikim očnjacima.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Pitheciidae najčešće rađaju samo jedno mladunče nakon pet do šest mjeseci skotnosti. Spolnu zrelost dosižu u dobi od 3 do 4 godine. Očekivani životni vijek im je do 15 godina.

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

Sječa šuma a time i uništavanje njihovog životnog okoliša dovela je do toga, da se neke vrste danas smatra ugroženim. Neke su vrste postale već vrlo rijetke.

Sistematika[uredi | uredi kôd]

  • Porodica Pitheciidae: titiji, sakiji i uakariji

Prema najnovijim spoznajama, smatra se da su ovoj porodici pripadali i Xenotrichini, majmuni koji su izumrli, a živjeli su na većim otocima u Karipskom moru.

Smatra se da postoji mogućnost postojanja još neke nepoznate vrste iz ove porodice.