Pjesma Eurovizije 2016.

Izvor: Wikipedija
Pjesma Eurovizije 2016.
Eurovision Song Contest 2016

Nadnevak 10. svibnja 2016. (PZ1)
12. svibnja 2016. (PZ2)
14. svibnja 2016. (Z)
Televizijski domaćin SVT
Mjesto Ericsson Globe, Stockholm, Švedska
Pobjednik Ukrajina
Sustav glasovanja
Bodove su, u omjeru 50:50, dodijelio nacionalni žiri i gledatelji svojim pozivima ili SMS-ovima. Dijelili su se bodovi 12, 10, 8 – 1 za 10 najdražih pjesama.
Prvonastup /
Povratak Bosna i Hercegovina
Bugarska
Hrvatska
Ukrajina
Odustajanje Portugal
Rumunjska
Kronologija
2015.   2017. ►  

██ Zemlje finalisti

██ Zemlje koje su eliminirane u polufinalu

2016.

██ Zemlje koje su sudjelovale u prošlosti, no neće 2016.

Pjesma Eurovizije 2016. bio je 61. Eurosong održan u Švedskoj zahvaljujući pobjedi Månsa Zelmerlöwa s pjesmom Heroes na prethodnom natjecanju. Ovo je treće natjecanje Pjesme Eurovizije u Stockholmu. Natjecanje se održalo u tri večeri, dvije polufinalne večeri (10. i 12. svibnja) te jedne finalne večeri (14. svibnja 2016.). Na natjecanje je prvotno bilo prijavljeno 43 zemlje što bi izjednačilo rekord s 2011. i 2007. godinom, no zbog financijskih problema Rumunjska se morala povući s natjecanja.

Natjecale su se 42 zemlje, od njih na natjecanje su se vratile Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Ukrajina, dok su se povukli Portugal i Rumunjska (Rumunjska se povukla zbog nepodmirenih dugova prema EBU-U). Natjecanje je nastavila i Australija koja je prošle godine debitirala kao zemlja-gost. Natjecanje je ušlo u povijest radi prve izmjene glasovanja još od 1975. godine; ovaj put se posebno prikazuju glasovi žirija iz svake države te ukupni glasovi publike prema svakoj od država sudionica.

U finalu se natjecalo 26 država. Nakon 5 pokušaja još od 2007. Češka Republika je po prvi put uspjela ući u finale. S druge strane Bosna i Hercegovina i Grčka nisu uspjele ući u finale po prvi put još od 2000. Za Francusku je ovo najbolji plasman još od 2009. godine. Australija kao drugoplasirana povećala je svoj najbolji plasman, (prošle godine završili su peti). Bugarska je na kraju završila četvrta, te je tako i ta država povisila svoj plasman.

Američki pop pjevač Justin Timberlake nastupio je za vrijeme pauze u velikom finalu. Ovogodišnju završnicu pratilo je preko 200 milijuna gledatelja što za 3 milijuna više nego prošle godine.

Mjesto održavanja[uredi | uredi kôd]

Za više informacija o zemlji domaćinu, pogledajte Švedska.

Mjesto održavanja Eurosonga 2016., Ericsson Globe u Stockholmu.

Sveriges Television je 24. svibnja 2015. objavila da im je prvi izbor za dvoranu natjecanja bila TELE2 Arena - StockholmMalmö Arena je istog dana odustala od nadmetanja za domaćinsku dvoranu, iako je bila domaćin Eurosonga 2013. godine.

Drugi gradovi još uvijek mogu se uključiti u nadmetanje za domaćinsku dvoranu, te će se završna službena dvorana odrediti tek kasnije. U nekoliko tjedana nakon Eurosonga 2015. godine, objavljeno je da će gradovi imati šansu za nadmetanje i slanje odgovarajućih podataka potrebnih da budu domaćini SVT-u. Nakon tri tjedna poslije Eurosonga 2015. godine, gradovi će službeno ponuditi svoja nadmetanja, nakon čega će, tjedan dana kasnije, SVT proučiti sve dvorane koje su se prijavile. Završna odluka oko dvorane se očekuje sredinom ljeta (početkom srpnja).

Europska radiodifuzijska unija (EBU) objavila je određene zahtjeve i detalje koje arena mora imati za natjecnje su:

  • Grad domaćin mora imati određen broj hotela i hotelskih soba koje se nalaze u neposrednoj blizini arene.
  • Arena mora biti u mogućnosti ponuditi lože
  • Pres-centar specifične veličine mora postojati.
  • SVT mora imati omogućen pristup domaćinskoj dvorani najmanje 4 — 6 tjedana prije prijenosa, kako bi se pozornica, osvjetljenje i ostali tehnički detalji mogu detaljno pripremiti.
  • Grad domaćin mora biti u blizini većeg aerodroma.

8. srpnja 2015. godine konačno je određeno da će domaćin biti glavni grad Švedske, a izabrana arena je stockholmska dvorana Ericsson Globe. Ovo će biti drugi put da spomenuta arena ugosti eurosong, a prvi put je ova arena bila domaćin Pjesma Eurovizije 2000. Ericsson Globe će također postati i prva arena koja će natjecanje ugostiti dva puta; prvi je to učinio Svjetski forum u Haagu koji je ugostio natjecanje 1976. i 1980. godine, a drugi Međunarodni centar za konvenciju u Jeruzalemu koji je Eurosong ugostio 1979. i 1999. godine.

Grad Arena Kapacitet Napomene
Gradovi kandidati
Göteborg Scandinavium 14.000 Domaćin Pjesme Eurovizije 1985. godine.
Örnsköldsvik Fjällräven Center 9.800
Linköping Saab Arena 11.500
Sandviken i Gävle Göransson Arena 10.000 Ako ova opcija bude odabrana, Sandviken će ugostiti polufinala i finale u Göransson Areni, dok će se u Gavlu održavati drugi, sporedni dijelovi natjecanja.
Stockholm Annexet 4.000
Ericsson Globe 16.000 Domaćin Pjesme Eurovizije 2000. godine i finala stockholmskog Melodifestivalena od 2002. do 2012. godine. Stockholmska arena je za domaćina je izabrana 8. srpnja 2015. godine.
Hovet 9.000
Neuspijeli pokušaji
Göteborg Stadion Ulevi 75.000 Prijedlog za domaćinstvo je ovisio o tome hoće li gradnja krova za stadion Ulevi biti odobrena ili ne. Ideja je kasnije propala zbog troškova koje bi rekonstrukcija zahtijevala.
Malmö Malmö Arena 15.500 Domaćin Pjesme Eurovizije 2013. godine. Iz utrke za domaćinstvo povukao se 11. juna 2015. godine, navodeći kao razlog nedostupnost arene tokom nekoliko tjedana prije samog natjecanja, a što je jedan od zahtijeva EBU-a.
Stockholm TELE 2 Arena 45.000 Prema izvješćima medija, Tele 2 arena je bila prvi izbor za SVT poslije Eurovizije 2015. Međutim, arena neće poslužiti održavanju Eurovizije zbog zahtijeva SVT-a koji mora imazi omogućen pristup domaćinskoj dvorani najmanje 4—6 tjedana prije prijenosa.
Friends Arena 65.000 Frends arena je najveći nogometni stadion i arena zatvorenog tipa u Švedskoj, ali i u Skandinaviji. Bila je domaćin finala Melodifestivalena 2013, 2014. i 2015. godine, ali je na kraju objavljeno da više nije dioo stockholmske ponude.

Format[uredi | uredi kôd]

Preliminarni datumi su objavljeni na sastanku šefova delegacije 16. svibnja 2015. godine u Beču, te je određeno da će se polufinale održati 10. i 12. svibnja 2016. godine, dok će se finale održati 14. svibnja 2016. godine. Naravno, važno je spomenuti da se ovi datumi i dalje mogu promijeniti zavisno od zahtjeva ili želja televizijskog domaćina.

2014 godine Europska radiodifuzijska unija (EBU) i Azijskopacifička radiodifuzijska unija (ABU) vodili su razgovore oko gostovanja izvođača s televizijskog natjecanja u pjevanju koje organizira ABU (engl. ABU TV Song Festival) na Pjesmi Evrovizije. U srpnju 2015. godine, EBU je izdao priopćenje da se ovaj prijedlog još uvijek razmatra te da postoji mogućnost prihvaćanja prijedloga iznesenog na sastanku prošle godine.

Voditelji[uredi | uredi kôd]

Iste noći kada je pobijedio na Eurosongu 2015. godine, Zelmerlöw je izrazio želju da bude voditelj Eurosonga 2016. godine. Zelmerlöw je prethodno ovome vodio Melodifestivalen 2010. godine, što je švedska emisija koja određuje koje će pjesme predstavljati tu državu na Eurosongu (u ovom slučaju, izbor se vršio za Eurosong 2010. godine). Također je vodio popularnu televizijsku muzičku emisiju Allsång på Skansen.

Christer Björkman je, 25. svibnja, dao izjavu novinama Expressen u kojoj je spomenuo da su mogući kandidati za voditelje, odnosno voditeljice bili Sanna Nielsen, Gina Dirawi i Petra Mede.

01. lipnja švedski list Expressen objavio je da SVT razmišlja da voditeljski duo budu glumac Dolph Lundgren i Måns Zelmerlöw.

14. prosinca - Švedska televizija je na press-konferenciji objavila kako će voditelji biti Måns Zelmerlöw i Petra Mede.

Rezultate švedskog žirija objavila je Gina Dirawi.

Novi način glasovanja[uredi | uredi kôd]

Glasanje će po prvi put dobiti značajne promjene poslije 1975. godine. Svaka zemlja će dodjeljivati bodove od 1 do 8, 10 i 12 bodova i to posebno glasovi publike i posebno glasovi žirija. Prezenteri glasova će saopćiti samo rezultate žirija. Nakon što rezultati žirija budu predstavljeni, voditelji natjecanja će objaviti kompletne rezultate publike iz svake zemlje.

Zemlje sudionice[uredi | uredi kôd]

Do 27. studenog 2015. (43) četrdeset i jedna država potvrdila je svoj nastup na Eurosongu 2016. Sedam država potvrdilo je da se neće vratiti i natjecati u Stockholmu. Portugal je jedina država koja se natjecala 2015. godine te odustala od 61. natjecanja. Ostale države koje su odustale su Andora, Luksemburg, Maroko, Monako, Slovačka i Turska. Nakon jedne godine na natjecanje se vraća Ukrajina, nakon dvije godine vraćaju se Bugarska i Hrvatska, a nakon tri godine na natjecanje se vraća Bosna i Hercegovina.

Dana 21. studenoga najavljeno je da će se ponovno natjecati i Australija no ove godine neće imati direktan plasman u finale nego će biti u jednom od polufinala.[1]

23. rujna 2015. donesena je odluka da će se zemlje grupe tzv. “Velike petorke” koja uključuje Ujednjeno Kraljevstvo, Njemačku, Španjolsku, Italiju i Francusku, zajedno sa zemljom domaćinom samog natjecanja, u ovom slučaju Švedskom, biti dijelom polufinala Eurosonga, no one će svejedno imati direktan plasman u finalnu večer.[2]

Ždrijeb polufinala[uredi | uredi kôd]

Ždrijeb za polufinala bio je održan 25. siječnja 2016. u Gradskoj vijećnici u Stockholmu. Zemlje sudionice (osim direktnih finalista, velike petorke i Austrije) bile su podijeljene u šest šešira, formiranih na osnovu povijesti razmjene bodova između pojedinih država u posljednjih 10 godina, na osnovu kojih su poslije izvučeni sudionici po polufinalima.

Sastav šešira je bio sljedeći: Sastav šešira je bio sljedeći:

Šešir broj 1 Šešir broj 2 Šešir broj 3 Šešir broj 4 Šešir broj 5 Šešir broj 6

*1-Izrael je bio direktno raspoređen u 2.poluzavršnicu

Izvođači povratnici[uredi | uredi kôd]

Država Izvođač Prijašnji nastup(i)
Bosna i Hercegovina Deen 2004.
Sjeverna Makedonija Kaliopi 1996., 2012.
Bugarska Poli Genova 2011.
Crna Gora Bojan Jovović 2005.
Malta Ira Losco 2002.
Bosna i Hercegovina Donny Montell 2012.
Island Greta Salomé 2012.

Rezultati[uredi | uredi kôd]

Prva poluzavršnica[uredi | uredi kôd]

Francuska, Španjolska i Švedska sudjeluju u glasovanju u ovoj poluzavršnici.

# Država Jezik Izvođač Pjesma Prijevod Pozicija Bodovi
01. Finska engleski Sandja Sing it Away Pjevaj dalje 15. 51
02. Grčka engleski, grčki Argo Utopian Land Zemlja utopije 16. 44
03. Moldavija engleski Lidia Isac Falling Stars Zvijezde padalice 17. 33.
04. Mađarska engleski Freddie Pioneer Pionir 04. 197
05. Hrvatska engleski Nina Kraljić Lighthouse Svjetionik 10. 133
06. Nizozemska engleski Duowe Bob Slow Down Uspori 05. 197
07. Armenija engleski Iveta Mukučjan LoweWave Ljubavni val 02. 243
08. San Marino engleski Serhat I Didn't Know Nisam znao 12. 68
09. Rusija engleski Sergej Lazarev You Are The Only One Ti si jedina 01. 342
10. Češka engleski Gabriela Gunčíková I Stand Stojim 09. 161
11. Cipar engleski Minus One Alter Ego 08. 164.
12. Austrija francuski Zoe Loin d'ici Daleko odavde 07. 170
13. Estonija engleski Juri Potsman Play Pleši 18. 24
14. Azerbajdžan engleski Samra Miracle Čudo 06. 185
15. Crna Gora engleski Highway The real Thing Prava stvar 13. 60.
16. Island engleski Greta Salóme Hear Them Calling Čujem ih kako me dozivaju 14. 51
17. Bosna i Hercegovina bošnjački Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala Brat Ljubav je 11. 104.
18. Malta engleski Ira Losco Walk on Water Hodati po vodi 03. 209

Druga poluzavršnica[uredi | uredi kôd]

# Država Jezik Izvođač Pjesma Prijevod Pozicija Bodovi
01. Latvija engleski Justs Heartbeat Otkucaj srca 08. 132
02. Poljska engleski Michał Szpak Color of Your Life Boja tvog života 06. 151
03. Švicarska engleski Rykka The Last of Our Kind Posljednji naše vrste 18. 28
04. Izrael engleski Hovi Star Made of Stars Stvoreni od zvijezda 07. 147
05. Bjelorusija engleski Ivan Help you Fly Pomognut ću ti letjeti 12. 84
06. Srbija engleski Sanja Vučić ZAA Goodbye (Shelter) Doviđenja (Sklonište) 10. 105
07. Irska engleski Nicky Byrne Sunlight Sunčeva zraka 15. 46
08. Sjeverna Makedonija makedonski Kaliopi Dona 11 88
09. Litva engleski Donny Montell I've been Waiting for This Night Čekao sam ovu večer 04. 222
10. Australija engleski Dami Im Sound of Silence Zvuk Tišine 01. 330
11. Slovenija engleski ManuEla Blue and Red Plavo i crveno 14. 57
12. Bugarska engleski, bugarski Poli Genova If Love Was A Crime Ako je ljubav bila zločin 05. 220
13. Danska engleski Lighthouse X Soldiers of Love Vojnici ljubavi 17. 34.
14. Ukrajina engleski, krimskotatarski Jamala 1944 02. 287.
15. Norveška engleski Agnete Icebraker Ledolomac 13. 63
16. Gruzija engleski Nika Kočarov & Young Georgian Lolitas Midnight Gold Ponoćno zlato 09. 123
17. Albanija engleski Eneda Tarifa Fairytale Bajka 16. 45
18. Belgija engleski Laura Tesoro What's the Pressure Čemu pritisak 03. 274

Finalisti[uredi | uredi kôd]

# Država Jezik Izvođač Pjesma Prijevod Mjesto Broj bodova
01. Belgija engleski Laura Tesoro What's the Pressure Čemu pritisak 10. 181
02. Češka engleski Gabriela Gunčíková I Stand Stojim 25. 41
03. Nizozemska engleski Duowe Bob Slow Down Uspori 11. 153
04. Azerbajdžan engleski Samra Miracle Čudo 17. 177
05. Mađarska engleski Freddie Pioneer Pionir 19. 108
06. Italija talijanski, engleski Francesca Michielin No Degree of Separation Nijedan stupanj razdvojenosti 16. 126
07. Izrael engleski Hovi Star Made of Stars Stvoreni od zvijezda 14. 135
08. Bugarska engleski, bugarski Poli Genova If Love Was A Crime Ako je ljubav bila zločin 04. 307
09. Švedska engleski Frans If I Were Sorry Da mi je žao 05. 261
10. Njemačka engleski Jamie-Lee Ghost Duh 26. 11
11. Francuska engleski, francuski Amir J'ai cherché Tražio sam 06. 257
12. Poljska engleski Michał Szpak Color Of Your Life Boja tvog života 08. 229
13. Australija engleski Dami Im Sound Of SIlence Zvuk tišine 02. 511
14. Cipar engleski Minus One Alter Ego 21. 96
15. Srbija engleski Sanja Vučić ZAA Goodbye (Shelter) Doviđenja (Sklonište) 18. 115
16. Litva engleski Donny Montell I've Been Waiting for This Night Čekao sam ovu noć 09. 200
17. Hrvatska engleski Nina Kraljić Lighthouse Svjetionik 23. 73
18. Rusija engleski Sergej Lazarev You Are The Only One Ti si jedina 03. 491
19. Španjolska engleski Barei Say Yay! Kaži da! 22. 77
20. Latvija engleski Justs Heartbeat Otkucaj srca 15. 132
21. Ukrajina engleski, krimskotatarski Jamala 1944. 01. 534
22. Malta engleski Ira Losco Walk on Water Hodati po vodi 12. 153
23. Gruzija engleski Nika Kočarov & Young Georgian Lolitas Midnight Gold Ponoćno zlato 20. 104
24. Austrija francuski Zoe Loin d'ici Daleko odavde 13. 151
25. Ujedinjeno Kraljevstvo engleski Joe & Jake You're Not Alone Nisi sama 24. 62.
26. Armenija engleski Iveta Mukučjan LoveWave Ljubavni val 07. 249

Prezenteri glasova i međunarodni prijenos[uredi | uredi kôd]

Prezenteri glasova[uredi | uredi kôd]

  1. Austrija: Kati Bellowitsch
  2. Island: Unnsteinn Manuel Stefansson
  3. Azerbajdžan: Tural Asadov
  4. San Marino: IROL MC
  5. Češka: Daniela Písařovicová
  6. Irska: Sinéad Kennedy
  7. Gruzija: Nina Sublatti (predstavnica Gurzije na Eurosongu 2015.)
  8. Bosna i Hercegovina: Ivana Crnogorac
  9. Malta: Ben Camille
  10. Španjolska: Jota Abril
  11. Finska: Jussi-Pekka Rantanen
  12. Švicarska: Sebalter (predstavnik Švicarske na Eurosongu 2014.)
  13. Danska: Ulla Essendrop
  14. Francuska: Elodie Gossuin
  15. Moldova: Olivia Furtuna
  16. Armenija: Arman Margarjan
  17. Cipar: Lukas Hamatsos
  18. Bugarska: Anna Angelova
  19. Nizozemska: Trijntje Oosterhuis (predstavnica Nizozemske na Eurosongu 2015.)
  20. Latvija: Toms Grevins
  21. Izrael: Ofer Nachshon
  22. Bjelorusija: Uzari (predstavnik Bjelorusije na Eurosongu 2015.)
  23. Njemačka: Barbara Schöneberger
  24. Rusija: Njuša
  25. Norveška: Elisabeth Andreassen
  26. Australija: Lee Lin Chin
  27. Belgija: Umesh Vangaver
  28. Ujedinjeno Kraljevstvo: Richard Osman
  29. Hrvatska: Nevena Rendeli
  30. Grčka: Constantinos Christophorou
  31. Litva: Ugnė Galadauskaitė
  32. Srbija: Dragana Kosjerina
  33. Makedonija: Dijana Gogova
  34. Albanija: Andri Xhahu
  35. Estonija: Daniel Viinalass
  36. Ukrajina: Vjerka Serdučka (predstavnik Ukrajine na Eurosongu 2007.)
  37. Italija: Claudia Andreatti
  38. Poljska: Anna Popek
  39. Slovenija: Marjetka Vovk (predstavnica Slovenije na Eurosongu 2015.)
  40. Mađarska: Csilla Tatár
  41. Crna Gora: Danijel Alibabić (predstavnik Srbije i Crne Gore na Eurosongu 2005.)
  42. Švedska: Gina Dirawi

43. Voditelji prezentiruju glasove televotinga

Komentatori[uredi | uredi kôd]

[navesti točna osobna imena televizijskih postaja] Albanija - Andri Xhahu (TVSH, RTSH HD, RTSH Muzikë i Radio Tiranë, sve)
Armenija - Avet Barseghjan (Armenia 1 i Public Radio of Armenia, sve)
Australija – Julia Zemiro i Sam Pang (SBS One, sve)
Austrija – Andi Knoll (ORF eins, sve)
Azerbajdžan - Azer Suleymanli ((İTV, sve)
Belgija – Jean-Louis Lahaye i Maureen Louys (La Une, sve); nizozemski: Peter Van de Veire i Eva Daeleman (één i Radio 2, sve)
Bosna i Hercegovina - Dejan Kukrić (BHT 1, BHT HD i BH Radio 1, sve)
Bjelorusija – Evhenij Perlin (Belarus-1 i Belarus-24, sve)
Bugarska - Elena Rosberg i Georgi Kušvaliev (BNT 1 and BNT HD, sve)
Cipar - Melina Karageorgiou (RIK 1, RIK SAT, RIK HD i Trito Programma, sve)
Crna Gora - Dražen Bauković i Tijana Mišković (TVCG 1 i TVCG SAT, sve)
Češka – Libor Bouček (ČT2, polufinala; ČT1, finale)
Danska – Ole Tøpholm (DR1, sve)
Estonija - estonski: Marko Reikop (ETV, sve); Mart Juur and Andrus Kivirähk (Raadio 2, prvo polufinale i finale); ruski: Aleksandr Hobotov (ETV+, sve)
Finska - finski:Mikko Silvennoinen (Yle TV2 i TV Finland, sve); Sanna Pirkkalainen i Jorma Hietamäki (Yle Radio Suomi, sve); švedski: Eva Frantz i Johan Lindroos (Yle TV2, TV Finland, Yle Radio Vega, sve)
Francuska – Marianne James i Jarry (France 4, polufinala); Marianne James i Stéphane Bern (France 2, finale)
Grčka - Maria Kozakou i Giorgos Kapoutzidis (ERT1, ERT HD, ERT World, ERA 2 i Voice of Greece, sve)
Gruzija -Tuta Čhheidze i Nika Kacija (GPB First Channel, sve)
Hrvatska - Duško Ćurlić ((HRT 1, sve); Zlatko Turkalj Turki (HR 2, sve)
Irska - Marty Whelan (RTÉ2, polufinala; RTÉ One, finale); Neil Doherty i Zbyszek Zalinski (RTÉ Radio 1, drugo polufinale i finale)
Island - Gísli Marteinn Baldursson (RÚV i Rás 2, sve)
Italija – Filippo Solibello i Marco Ardemagni (Rai 4, polufinala; Rai Radio 2, sve); Flavio Insinna i Federico Russo (Rai 1, finale)
Izrael - hebrejski: titlovi (Channel 1, drugo polufinale i finale (uživo), prvo polufinale (kasnije)); Kobi Menora, Or Vaxman i Nancy Brandes (88 FM, drugo polufinale i finale); arapski: titlovi (Channel 33, drugo polufinale i finale)
Kazahstan - (ne sudjeluje) - Diana Snegina i Kaldybek Zhaysanbay (Khabar, sve)
Kina - (ne sudjeluje); Kubert Leung i Wu Zhoutong (Hunan TV, sve)
Kosovo - (RTK, sve)
Latvija - Valters Frīdenbergs (LTV1, sve); Toms Grēviņš (LTV1, finale)
Litva - Darius Užkuraitis (LRT, LRT HD i LRT Radijas, sve)
Mađarska – Gábor Gundel Takács (Duna, sve)
Makedonija - Karolina Petkovska (MRT 1, MRT Sat i Radio Skopje, sve)
Malta - Arthur Caruana (TVM, sve)
Moldavija - Gloria Gorceag (Moldova 1, Radio Moldova, Radio Moldova Muzical i Radio Moldova Tineret, sve)
Nizozemska – Jan Smit i Cornald Maas (NPO 1 i BVN, sve); Douwe Bob (NPO 1 i BVN, drugo polufinale)
Novi Zeland – (ne sudjeluje); nema komentara (BBC UKTV, sve)
Norveška - Olav Viksmo Slettan (NRK1,sve); Ronny Brede Aase, Silje Reiten Nordnes i Markus Ekrem Neby (NRK3, finale); Ole Christian Øen (NRK P1, drugo polufinale i finale)
Njemačka – Peter Urban (EinsFestival i Phoenix, polufinala; Das Erste, finale)
Poljska – Artur Orzech (TVP 1 i TVP Polonia (uživo); TVP Rozrywka i TVP HD (dan kasnije), sve)
Portugal - (ne sudjeluje) – Hélder Reis (RTP, sve)
Rusija – Dmitry Guberniev i Ernest Mackevičius (Russia-1 i Russia HD, sve)
San Marino - Lia Fiorio i Gigi Restivo (SMtv San Marino i Radio San Marino, sve)
SAD - (Ne sudjeluje) - Carson Kressley i Michelle Collins (Logo TV, finale)
Slovenija – Andrej Hofer (RTV SLO2, polufinala; RTV SLO1, finale; Radio Val 202, drugo polufinale i finael; Radio Maribor, sve)
Srbija - Dragan Ilić (RTS 1, RTS HD i RTS Sat, prvo polufinale); Duška Vučinić (RTS 1, RTS HD i RTS Sat, drugo polufinale i finale)
Španjolska – José María Íñigo i Julia Varela (La 2, polufinala; La 1 i La 1 HD, finale)
Švicarska - njemački: Sven Epiney (SRF zwei, polufinala; SRF 1, finale); Peter Schneider i Gabriel Vetter (SRF 1 i Radio SRF 3, finale) francuski: Jean-Marc Richard i Nicolas Tanner (RTS Deux, drugo polufinale i finale); talijanski: Clarissa Tami (RSI La 2, drugo polufinale); Clarissa Tami i Michele "Cerno" Carobbio (RSI La 1, finale)
Švedska - Lotta Bromé (SVT1, sve); Carolina Norén i Björn Kjellman (SR P4, sve)
Ukrajina – Timur Mirošnyčenko i Tetiana Terehova (UA:Peršyj, sve); Olena Zelinčenko (Radio Ukraina, sve)
Ujedinjeno Kraljevstvo – Scott Mills i Mel Giedroyc (BBC Four, polufinala); Graham Norton (BBC One, finale); Ken Bruce (BBC Radio 2, finale)

Ostale nagrade[uredi | uredi kôd]

OGAE[uredi | uredi kôd]

Država Izvođač Pjesma OGAE bodovi
Francuska Amir J'ai cherche 425
Rusija Sergey Lazarev You Are the Only One 392
Australija Dami Im Sound of Silence 280

Barbara Dex[uredi | uredi kôd]

Država Izvođač Pjesma Glasovi
Hrvatska Nina Kraljić Lighthouse 770
Njemačka Jamie Lee Ghost 335
Švicarska Rykka The Last of Our Kind 201

Ostale države[uredi | uredi kôd]

Da bi država mogla sudjelovati na natjecanju, mora biti aktivna članica EBU-a. EBU će poslati pozivnice za Eurosong svim 56 zemljama koje su članice unije. 42 zemlje su poslale svoju prijavu dok će neke ostale odustati od Eurosonga 2016.

Države koje odustaju od Eurosonga 2016[uredi | uredi kôd]

  • Andora - Ràdio i Televisió d'Andorra (RTVA) dala je izjavu kako se Andora neće vratiti na Pjesmu Eurovizije ni 2016. godine.
  • Libanon - Tele Liban nije isključio natjecanje u Stockholmu navodeći u e mailu ''Nismo još sigurni, radimo na tome, bit ćete obaviješteni o izmjenama.''
  • Luksemburg  - 4.lipnja 2015. godine luksemburška nacionalna televizija RTL izjavila je da se Luksemburg neće natjecati na ovome Eurosongu.
  • Maroko - Maroko je izjavio kako se oni neće vratiti na natjecanje.
  • Monako - Monegaška televizija  Télé Monte Carlo (TMC) je izjavila kako se Monako neće vratiti na Pjesmu Eurovizije 2016. godine.
  • Portugal - Iako su postojale priče kako će Rádio e Televisão de Portugal (RTP) promijeniti izbor za Pjesmu Eurovizije, 7. listopada, neočekivano, delegacija je izjavila kako Portugal odustaje od natjecanja u Stockholmu.
  • Rumunjska - Iako je poslala prijavu za Euroviziju, EBU je odlučio 22.travnja diskvalificirati Rumunjsku s Eurosonga zbog neplaćanja dugova nekoliko godina.
  • Slovačka - RTVS, slovačka nacionalna televizija odlučila je da će se vratiti na natjecanje Plesa mladih Eurovizije 2015. godine u svrhu domaće produkcije i promoviranja Slovačke, no 28. rujna objavljeno kako se Slovačka neće vratiti na Eurosong 2016.
  • Turska - Usprkos brojnim pričama i nagađanjima kako će se Turska vratiti na Eurosong, TRT - Turska Radiotelevizija 2. listopada izjavila je kako su još neodlučni što se tiče nastupa na Eurosongu 2016. u Stockholmu. 3.studenog 2015. TRT je izjavila kako se neće vratiti na natjecanje zbog neizvršenog zahtjeva koje je ta radiotelevizijska kuća poslala EBU-u.

Članice koje zahtijevaju članstvo EBU-a[uredi | uredi kôd]

  • NR Kina - Kineski provincijski televizijski kanal Hunan TV (kin. 湖南卫视) potvrdio je zainteresiranost  za sudjelovanje Kine na Pjesmi Eurovizije. Europska radiodifuzna unijaje odgovorila da je „otvorena [za nove zahtjeve članstva]” i da su „novi elementi na svakoj Pjesmi Eurovizije uvijek dobrodošli”. Međutim, 3. lipnja  2015. godine, EBU je odbio zahtjev Kine za sudjelovnje 2016. godine,bilo kao gosta ili ravnopravnog natjecatelja.
  • Kosovo - Ministar vanjskih poslova Kosova podijelio je na Twitteru kako će se Kosovo natjecati na ovom Eurosongu (iako je nepriznat od 15 europskih država i nije član EBU-a). U tweetu je obljavljen prvonastup, no ministar ne može objasniti kako. Međutim 3.lipnja EBU je izjvaio kako se Kosovo neće pojaviti na Pjesmi Eurovizije 2016. godine.
  • Farski Otoci - Farska publikacija Portal objavila je 9. lipnja 2015. godine da je lokalni emiter Kringvarp Føroya (KVF) imao zainteresiranost za sudjelovanje na natjecanju 2010. godine, te da je slao zahtijeve za aktivno članstvo u EBU-u, ali da su ovi zahtjevi bili odbijeni iz razloga što Otoci pripadaju Danskom kraljevstvu(ne poistovjećivati s Kraljevinom Danskom). Ministar obrazovanja Farskih Otoka, Bjern Kalse, podržavao je slanje zahtijeva s obrazloženjem da je „opravdanje [EBU-a] do sada bilo da države moraju buti priznate od strane Ujedinjenih Naroda kao nezavisne da bi mogle sudjelovati, ali da „nema sumnje da bi se ovakve barijere mogle lako prekoračiti, ali samo ako se zaista odluči ostvariti zacrtani cilj”. Kalse je također dodao da je „odluka u potpunosti na Kringvarpið-u, a u vezi s obnavljanjima aplikacije na redovnoj bazi i pokazivanju EBU-u da su Farski Otoci ravnopravan rival ostalim državama, kada se govori o sudjelovanju na Pjesmi Eurovizije”.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]