Planinski travnjaci i šikare

Izvor: Wikipedija
Biomi
Suhozemni biomi
Tundra
Tajga/borealne šume
Planinski travnjaci i šikare
Crnogorične šume umjerenog pojasa
Tropske i suptropske crnogorične šume
Umjerene listopadne i mješovite šume
Mediteranske šume i makije
Tropske i suptropske vlažne listopadne šume
Tropske i suptropske suhe listopadne šume
Umjereni travnjaci, savane i šikare
Tropski i suptropski travnjaci, savane i šikare
Pustinje i vegetacija sušnih područja
Plavljena travna vegetacija
Riparianska zona
Vlažno područje
Vodeni biomi
Jezero
Priobalje
Šume mangrova
Šuma kelpa
Koraljni greben
Neritička zona
Epikontinentalni pojas
Pelagijska zona
Bentos
Hidrotermalni izvori
Hladni izvori
Led
Drugi biomi
Endolitska zona

Planinski travnjaci i šikare su biom definiran od strane World Wildlife Funda. U ovaj biom spadaju travnjaci i šikare koji se nalaze na velikim visinama, na primjer na planinama i visoravnima.

Planinski travnjaci i šikare koji se nalaze iznad linije gdje drveće opstaje se obično nazivaju alpskom tundrom. Ispod linije drveća se nalaze subalpski travnjaci i šikare. Zakržljale subalpske šume se nazivaju krummholz i pojavljuju se odmah ispod linije drveća, gdje loši uvjeti, mnogo vjetra i siromašno tlo stvaraju šume patuljastog i kvrgavog drveća koje sporo raste.

Planinski travnjaci i šikare, posebno u suptropskim i tropskim regijama, su često evoluirali kao virtualni otoci, odvojeni od drugih planinskih regija toplijim i nižim prostorima, i često su dom mnogim prepoznatljivim endemičnim biljkama koje su evoluirale kako bi se oduprijele hladnoj i vlažnoj klimi s mnogo tropskog sunca. Karakteristične biljke ovih staništa pokazuju prilagodbe poput oblika rozete, površine slične vosku i dlakavih listova. Jedinstvena osobina mnogih vlažnih tropski planinskih regija je prisutnost divovskih biljaka sa strukturom rozete iz raznih porodica, poput Lobelia (afrički tropi), Puya (Neotropi), Cyathea (Nova Gvineja) i Argyroxiphiuma (Havaji).

Najekstenzivniji planinski travnjaci i šikare se mogu naći u neotropskom Paramou u Andima. Ovaj biom se također nalazi i u planinama istočne i srednje Afrike, na planini Kinabalu na Borneu, na najvišim mjestima Zapadnih Gata na jugu Indije i na središnjim visinama Nove Gvineje.

Tamo gdje su uvjeti suši, može se naći planinske travnjake, savane i šume, kao u Etiopskoj visoravni i stepe, poput stepa na Tibetskoj visoravni.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]