Podzemna željeznica Rotterdam

Izvor: Wikipedija
Karta metroa u Rotterdamu.
Postaja Wilhelminaplein.

Podzemna željeznica Rotterdam (na nizozemskom jeziku „Rotterdam metro“) sustav je podzemnog javnog prijevoza u nizozemskom gradu Rotterdamu. Dnevno prevozi oko 250.000 putnika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Roterdamski metro otvoren je 1968. godine te je bio prvi metro u Nizozemskoj. U to vrijeme bio je to jedan od najkraćih sustava podzemne željeznice na svijetu, imao je samo jednu liniju u dužini od 5.9 km. Godine 1982. otvorena je druga linija. Kasnije su te dvije linije dobile ime po poznatim stanovnicima Rotterdama Desideriusu Erasmusu i Pieteru Calandu. Do današnjih dana cijeli sustav je znatno proširen, a linije su od 2009. godine označene bojama i slovima.

Osnovne informacije[uredi | uredi kôd]

Metro danas ima 5 linija: Linija A (zelena), Linija B (žuta), Linija C (crvena), Linija D (svijetloplava) i Linija E (tamnoplava). Ukupno imaju 62 postaje i 55.3 km tračnica. Prijevozom upravlja tvrtka RET.

Budućnost[uredi | uredi kôd]

-Godine 2013. metro će biti proširen na zapadnoj strani grada. Planira se preurediti jedna već postojeća linija na kojoj prometuje vlak te dogradnja nekoliko novih postaja.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Podzemna željeznica Rotterdam