Poike

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "poluotok".
(Primjeri uporabe predloška)
Zemljovid Uskršnjeg otoka - Poike je na istočnim (desnom) rubu
Slikarije u Pećini djevica
Ahu Tongariki, najveći od 313 ahua na Rapa Nui.

Poike, poluotok na istoku Uskršnjeg otoka, Oceanija. Najviši vrh mu je 370 metara visok vulkan Puakatike na planini Maunga Puakatike (maunga =planina). Ovaj vulkan najstariji je od 3 glavna vulkana na Uskršnjem otoku, ostala dva su Terevaka na sjeveru i Rano Kau na jugu otoka. Na poluotoku se nalaze još dvije niže planine, to su Maunga Perehe i Maunga Vai a Heva.

Poluotok je izložen eroziji pa je na njemu mnogo manje vegetacije i manje je arheoloških nalazišta, a moaia na njemu nema. Na sjeveroistoku poluotoka kod rta O'Higgins nalazi se 'pećina djevica' Ana O Keke s petroglifima.[1] Ulaz u pećinu je nizak i teško ga je pronaći a obiluje slikarijama.

Uz južnu stranu poluotoka u blizini obale nalazi se maleni i jedini otočić otočić Motu Marotiri, na kojem je u vrijeme kanibalizma spas pokušalo pronaći nekoliko ljudi. U podnožju vulkana nalazi se najveći od 313 poznatih ahua na Rapa Nui, Ahu Tongariki. manje je važan Ahu Taharoa između plaže Ovahe i poluotoka Poike.

Na istočnoj obali poluotoka južno od rta O'Higginns nalazi se rt Cumming, a još južnije rt Roggeveen što je dobio ime po otkrivaču otoka Jacobu Roggeveenu 1722.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]