Polpred

Izvor: Wikipedija

Polpred - opunomoćeni predstavnik Predsjednika Ruske Federacije u saveznom okrugu, skraćenica od rus. полномочный представитель Президента Российской Федерации в федеральном округе; službena osoba koju je imenovao predsjednik Rusije, predstavlja predsjednika u predjelu saveznog okruga, osigurava realizaciju ustavnih punomoći glave države na području okruga.

Polpred je savezni državni službenik koji ulazi u sastav administracije predsjednika Rusije.

Državno tijelo opunomoćenih predstavnika nastalo je Ukazom predsjednika Ruske Federacije od 13. svibnja 2000.g., №849 (nastao je iz tijela opunomoćenih predstavnika u regijama Ruske Federacije). Tim je Ukazom potvrđena Uredba o opunomoćenom predstavniku predsjednika Ruske Federacije u saveznom okrugu.

Životopisi polpreda[uredi | uredi kôd]

Od sedam prvih opunomoćenih predstavnika predsjednika, imenovanih 2000.g., petero je imalo životopise povezane s oružanim strukturama (Kazancev i Pulikovski su imali iskustva u čečenskom konfliktu, Potavčenko i Čerkesov su ranije služili u KGB-u, Latišev - u ministarstvu unutarnjih poslova SSSR-a), Kirijenko i Dračevski su bili civilni službenici. Polovica od dvanaest imenovanih na tu dužnost kasnije je, 2003.2009.g., također povezana s oružanim snagama - tužitelji Ustinov i Konovalov, bivši djelatnici KGB-a Rapota, Vinničenko i Safonov, general Kvašnin; Matvijenko, Klebanov, Jakovlev, Kozak, Ishakov, Safonov i Išajev su došli iz građanske političke elite (gradonačelnici, gubernatori, ministri) devedesetih godina 20. stoljeća.

Životopisi većeg dijela polpreda povezani su sa Sankt Peterburgom, rodnim gradom obojice ruskih predsjednika tog razdoblja. Osim svih triju predstavnika na Sjeverozapadu (Čerkesova, Matvijenko i Klebanova), u Lenjingradu-Peterburgu radili su također Poltavčenko, Vinničenko, Kozak, Jakovlev.

Najduže je od svih dužnost polpreda obnašao Georgij Poltavčenko (polpred u Središnjem saveznom okrugu) - više od jedanaest godina.

Popis opunomoćenih predstavnika[uredi | uredi kôd]

Niže se navodi popis opunomoćenih predstavnika predsjednika Ruske Federacije u saveznim okruzima. Nakon datuma imenovanja ili oslobađanja od dužnosti nalazi se broj Ukaza predsjednika Ruske Federacije kojim je određeno imenovanje ili oslobađanje od dužnosti. U svezi s reorganizacijom administracije predsjednika, određenom Ukazom predsjednika od 25. ožujka 2004.g. №400, 26. ožujka 2004.g. opunomoćeni predstavnici su bili ponovo imenovani (jednim Ukazom oslobođeni od svoje dužnosti i ponovo imenovani na istu dužnost).

Ukazom predsjednika od 30. travnja 2008.g. №634 utvrđeno je da postavljanje na dužnosti savezne državne građanske službe u administraciji predsjednika Ruske Federacije, koji vrši imenovanja, vrše savezni državni građanski službenici u roku u kojem predsjednik Ruske Federacije provede svoje punomoći (na taj način od trenutka stupanja na dužnost predsjednika Ruske Federacije D. Medvjedeva 7. svibnja 2008.g. opunomoćeni predstavnici predsjednika u saveznim okruzima oslobađali su se od svojih dužnosti bez donošenja bilo kakvih posebnih pravnih akata).

Ukazom predsjednika od 30. svibnja 2008.g. №718 saveznim državnim građanskim službenicima administracije predsjednika, koje je na dužnosti imenovao predsjednik Ruske Federacije, koji su prekinuli s provođenjem svojih punomoći, naloženo je privremeno ispunjavati obveze na dužnostima na koje su imenovani sve dok predsjednik ne izvrši odgovarajuća imenovanja.

Središnji savezni okrug[uredi | uredi kôd]

Sjeverozapadni savezni okrug[uredi | uredi kôd]

Južni savezni okrug[1][uredi | uredi kôd]

Ured predsjednika Rusije u Južnom saveznom okrugu

Sjevernokavkavski savezni okrug[2][uredi | uredi kôd]

Privolžski savezni okrug[uredi | uredi kôd]

Uralski savezni okrug[uredi | uredi kôd]

Sibirski savezni okrug[uredi | uredi kôd]

Ured predsjednika Rusije u Sibirskom saveznom okrugu

Dalekoistočni savezni okrug[uredi | uredi kôd]

Uredi opunomoćenih predstavnika[uredi | uredi kôd]

Ukazom predsjednika Ruske Federacije od 28. srpnja 2000.g., №1403, određene su zgrade koje se ustupaju opunomoćenim predstavnicima u saveznim okruzima i njihovim djelatnicima:

  • Središnji savezni okrug - Nikoljskij per., d. 6, Moskva;
  • Sjeverozapadni savezni okrug - Petrovskaja naberežnaja, d. 2, Vasiljevskij ostrov, 3-a linija, d. 12, Sankt Peterburg;
  • Južni savezni okrug - ul. Boljšaja Sadovaja. d. 73, Rostov na Donu;
  • Sjevernokavkavski savezni okrug - Pjatigorsk (u skladu s Ukazom predsjednika od 19. siječnja 2010.);
  • Privolžski savezni okrug - Kremlj, korp. 1, pod. 1 i 3, Nižnji Novgorod;
  • Uralski savezni okrug - ul. Karla Libknehta, d. 44, Ekaterinburg, (u skladu s Ukazom predsjednika od 5. kolovoza 2002., №842 - ul. Dobroljubova, d. 11, Ekaterinburg);
  • Sibirski savezni okrug - ul. Deržavina, d. 18, Novosibirsk;
  • Dalekoistočni savezni okrug - ul. Šeronova, d. 22, Habarovsk.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Ukazom predsjednika od 13. svibnja 2000.g. №849 nastao je Sjeverokavkavski savezni okrug koji je Ukazom predsjednika od 21. lipnja 2000.g. №1149 preimenovan u Južni savezni okrug.
  2. Ukaz predsjednika od 13. svibnja 2000.g., №849, i Ukaz predsjednika od 12. svibnja 2008., №724[neaktivna poveznica]
  3. Ukaz predsjednika №83, 19. siječnja 2010.[neaktivna poveznica]
  4. Ukazom predsjednika od 12. svibnja 2008.g., №736, imenovan je Ministrom pravosuđa Ruske Federacije.

Vidi još[uredi | uredi kôd]