Portal:Europa/Geografija

Izvor: Wikipedija
Izdvojeni članak
  uredi      
Crno more u blizini grada Ordu
Crno more u blizini grada Ordu

Crno more je unutarnje more smješteno između Europe i Azije, istočno od Balkana, južno od Istočnoeuropske nizine, zapadno od Kavkaza i sjeverno od Anatolije. Obalne zemlje Crnoga mora jesu Turska, Bugarska, Rumunjska, Ukrajina, Rusija i Gruzija. U njega se slijeva nekoliko velikih rijeka, najvažnije od kojih su Dunav, Dnjepar i Don, stoga Crnomorski sliv obuhvaća dijelove teritorija 24 zemalja Europe.

Površina Crnoga mora je 436 400 km² (ne uključujući Azovsko more), zapremina 547 000 km³, a najveća dubina je 2212 m. U geološkom smislu, većina njegovih obala raste u visinu što je oblikovalo Pontijsko gorje na jugu, Kavkasko gorje na istoku i Krimsko gorje na sjeveru. Na zapadu je obala uglavnom nizinska s naplavnim područjima u podnožju niskih planina kao što je Strandža u Bugarskoj, Rt Emine, najistočnija točka planine Balkan, te Dobrudžanska visoravan znatno sjevernije. Najveća dužina morske povrđine u smjeru istok-zapad je 1175 km. Najveći obalni gradovi Crnoga mora su (u smjeru kazaljke na satu od Bospora) Burgas, Varna, Constanța, Odesa, Sevastopolj, Novorosijsk, Soči, Batumi, Trabzon i Samsun.

Izdvojena slika
  uredi      

Nacionalni park Jasmund, otok Rügen u Njemačkoj.
Vaš doprinos
  uredi      

Sudjelujte u dopuni članaka prema pravilima

Potrebna je bolja kategorizacija kategorije Zemljopis Europe (nedostaju poluotoci i mora), posebna kategorija za gospodarstvo, znanost i tehnologiju itd.

Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis