Portal:Europa/Povijest

Izvor: Wikipedija
Zemljovid Europe (2008.)
Zemljovid Europe (2008.)

Europa je u svjetskoj povijesti imala mnogo važniju ulogu nego što bi se to očekivalo od njena ne odveć brojnoga stanovništva ili veličine. Grci i Rimnjani kolonizirali su velike dijelove sjeverne Afrike i zapadne Azije, a nakon 15. stoljeća, europski su narodi uspostavili trgovačka carstva po cijeloj zemaljskoj kugli. Industrijska revolucija u 18. stoljeću, ekonomski je ojačala Europu što joj je omogućilo dominaciju svjetskom trgovinom, a i oba svjetska rata započela su u Europi. Od 1945. opada globalni utjecaj Europe, a bogastvo i moć prešli su u Sjevernu Ameriku i Aziju.

Mapa portala | Pročitaj više...

Izdvojeni članak
  uredi      
Napredovanje sovjetskih vojnika prema Kalaču
Napredovanje sovjetskih vojnika prema Kalaču

Operacija Uran je kodni naziv za sovjetsku stratešku operaciju u Drugom svjetskom ratu. Izvedena je u periodu od 19. do 23. studenog 1942., a cilj operacije je bio okružiti njemačku Šestu armiju, dio njemačke Četvrte tenkovske armije i rumunjsku Treću i Četvrtu armiju koje su sudjelovale u opsadi Staljingrada. Operacija je izvedena za vrijeme bitke za Staljingrad i trebala je razbiti njemačke vojne snage te vratiti Sovjetima kontrolu nad gradom.

Operacija je krenula ujutro u 07:20 po moskovskom vremenu i prve su u napad krenule snage smještene na sjevernom boku sila Osovine. Snage na jugu su krenule dan kasnije, 20. studenog. Iako su rumunjske jedinice bile u mogućnosti odbiti prve napade, do kraja 20. studenog su Treća i Četvrta rumunjska armija bile u povlačenju, a Crvena armija je zaobišla nekoliko njemačkih pješačkih divizija. Dana 22. studenog sovjetske su se snage uspjele spojiti kod grada Kalača na Donu, okruživši oko 290.000 vojnika koji su bili istočno od rijeke Don. Umjesto da njemačke snage naprave pokušaj proboja sovjetskog obruča, njemački diktator Adolf Hitler je odlučio zadržati njemačke snage u Staljingradu i opskrbljivati ih iz zraka.

Izdvojena slika
  uredi      

Karta Skandinavije i baltičkih zemalja napravljena oko 1730. godine, autor Johann Baptist Homann
Vaš doprinos
  uredi      

Sudjelujte u dopuni članaka prema pravilima
Prvi svjetski rat: Bitka za Vimy Ridge · Furlanija · Bitka za Cingtao · Brusilovljeva ofenziva · Bitka za Erzerum

Drugi svjetski rat: Bitka za Kijev · Saveznička invazija Italije · Varšavski ustanak · Njemačka kapitulacija


Na dnu članka poželjno postaviti predložak Portal Europa

Srodni projekti: Wikiprojekt država

Ostali portali na hrvatskoj wikipediji
Biologija Europa Film Fizika Francuska Glazba Hrvatska Kemija Kršćanstvo
Likovna
umjetnost
Nogomet Njemačka Povijest Šport Zemljopis Zrakoplovstvo Widra Životopis